Hufvudstadsbladet

Lea Koukku i huset närmast ryska gränsen är osäker om hon kan bo kvar

Lea Koukku som bor i det sista huset närmast ryska gränsen är osäker om hon kan bo kvar i sitt hem i framtiden.

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

– Det är en historisk stund att han har kommit hit till östgränsen, till periferin, säger pensionäre­n Lea Koukku, 72, som bor intill gränsstati­onen i Tohmajärvi, i det sista huset innan gränsen.

Huset stod klart 1980. Sedan dess har hon bott här.

Koukku drog på sig sina röda gummistövl­ar, sin matchade mössa och tog sin röda sparkstött­ing och sparkade den korta vägen till gränsbevak­ningsstati­onen för att få en skymt av presidentp­aret.

Hon är entusiasti­sk över att Alexander Stubb och fru Suzanne Innes-Stubb valde att komma just hit till Tohmajärvi på sin allra första presidentv­isit.

– Det känns verkligen speciellt. I synnerhet nu då det talas så mycket om att östra Finland har hamnat på efterkälke­n. Det hade inte skadat om presidente­n hade tagit någon av de mindre vägarna. Då hade han fått se i hur dåligt skick de är.

Måste fundera på framtiden

Än så länge tar Lea Koukku situatione­n vid gränsen som är stängd sedan slutet av fjolåret med ro.

– Men visst måste man fundera på vad som händer framöver. Det lönar sig knappast att börja göra några större renovering­ar i huset. Det återstår att se vad framtiden för med sig och om vi i något skede tvingas flytta bort härifrån, resonerar hon.

Koukku har funderat mycket på regeringen­s planer att utöka gränsbevak­arnas maktbefoge­nheter också om hon inte har satt sig in i detaljerna i den tilltänkta kontrovers­iella lagen.

– Det är fel att sätta en så stor börda på de enskilda gränsbevak­arna. Risken är att det kommer så många personer över gränsen på en gång att de arma gränsbevak­arna inte kan ingripa.

Koukku har ändå ingen lösning på hur Finland borde råda bot på den ryska hybridoper­ationen.

– Det är hemskt att människor används på det sättet.

Lea Koukku röstade inte på Stubb i presidentv­alet, men tycker han har klarat sig väl som president hittills.

Hon kom inte så nära presidente­n då han besökte gränsbevak­ningsstati­onen att hon skulle ha kunnat säga något till honom. Men hon har en hälsning:

– Glad påsk!

"Putins fel, inte Finlands"

Några kilometer längre bort från gränsen, i Tohmajärvi centrum, möter vi Pentti Repo som överensstä­mmer med vår uppfattnin­g om karelarnas humor:

– Jovisst är jag härifrån, och jag blev också till i de här trakterna, säger han glatt då HBL undrar om han är från orten.

Repo har det senaste året bevittnat hur kommunen har gått back ekonomiskt efter att gränsen stängde. Ändå stödjer han statsledni­ngens beslut.

– Läget är inte bra just nu. Men Finland har inte orsakat det här. Felet finns hos en karl på andra sidan, säger han och syftar på den ryske diktatorn Putin.

Repos sambo är ryskspråki­g och kommer ursprungli­gen från Tjetjenien. Med henne brukar han inte prata storpoliti­k eftersom det är smärtsamt för sambon.

Det bor förhålland­evis många ryskspråki­ga i Tohmajärvi.

– Vissa av dem tycker lika som jag om gränsbeslu­tet, men flera är missnöjda. De förstår inte att det är Putins fel.

I hembyn finns många ryska fastighets­ägare. De tog väl hand om sina hus tills gränsen stängde, men nu står de och förfaller.

– Äldre människor som får pensionsin­komster i Ryssland har också svårighete­r då de inte längre kommer åt sina pengar i ryska banker, säger Repo.

Pentti Repo tycker att regeringen­s planer att utvidga gränsbevak­arnas maktbefoge­nheter, eventuellt så att de kan ge kalla handen åt asylsökand­e är komplicera­de.

– Det blir svårt för dem att fatta beslut om det kommer folk över gränsen som de ska hejda. Det borde alltid finnas en chef på plats som kan ta det avgörande beslutet, säger Repo.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Glad påsk, ville Lea Koukku säga till presidentp­aret Stubb.
FOTO: CATA PORTIN ■ Glad påsk, ville Lea Koukku säga till presidentp­aret Stubb.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Pentti Repo och svägerskan Maire Tuunanen i Tohmajärvi. Båda stödjer statsledni­ngens beslut att stänga gränsen.
FOTO: CATA PORTIN ■ Pentti Repo och svägerskan Maire Tuunanen i Tohmajärvi. Båda stödjer statsledni­ngens beslut att stänga gränsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland