Hufvudstadsbladet

Affär i leksaksvär­lden – Tactic köper Plasto

Tactics stora säljorgani­saton ska ge åländska Plastos leksaker spridning ute i världen. – Affären är det bästa sättet att trygga Plastos långsiktig­a framtid, säger vd:n Bruno Carlson.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Åländska Plastos lastbilar, hinkar och spadar är bekanta för flera generation­er finländare. Detsamma gäller spel som Kimble, Alias och Mölkky från Björneborg­sföretaget Tactic.

Nu planerar bolagen en samgång.

Det är Tactic Games som lägger ett bud på Plasto Ab och Plasto World of Entertainm­ent Ab. Priset offentligg­örs inte.

Bruno Carlson som varit Plastovd i fem år, säger att företaget hela tiden försökt växa och länge sökt draghjälp av en partner. I dag säljs cirka 85 procent av produktion­en i Norden.

– Vårt problem är att vi inte haft någon riktig internatio­nell försäljnin­g. Alternativ­et till en affär med Tactic hade varit att ta in mer kapital och bygga ut en egen säljorgani­sation, men det skulle vara riskfyllt. För ett företag i vår storlek är det svårt att investera. Ofta tar det lång tid innan satsningar­na ger resultat.

Kvar på Åland

Enligt Carlson kommer Plastos produktion­svolym att öka med hjälp av Tactics stora säljorgani­sation. Björneborg­sföretaget har distributö­rer i ett sextiotal fler länder än Plasto.

Carlson säger att Plasto lätt kan fördubbla produktion­en med nuvarande utrustning. Dessutom är det möjligt att öka kapacitete­n.

– Affären med Tactic är det bästa sättet att trygga Plastos långsiktig­a framtid.

Planen är att tillverkni­ngen blir kvar på Åland. Plasto Holding, som i dag äger de operativa bolagen, behåller fastighete­n i Mariehamn och förbereder ett långvarigt hyreskontr­akt med den blivande ägaren.

På torsdag nästa vecka hålls en extra bolagsstäm­ma. Styrelsen rekommende­rar aktieägarn­a att ge fullmakt att fullfölja försäljnin­gen.

Plasto är grundat 1957. År 2022, som är det senast redovisade räkenskaps­året, gjorde företaget en förlust på nästan en halv miljon euro. Omsättning­en var litet över 3 miljoner.

Enligt Carlson beror förlusten på covidpande­min som gjorde insatsvaro­rna mycket dyra och svåra att få tag på. Samtidigt tog det lång tid innan man kunde höja priserna till kunderna.

Fjolårets bokslut är ännu inte reviderat men han säger att man då gjorde en "hälsosam vinst".

Tactic tio gånger större

Fram till för 20 år sedan ägdes Plasto av svenska Brio, som då ville sälja bolaget. För att hindra att det skulle hamna i utländska händer bildades en grupp med bland annat Ålandsbank­en, försäkring­sbolagen och ett antal lokala entreprenö­rer som grundade Plasto Holding. Syftet var att hålla företaget kvar på Åland.

Räknat i omsättning Tactic Games tio gånger större än Plasto. Tactic är ett famljeföre­tag grundat 1967. Förutom brädspel finns även pussel, leksaker och mjukisdjur i

 ?? FOTO: PLASTO ?? ■
Plastos leksaker är bekanta för många finländare.
FOTO: PLASTO ■ Plastos leksaker är bekanta för många finländare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland