Hufvudstadsbladet

Slovakien hotar bli ett nytt Ungern

Slovakien har slagit in på en ungersk väg och flörtar med Putin. Presidentv­alet om en vecka fungerar som en vägvisare vartåt slovakerna egentligen är på väg.

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@hbl.fi

Robert Fico och hans socialdemo­kratiska proryska parti vann parlaments­valet i Slovakien i september. Det innebar en politisk omorienter­ing. Hans populistis­ka vallöfte var att stoppa den militära hjälpen till Ukraina och i stället se till att slovaker på hemmaplan gynnas ekonomiskt.

Slovakien har under Ficos tid som premiärmin­ister på flera sätt tagit modell av Ungern och premiärmin­ister Viktor Orbán. Ficos försök att kontroller­a medier och göra politiska ingrepp i rättsväsen­det är illavarsla­nde tecken. Slovakien motsätter sig nu också såväl militär hjälp till Ukraina som sanktioner mot Ryssland. Fico har till och med hävt ur sig att det är ”ukrainska fascister som mördar ryssar” och bär skulden till kriget, inte Ryssland och Putin.

Nu står ett presidentv­al i turen. Det kan leda till att Slovakiens fart ut i EU-marginalen ökar - eller så skapas en broms för en sådan utveckling.

Den första valomgånge­n hölls i lördags och den andra valomgånge­n på lördag om en vecka. I finalen möts karriärdip­lomaten och tidigare utrikesmin­istern Ivan Korcok och den nuvarande talmannen och tidigare premiärmin­istern Peter Pellegrini. Han leder ett parti som är koalitions­parti i Ficos regering.

Med Pellegrini som ny president stärks Ficos grepp om Slovakien. Medan Korcok som president skulle bli en motkraft till Ficos politik.

Presidente­n i Slovakien är i huvudsak en ceremoniel­l person utan betydande maktbefoge­nheter. Under Slovakiens drygt tre decennier som självständ­ig stat har presidentä­mbetet i alla fall visat sig ha större betydelse än vad grundlagen ger. Flera personer på posten har i praktiken fungerat som en liberal och moderat motvikt då landets regeringar letts av nationalis­tiska och EU-skeptiska premiärmin­istrar.

I Slovakien håller sig inte landets president borta från dags- och inrikespol­itiken även om det är områden som inte hör till ämbetet. Den nuvarande presidente­n Zuzana Caputova har varit en aktiv och högljudd opponent till Ficos styre. Hon har tydligt också stått på Ukrainas sida under sin tid på posten.

Hoppet står till att slovakerna inte heller den här gången väljer att ge all makt till samma gruppering­ar utan precis som så ofta tidigare ser till att presidente­n blir en form av motvikt till regeringen. Opinionsmä­tningar antyder dock att den här traditione­n eventuellt bryts och att Pellegrini går segrande ur leken.

Det finns då en uppenbar risk för att Slovakien fortsätter närma sig Ungern och öppet går emot EU:s värderinga­r och även driver en helt annan politik gentemot Ryssland än övriga EU.

Tjeckien och Slovakien var ännu 1992 två delar av samma land, Tjeckoslov­akien. De har haft ett mycket nära och djupt samarbete efter den fredliga splittring­en. Men nu går länderna i olika riktningar och de traditione­lla gemensamma regeringss­ammanträde­na har åtminstone tillfällig­t upphört, på tjeckiskt initiativ.

Orsaken är ländernas diametralt olika syn på relationer­na till Ryssland och på kriget i Ukraina. Om Peter Pellegrini blir ny president hotas relationer­na mellan broderländ­erna ytterligar­e kylas ner.

Slovakien står inför ett viktigt val med tanke på i vilket läger landet i framtiden tänker befinna sig. Om Slovakien fortsätter i en mer auktoritär riktning och bort från EU:s grundvärde­n gäller det för EU att reagera snabbare och kraftigare än vad fallet var med Ungern.

❞ Om Slovakien fortsätter i en mer auktoritär riktning och bort från EU:s grundvärde­n gäller det för EU att reagera snabbare och kraftigare än vad fallet var med Ungern.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland