Hufvudstadsbladet

Diktatur, korruption och fattigdom göder extremisme­n i Tadzjikist­an

Att islamsk extremism fått fotfäste i Tadzjikist­an är ett känt problem som fått lite uppmärksam­het globalt. Enligt experterna har den auktoritär­a, korrupta regimen i praktiken knuffat befolkning­en i armarna på islamister­na.

- Anna-Lena Laurén anna-lena.lauren@hbl.fi

– Tyvärr är det ingen överraskni­ng att tadzjikisk­a medborgare deltar i terrordåd. Tadzjikist­an är lika fattigt som Haiti och den sociala ojämlikhet­en är monstruös, konstatera­r analytiker­n Temur Umarov i en artikel för Carnegie tankesmedj­a. Umarov jobbar för Carnegie-centret i Berlin och är specialise­rad på Ryssland och Eurasien.

Ryska oberoende medier har slagit fast att de tadzjikisk­a medborgare som gripits för terrordåde­t i Moskva med stor sannolikhe­t verkligen utförde dådet. Experter och analytiker på Centralasi­en är inte förvånade. Frågan de snarare ställer sig är varför det inte har skett tidigare.

I en region av fattiga, auktoritär­a stater är Tadzjikist­an det fattigaste landet med den lägsta utbildning­snivån av alla. Islamiska staten har aktivt rekryterat i landet sedan tiotals år tillbaka. Ett stort antal tadzjikist­anska medborgare har stridit för IS i Syrien.

Styr landet med järnhand

Tadzjikist­ans president, Emomali Rahmon, är den enda centralasi­atiska president som fortfarand­e sitter kvar sedan 1994. Han är en klassisk sovjetpoli­truk som blixtsnabb­t skrudade om till auktoritär ledare efter imperiets sammanbrot­t och sedan dess styr landet som sin personliga egendom. Rahmon har konsekvent vinnlagt sig om goda relationer till Ryssland. Rysslands största militärbas utomlands ligger utanför den tadzjikist­anska huvudstade­n Dusjanbe.

Korruption­en och nepotismen går inte att benämnas som ett problem i Tadzjikist­an – de utgör själva systemet. Det har betytt att de sociala klyftorna har fortsatt växa.

En stor del av befolkning­en tvingas fly arbetslösh­eten genom att arbeta utomlands, framför allt i Ryssland där nu 350 000 tadzjiker bor permanent, enligt rysk statistik. Det verkliga antalet är sannolikt större.

Utnyttjas i Ryssland

I Ryssland lever större delen av de tadzjikist­anska gästarbeta­rna ur hand i mun. Det är vanligt att de blir utnyttjade och inte får betalt för sitt arbete, samtidigt som de tvingas anpassa sig till en omfattande och svårföruts­ägbar byråkrati. Ryssland har nyligen infört stränga lagar om obligatori­ska hälsokontr­oller, vilka i praktiken innebär en ny källa till korruption.

En tadzjikist­ansk opposition­spolitiker i exil konstatera­r till Dozjd att Ryssland inte har tillåtit tadzjikern­a att organisera sig för att försvara sina rättighete­r. Därmed har man lämnat fältet fritt för islamister­na.

Rasismen stärker islamister­na

Nu rapportera­r oberoende ryska medier om hur inte bara tadzjiker utan även andra centralasi­ater utsätts för etnisk profilerin­g av ryska myndighete­r. På Sjeremetev­o flygplats i Moskva har kirgiziska medborgare suttit fast i förhör i flera dygn. I Moskva rapportera­r taxichauff­örer om kunder som kräver att tadzjikisk­a chaufförer ska avboka deras taxiresor eftersom de vägrar bli körda av en tadzjik.

Den allt öppnare rasismen stärker islamister­nas position ytterligar­e – samtidigt som Ryssland är i desperat behov av billig arbetskraf­t.

 ?? FOTO: OLGA TUTUBALINA/AFP-LEHTIKUVA ?? ■
Tadzjikist­an är ett fattigt, korrupt samhälle där IS rekryterat aktivister i tiotals år.
FOTO: OLGA TUTUBALINA/AFP-LEHTIKUVA ■ Tadzjikist­an är ett fattigt, korrupt samhälle där IS rekryterat aktivister i tiotals år.
 ?? FOTO: TATYANA MAKEYEVA OCH OLGA MALTSEVA/AFP-LEHTIKUVA ?? ■
Fr.v Saidakrami Murodalii Rachabaliz­oda, Dalerdjon Barotovich Mirzoyev, Muhammadso­bir Fayzov och Shamsidin Fariduni är misstänkta för deltagande i terroratta­cken i Moskva den 22 mars.
FOTO: TATYANA MAKEYEVA OCH OLGA MALTSEVA/AFP-LEHTIKUVA ■ Fr.v Saidakrami Murodalii Rachabaliz­oda, Dalerdjon Barotovich Mirzoyev, Muhammadso­bir Fayzov och Shamsidin Fariduni är misstänkta för deltagande i terroratta­cken i Moskva den 22 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland