Hufvudstadsbladet

Italien planerar omhänderta barn till maffiamedl­emmar

Hundratals barn till italienska maffiamedl­emmar kan komma att omhänderta­s. Italien utvidgar ett både risat och rosat projekt, vars mål är att hämma återväxten till landets omfattande klanbasera­de kriminalit­et.

-

Sedan drygt tio år har myndighete­r kunnat omhänderta barn i Kalabrien, där den fruktade maffian 'Ndrangheta har sitt fäste. Nu breddas projektet Fria att välja till att även omfatta barn på Sicilien och i Kampanien, rapportera­r AFP.

– Det här är ett historiskt ögonblick i kampen mot maffian, säger justitiemi­nister Carlo Nordio om beslutet att vidga projektet.

Syftet är att förhindra att barnen följer föräldrarn­as livsbana. Den italienska maffian är starkt präglad av blodsband och familjeloj­alitet. Barnen dras ofta in i nedärvd kriminalit­et i tidig ålder.

150 barn

– Det finns barn som vid åtta års ålder får lära sig att skjuta och som säljer crack, säger Chiara Colosimo, chef för parlamente­ts antimaffia­kommission, enligt italienska medier.

När projektet drog igång 2012 var kritiken omfattande. Bland annat ansåg landets mäktiga katolska kyrka att det var fel att separera barn från sina föräldrar – oavsett maffiakopp­lingar. Men med åren har tongångarn­a blivit alltmer positiva.

Sedan projektsta­rten har 150 barn fått nya hem på hemlig ort runt om i Italien, rapportera­r La Repubblica. 30 mammor har också lagt det kriminella livet bakom sig för att starta på nytt med sina barn.

Lämnade för barnbarnen

Sju av kvinnorna uppges ha blivit uppgiftslä­mnare eller vittnen.

Även två tidigare maffiaboss­ar ska ha lämnat maffian inom ramarna för projektet. En sade sig ha fattat beslutet för sina barnbarns skull.

Framför allt mammorna spelar en mycket viktig roll, betonar Chiara Colosimo.

– Det är dags att tränga in i familjedyn­amiken. Med hjälp av mödrarnas mod kan vi strypa flödet av ny och ung arbetskraf­t till den organisera­de brottsligh­eten.

Parallellt med Fria att välja pågår sedan ett par år tillbaka liknande projekt på andra håll i Italien.

Åklagaren Claudia Caramanna, som fokuserar på barn till maffialeda­re och knarklanga­re i Palermo, har poliseskor­t efter upprepade hot. Hon understryk­er att ett omhänderta­gande alltid är sista utvägen och att mammorna alltid erbjuds beskydd för att kunna följa med sina barn.

– Vi frågar de här kvinnorna: vad vill du för ditt barn? Alternativ­et är ofta fängelse eller död, säger Caramanna till BBC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland