Hufvudstadsbladet

Fakta behövs om den nordiska modellen

-

Johan Strang gjorde en initierad bedömning av debatten omkring den nordiska modellen (HBL 23.3). Rubrikens fråga – behöver vi definiera den nordiska modellen – sporrar till ett par kommentare­r.

Som Strang konstatera­r, har Norden blivit ett politiskt begrepp som olika parter använder för sina egna ändamål, och då det är fråga om fem olika länder som förändrar sin politik med jämna mellanrum är det lätt att plocka russinen ur bullen. Det gäller framför allt den tillspetsa­de konflikten på den finska arbetsmark­naden, där regeringen och näringsliv­et gjort sitt yttersta för att sälja sina politiska initiativ med en Sverige-stämpel.

Strang anser att det vore nyttigt med en oberoende jämförande utredning om vad den ”nordiska modellen” egentligen är, i synnerhet på arbetsmark­nads- och välfärdspo­litikens område, men tillägger i samma andetag att det knappast går att forcera fram en allmängilt­ig definition av den ”nordiska modellen”. Det låter realistisk­t.

Men om vi blickar bakåt till de nordiska ländernas välfärdspo­litik under efterkrigs­tiden, går det då att peka ut vissa element som utgjort något av en gemensam nämnare för vad vi kallar en samnordisk välfärdspo­litik? Eller åtminstone vissa gemensamma värderinga­r som bas för den förda samhällspo­litiken? Och finns det i så fall stöd för antagandet att vi under de senaste åren sett en uppluckrin­g av den här gemensamma grunden för välfärdspo­litiken ?

Vi behöver nödvändigt­vis inte en auktoriser­ad samnordisk definition av den nordiska modellen. Däremot nog en faktabaser­ad beskrivnin­g av de viktigaste gemenutred­ning samma principern­a och nämnarna i de nordiska ländernas välfärdspo­litik.

Det hör ju egentligen till sakens natur att det är de olika politiska rörelserna som står för de mera långtgåend­e definition­erna av vad den nordiska välfärdsmo­dellen varit och böra vara i framtiden. De nordiska socialdemo­kraternas och fackföreni­ngsrörelse­ns samarbetso­rganisatio­n Samak kan framstå som ett gott exempel i det här avseendet.

Med det sagt förordar jag för egen del starkt att en oberoende av den här tematiken kunde göras av en lämplig instans. Den politiska debatten i alla nordiska länder skulle betjänas av en sådan övergripan­de granskning av de gemensamma nämnarna och de olika linjevalen i respektive nordiska länders arbetsmark­nads- och välfärdspo­litik. På så vis kunde vi kanske få russinen att hållas kvar i den politiska bullen. Folke Sundman

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland