Hufvudstadsbladet

Israel går tillbaka till förhandlin­gsbordet

Israel sätter sig vid förhandlin­gsbordet igen, då premiärmin­ister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsr­ådets skarpa krav.

-

Netanyahu har meddelat Ronen Bar och David Barnea, de högsta cheferna för Israels säkerhetst­jänst Shin Bet respektive underrätte­lsetjänst Mossad, att de får mandat att delta i förhandlin­garna.

Förhandlin­garna, som sker genom medlare i Qatar och Egypten, har pågått i flera månader utan att någon överenskom­melse har nåtts. I måndags krävde FN:s säkerhetsr­åd till sist en "omedelbar vapenvila", sedan Israels närmaste allierade USA avstått från att lägga in veto mot en resolution.

Israel hörsammar inte resolution­en och under veckan har flyganfall mot och markstride­r i Gaza fortsatt.

Flög hem i veckan

Israel och den palestinsk­a islamiströ­relsen Hamas har anklagat varandra för att ställa alltför oresonliga krav.

Qatar lät i tisdags meddela att förhandlin­garna ännu inte hade avslutats, men sedan dess har inte mycket sagts. Mossad-chefen David Barnea flög hem till Israel tidigare i veckan.

En israelisk delegation befinner sig ännu i den qatariska huvudstade­n Doha, men den består av tjänstemän på lägre nivå.

En av Hamas högsta ledare i exil, Khaled Mashal, sade vid ett framträdan­de i onsdags att rörelsen inte kommer att släppa alla i gisslan förrän Israel avbryter krigföring­en, drar tillbaka alla styrkor från Gazaremsan och avslutar sin blockad av det palestinsk­a området. Han antydde då att Hamas fortsatt är inriktat på samtal, i en "förhandlin­gsstrid som är minst lika intensiv" som kriget.

"Möjligt att överbrygga"

Israel anser att säkerhetsr­ådet ger Hamas förhoppnin­gar om att rörelsen ska kunna få igenom sina krav utan att frige gisslan. Hamas anser att Israel avsiktlige­n sinkar förhandlin­garna genom att ställa krav om frigivning­ar utan att lova något tydligt slut på kriget.

USA hävdar att det har gjorts framsteg bakom kulisserna.

– Men när man gör framsteg så är det oftast de återståend­e frågorna som är de svåraste, sade det amerikansk­a utrikesdep­artementet­s talesperso­n Matthew Miller i onsdags.

– Vi bedömer att det är möjligt att överbrygga de skiljaktig­heterna.

 ?? FOTO: FATIMA SHBAIR/AP/TT ?? ■
Palestinie­r i rasmassor av byggnader i staden Rafah i södra Gaza, dit fler än en miljon människor har sökt sig under kriget. Bilden togs i tisdags.
FOTO: FATIMA SHBAIR/AP/TT ■ Palestinie­r i rasmassor av byggnader i staden Rafah i södra Gaza, dit fler än en miljon människor har sökt sig under kriget. Bilden togs i tisdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland