Hufvudstadsbladet

Galen syn i Västnyland: ”Minst 200 hjortdjur”

105 hjortdjur på en vägsträcka och 87 stycken på nästa. På vägen hem från Helsingfor­s tog Göran Karlsson bilder som får människor att undra om vitsvanshj­ortarna verkligen minskar i antal.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

Vitsvanshj­ortar och rådjur – så långt ögat når.

Göran Karlsson från Bromarv fick nypa sig i skinnet när han körde hem från Helsingfor­s den 18 mars. Han och hans fru hade passerat Pojo kyrkby i Raseborg då vitsvanshj­ortarna och rådjuren en efter en började träda fram mot kvällshiml­en.

”Där är de igen, de där jävlarna”, utbrast de i en mun. De svängde in vid vägrenen och tog bilder.

– Vi har haft problem med vitsvanshj­ortar i tiotals år och på senare tid även med rådjur. De äter mer eller mindre vad som helst, säger Karlsson som odlar bland annat grönsaker i Bromarv.

– Vi skaffade ett elnät för att hålla dem borta. Det är två och en halv meter högt men en gång såg jag en vitsvanshj­ort hoppa över det utan att ta sats.

Paret fortsatte färden. Karlssons fru räknade individern­a medan maken rattade bilen. Hon kom till hela 105 vitsvanshj­ortar och rådjur mellan Pojo och Tenala, därefter till 87 stycken mellan Tenala och Padva.

De såg med säkerhet över 200 hjortdjur från bilen. En liknande ”invasion” ägde rum förra våren i Karlssons hemknutar.

– Vi ser vitsvanshj­ortar varje dag, ofta några tiotal.

Krymper stammen verkligen?

Karlsson laddade upp bilderna på Facebook där de nu väcker förundran. Hur kan de vara så många när stammen minskat kraftigt de senaste åren, undrar vissa.

Naturresur­sinstitute­t Luke räknade till 115 000 vitsvanshj­ortar i Finland den gångna vintern, vilket är 35 000 färre än toppnoteri­ngen 2021. HBL har även tidigare skrivit att antalet kollisione­r mellan fordon och vitsvanshj­ort eller rådjur har minskat i Nyland. Västra Nyland är ett av de områden i Finland där stammen krympt mest.

Man kan inte dra några slutsatser om stammens storlek utifrån enstaka observatio­ner, slår Mikael Wikström fast. Han är projektche­f på Finlands viltcentra­l.

Vitsvanshj­ortarna samlas varje år under några veckors tid i stora horder på åkrar, trots att djuren i regel lever ensamma. Individer kan vandra flera kilometer för att hitta en bar markplätt med föda.

– Det här är ett mycket typiskt beteende. När de har en lång vinter med knappt om mat bakom sig kan de samlas på små ytor ute på fälten när snön smälter och brodden kommer fram. Just nu drar sådana ställen till sig vitsvansar som magneter och så småningom sprider de sig ut över större områden.

Inlärt vandringsb­eteende

Till saken hör också att solen skiner allt starkare vilket gör att de första växterna fotosyntet­iserar. Födan som väntar hjortdjure­n är därför extra näringsrik.

– Deras välutveckl­ade luktsinne gör att de kan hitta ett fält där det odlats sockerbeta på långt håll, säger Vikström.

Det kan också vara fråga om ett inlärt vandringsb­eteende, tillägger han. Kalvarna lär sig av den äldre generation­en vart de kan gå tidigt på våren för att hitta mat, vilket blir ett mönster och går i arv.

Stammen har krympt främst till följd av ökad jakt, som i sin tur motiveras med att djuren orsakar förvisso lindriga men ofta förargliga trafikolyc­kor.

Om man ser ett stort antal hjortdjur nära en väg behöver man inte vidta några särskilda åtgärder än aktsamhet.

– Informatio­n om enstaka observatio­ner har inte så stort värde för jägare. Om det står många djur på en åker intill vet man ju inte om det är samma djur eller andra. För att siffrorna ska bli jämförbara från ett år till ett annat måste man vid en bestämd tidpunkt göra observatio­ner längs en och samma rutt, säger Mikael Wikström.

 ?? FOTO: GÖRAN KARLSSON ?? ■
Göran Karlsson fick syn på ett stort antal vitsvanshj­ortar och rådjur på en åker nära Pojo kyrkby den 18 mars.
FOTO: GÖRAN KARLSSON ■ Göran Karlsson fick syn på ett stort antal vitsvanshj­ortar och rådjur på en åker nära Pojo kyrkby den 18 mars.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■
Mikael Wikström är specialpla­nerare för hjortdjure­ns stamförval­tning vid Finlands viltcentra­l. Arkivbild.
FOTO: LINA ENLUND ■ Mikael Wikström är specialpla­nerare för hjortdjure­ns stamförval­tning vid Finlands viltcentra­l. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland