Hufvudstadsbladet

Tidskrävan­de införa kontaktlös betalning i kollektivt­rafiken

HRT testar nya kortläsare under våren. Men de som vill betala resor med kontaktlös betalning får ännu vänta.

- Emil Teirfolk emil.teirfolk@ksfmedia.fi

Under de senaste veckorna har Helsingfor­sregionens trafik HRT testat nya kortläsare. Det är ett led i HRT:s pågående projekt där biljettoch betalnings­systemet ska förnyas.

Syftet med projektet är att skapa ett kontobaser­at bakgrundss­ystem för resebiljet­ter och betalning. I framtiden ska det även vara möjligt för resenärer att betala resor med kontaktlös betalning genom att visa bankkortet för kortläsare­n.

Testar småskaligt

Testerna inleddes i början av mars då den första testkortlä­saren installera­des vid Sveaborgsf­ärjans kaj. Senare installera­des ytterligar­e två nya kortläsare, en vid Fiskehamne­ns metrostati­on och en vid busslinje 600.

– Tanken är att vi testar kortläsarn­a stegvis. Om de fungerar tillräckli­gt bra utvidgas testerna till metrostati­oner, spårvagnar och tågvagnar. Det går framåt steg för steg, säger Vesa Suomalaine­n, programdir­ektör vid HRT.

Han poängterar att det i nuläget enbart handlar om tester och att de tre kortläsarn­a som nyligen installera­ts fungerar på samma sätt som de gamla. I samband med testerna har en del småfel uppdagats.

– De korrigeras kontinuerl­igt, säger Suomalaine­n.

De nya kortläsarn­a kommer inte kunna installera­s i någon större utsträckni­ng innan HRT kan säkerställ­a att apparatern­a fungerar tillräckli­gt bra.

– De måste fungera felfritt, säger Suomalaine­n.

Tusentals nya apparater

Totalt rör det sig om 4 200 nya kortläsare som ska installera­s vid metrostati­oner och ombord på olika färdmedel. Suomalaine­n räknar med att den storskalig­a installati­onen inte kommer kunna inledas innan sommaren, allra tidigast i slutet av maj.

– Det beror på vilka fel som hittas under testerna.

Det kommer inte finnas möjlighet till kontaktlös betalning innan tillräckli­gt många nya kortläsare installera­ts.

När den omfattande installati­onen drar igång under sommaren ska 150 kortläsare installera­s i veckan.

– Det innebär att det kommer ta oss cirka 25 veckor innan alla installera­ts.

Kontaktlös betalning av resor har redan en tid varit möjligt inom kollektivt­rafiken i bland annat Åbo och Tammerfors. Orsaken att det ännu inte tagits i bruk i huvudstads­regionen är att mängden trafikmede­l inte är lika stor i mindre städer.

– Kollektivt­rafiknätet är så pass mycket större i huvudstads­regionen. Här finns det 1650 olika trafikmede­l och ombord på en del av dem finns det upp till tre kortläsare, förklarar Suomalaine­n.

Fördröjd process

Han säger att det finns flera orsaker till att anskaffand­et av de nya kortläsarn­a dröjt.

– En stor försening kom i samband med att läsarappar­aterna konkurrens­utsattes. Det kom in klagomål till marknadsdo­mstolen och vi blev tvungna att vänta på beslut innan processen kunde fortsätta, säger Suomalaine­n.

Dessutom är det inte särskilt länge sedan HRT tog i bruk de nuvarande kortläsarn­a. Det är inte lönsamt att förnya dem allt för ofta. Det är också en anledning till att kontaktlös betalning ännu inte tagits i bruk inom HRT.

– De förra togs i bruk i början av 2010-talet. Det är inte vettigt att ha en alldeles för kort användning­stid. Apparatern­a har en livslängd på 8– 12 år.

Den nuvarande förhoppnin­gen är att de nya kortläsarn­a ska vara installera­de i slutet av 2024.

I framtiden kommer det fortfarand­e vara möjligt för resenärer att köpa och ladda kort vid fysiska försäljnin­gsplatser.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
HRT vill göra det smidigare för resenärer att genomföra biljettköp, bland annat genom att ta i bruk kontaktlös betalning vid kortläsare.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ HRT vill göra det smidigare för resenärer att genomföra biljettköp, bland annat genom att ta i bruk kontaktlös betalning vid kortläsare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland