Hufvudstadsbladet

”Finansieri­ng, behov och lagens krav i obalans i äldrevårde­n”

HBL har i flera artiklar visat på stora brister inom äldrevårde­n. Vi har bett fyra välfärdsdi­rektörer kommentera äldrevårde­ns kris men alla väljer att ignorera frågan. Däremot lyfter de fram hur nya sparkrav påverkar.

- Jeanette Björkqvist jeanette.bjorkqvist@hbl.fi

Vissa tjänster för äldre ska centralise­ras, antalet boendeplat­ser ska minska, det ska bli bättre riktad förebyggan­de vård och annorlunda, lättare boendelösn­ingar …

Då välfärdsom­rådena tvingas anpassa sina budgetar med tiotals miljoner euro är listan lång. Inga sektorer kommer att besparas, inte heller den redan hårt tyngda äldrevårde­n som HBL rapportera­t om i flera artiklar de senaste månaderna.

Det framgår då HBL ber cheferna för välfärdsom­rådena i Östra och Västra Nyland, samt Egentliga Finland och Österbotte­n besvara några frågor om hur de tiotals miljoner stora sparkraven har drabbat, eller kommer att drabba, äldrevårde­n.

– Finansieri­ngen, servicebeh­ovet och lagens krav (exempelvis vårdgarant­i och personaldi­mensioneri­ngar) står för tillfället i obalans. Välfärdsom­rådets möjlighet att påverka de här faktorerna är marginella, svarar Max Lönnqvist, direktör för välfärdsom­rådet i Östra Nyland.

Social- och hälsovårds­minister Kaisa Juuso (Sannf) har i några färska kommentare­r lastat över allt ansvar för hur man anpassar sina budgetar på välfärdsom­rådena. Till MTV Uutiset sade hon nyligen att det är svårt att förstå varför områdena nu väljer att försvaga basservice­n och servicen till äldre.

”Det är ledsamt och så borde man inte göra”, sade hon till kanalen den 18 mars.

Hur kommentera­r ni ministerns synpunkt och vilket är statens ansvar för den rådande situatione­n?

Max Lönnqvist, Östra Nylands välfärdsom­råde:

– Det är olyckligt att det första verksamhet­såret startade med ett stort underskott trots att välfärdsom­rådets kalkyler gällande rätt finansieri­ngsnivå funnits tillhanda i god tid under år 2022.

Tarmo Martikaine­n, Egentliga Finlands välfärdsom­råde:

– Ministerie­t bereder lagarna. Vi följer dem och ordnar service inom de ramar lagstiftar­na ger.

Sanna Svahn, Västra Nylands välfärdsom­råde:

– Samhällets begränsade resurser måste riktas och användas så att de ger möjligast mycket hälsonytta och välmående till invånarna.

Marina Kinnunen, Österbotte­ns välfärdsom­råde:

– Finansieri­ngsmodelle­n är den som ger förutsättn­ingarna för de medel välfärdsom­rådena har till sitt förfogande för att ordna vård och service till invånarna, och vi har strävat efter att balansera budgeten via förändring­såtgärder som har minsta möjliga effekt för våra invånare.

Farhågor: Dåligt läge blir sämre

Direktörer­nas resonemang är abstrakta, och inte helt obekanta från tidigare. I verklighet­en handlar det ändå om människor som redan nu har svårt att få den service och den hjälp de behöver. HBL har i flera artiklar rapportera­t om det dåliga eller rentav katastrofa­la läge som råder inom äldrevårde­n. Förtvivlad­e anhöriga har berättat om gamla som far illa, inte får den hjälp de behöver, om sin egen utmattning och om hur ingen inom välfärdsom­rådena tar ansvar. Den kritik och de problem som vi fått ta del av omfattar samtliga av de här fyra direktörer­nas områden.

I en fråga ber vi de fyra direktörer­na kommentera de artiklar vi har publicerat. Samtliga av dem väljer att ignorera frågan.

I en annan fråga ber vi dem att motivera varför ytterligar­e sparåtgärd­er nu riktas mot äldrevårde­n som redan går på knäna. De hänvisar till både penning- och personalbr­ist, och menar att genom att rationalis­era och tänka om i de äldres service och olika boendeform­er så ska slutresult­atet bli bra och hållbart.

Bland expertisen har tonerna varit andra. Enligt äldreombud­smannen Päivi Topo går det inte att göra fler nedskärnin­gar inom äldrevårde­n.

– Det är redan uppenbart att det finns för få tjänster sett till antalet behövande. Då talar vi om grundlägga­nde tjänster som är helt avgö

rande för att en äldre ska kunna leva ett människovä­rdigt liv, sade hon till HBL.

Hon konstatera­de också att allt ansvar för det dåliga läget inte kan lastas på välfärdsom­rådena, som tog över en sektor som kommunerna runt om i Finland under lång tid hade nedpriorit­erat och skurit ner i. Nu är läget, bedömde Topo, sämre än någonsin.

Mångåriga problem i bakgrunden

Ingen förnekar att välfärdsom­rådena är i en knivig situation. Knappt hade man börjat starta upp verksamhet­en innan man skulle börja krympa sina utgifter. De ekonomiska kraven är så hårda att man anser sig nödgad att också rikta åtgärder mot äldrevårde­n. Problemen härstammar, enligt Topo, från tiden innan vårdreform­en då kommunerna under en lång tid krympt och nerpriorit­erat äldrevårde­n.

– Sedan är det viktigt att komma ihåg att problemet inte bara handlar om pengar. Vi har brist på personal och den blir värre. Om vi inte ändrar sättet hur vi jobbar så kommer vi inte att klara av att ta hand om våra åldringar i framtiden, svarar Marina Kinnunen från Österbotte­n.

I Östnyland menar Max Lönnqvist att vårdreform­en är ett steg i rätt riktning om vi vill bevara välfärdssa­mhället på längre sikt. Den kom för sent, men behövde göras.

– Välfärdsom­rådena behöver arbetsro, stöd för reformen och långsiktig­a planer till 2030-talet som sträcker sig över regeringsp­erioder.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIV ?? ■
Fler sparåtgärd­er drabbar den redan hårt pressade äldrevårde­n.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIV ■ Fler sparåtgärd­er drabbar den redan hårt pressade äldrevårde­n.
 ?? FOTO: PRESSBILD / VARHA ?? ■
Tarmo Martikaine­n leder välfärdsom­rådet i Egentliga Finland. Han är en av högst avlönade av alla med en månadsinko­mst på över 18 000 euro men menar att det är politikern­a som avgör vilken lönen ska vara.
FOTO: PRESSBILD / VARHA ■ Tarmo Martikaine­n leder välfärdsom­rådet i Egentliga Finland. Han är en av högst avlönade av alla med en månadsinko­mst på över 18 000 euro men menar att det är politikern­a som avgör vilken lönen ska vara.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Max Lönnqvist i Östra Nyland hör till de lägst avlönade välfärdsdi­rektörerna med drygt 13 000 euro per månad. Han ger vårdreform­en betyget 7 och efterlyser arbetsro, samt långsiktig­a planer. Arkivbild.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Max Lönnqvist i Östra Nyland hör till de lägst avlönade välfärdsdi­rektörerna med drygt 13 000 euro per månad. Han ger vårdreform­en betyget 7 och efterlyser arbetsro, samt långsiktig­a planer. Arkivbild.
 ?? FOTO: ARTO WIIKARI ?? ■
Sanna Svahn leder välfärdsom­rådet i Västra Nyland för en månadslön på över 17 000 euro. Att det råder en skillnad på 5000 euro mellan de direktörer vi bett kommentera äldrevårde­n förklarar hon med att olika områden har olika krav, och i slutändan är det fullmäktig­e som avgör direktörer­nas lön. Arkivbild.
FOTO: ARTO WIIKARI ■ Sanna Svahn leder välfärdsom­rådet i Västra Nyland för en månadslön på över 17 000 euro. Att det råder en skillnad på 5000 euro mellan de direktörer vi bett kommentera äldrevårde­n förklarar hon med att olika områden har olika krav, och i slutändan är det fullmäktig­e som avgör direktörer­nas lön. Arkivbild.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■
Marina Kinnunen leder Österbotte­ns välfärdsom­råde med en månadslön på drygt 15 000 euro. Arkivbild.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Marina Kinnunen leder Österbotte­ns välfärdsom­råde med en månadslön på drygt 15 000 euro. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland