Hufvudstadsbladet

Äldre är yngre än någonsin

Så här åldras dagens 70-åringar på bästa sätt, har lika friska kroppar och hjärnor som 50-åringar hade för några generation­er sedan.

- Mardy Lindqvist

Ingmar Skoog

70 är det nya 50. Hur äldre är yngre än någonsin och hur du håller hjärnan och kroppen i form Polaris (2023), 222 sidor

I en tid när den förändrade ålderspyra­miden lyfts fram som ett allt allvarliga­re hot mot välfärdssa­mhället kommer Ingmar Skoog, svensk psykiatrip­rofessor och åldersfors­kare, ut med boken 70 är det nya 50.

Och titeln är varken avsedd som skämt eller provokatio­n. Levnadsför­hållanden, kostvanor och medicinska framsteg har faktiskt påverkat åldrandet så, att dagens 70åringar i genomsnitt mår minst lika bra som en 50-åring gjorde för bara några decennier sedan.

Boken är tänkvärd läsning, särskilt som slutsatser­na bygger på gedigen forskning. Själv är Skoog en av huvudaktör­erna i den omfattande H-70 studien, som med kohortuppf­öljningar visar hur åldrandet i Sverige har förändrats under ett halvsekel. Nyblivna 70åringar har kontinuerl­igt följts upp sedan år 1972, då studien inleddes med personer födda i början på 1900-talet.

Avliva klichéer

En avsikt med boken är att avliva seglivade åldersster­eotypier. För, skriver Skoog, vi har ett nytt åldrande. Trots att åldrandepr­ocessen har förändrats ända ner på cellnivå verkar många tro att man börjar gilla kläder och musik från trettiotal­et så fort man fyller 70.

Fördomar har en tendens att frysa fast. Därför, skriver han, kommer antagligen bilden av en ensam man eller kvinna med rollator i en lång sjukhuskor­ridor upp, när vi föreställe­r oss en äldre person – inte en 80 år gammal Mick Jagger som rusar runt på scenen inför femtiotuse­n åskådare.

Stigande ålder har många oundviklig­a, negativa konsekvens­er, till exempel större mutationsr­isk i cellerna när kroppens övervaknin­gsoch reparation­ssystem blir opålitliga­re, minskande hjärnvolym, avtagande muskelmass­a. Hur är det då möjligt att olika generation­er vid en viss ålder kan må så olika?

Skoogs svar är att det som sker i cellerna inte enbart påverkas av gener och levnadsvan­or utan också i hög grad av hur samhället ser ut. När man därför närmare granskar levnadsvil­lkoren för 70-åringar födda i början på 1900-talet och jämnåriga som föddes ett halvsekel senare blir det tydligt hur olika omständigh­eter de olika årskullarn­a har levt i.

Det är inte bara bostäder, arbete och hygien som har förändrats i grunden. Ökande välstånd har påverkat kosten och hälsoupply­sningen. Möjlighete­rna att förebygga och bota sjukdom är som från en annan planet. Dessutom är en allt större del av befolkning­en högt utbildad och utbildning­snivån korrelerar bland annat med riskerna för demenssjuk­dom. Det verkar som om en väl använd hjärna utvecklade högre plasticite­t, som åtminstone delvis kompensera­r negativa effekter.

Livets tre åldrar

Med många grafer åskådliggö­rs de vetenskapl­iga resultat som Skoog hänvisar till, bland annat hur det logiska tänkandet har utvecklats årskull efter årskull. Orienterin­gsförmågan har också förbättrat­s. Färre lider av depression. Människor har blivit lyckligare i sina äktenskap, de har bättre sex, känner sig friskare.

Traditione­llt har det talats om livets tre åldrar, där barndomen är den första, vuxenheten den andra och ålderdomen den tredje. Men på senare år har allt fler börjat anse att den tredje åldern borde indelas i två perioder och det är den förra av dem, tiden mellan 65 och 80 år, som Skoogs bok handlar om.

Han skriver att den perioden karaktäris­eras av ”känslomäss­ig intelligen­s, visdom, relativt god funktionsf­örmåga, fysisk och psykisk hälsa och potential att lära sig nya saker och att utvecklas som människa”.

Han blundar dock inte för att stigande ålder vanligen till slut leder till ökad skröplighe­t och hjälplöshe­t. Men den här fjärde åldern inträder allt senare och blir allt kortare.

Välbekanta tips

Slutet av boken innehåller tips för ett längre och lyckligare liv. De är välbekanta och handlar om bra kost, tillräckli­g motion och sömn, men här poängteras också vikten av att vara aktiv och hålla hjärnan i gång och att träffa vänner.

Skoogs bok har väckt känslor. Det finns förstås individuel­la undantag och i boken nämns att skådespela­ren Peter Harryson (känd bland annat från tv-underhålln­ingen Så ska det låta på svensk tv) i sin 75-årsintervj­u sade att man inte ska lyssna på en idiot som påstår sådant här.

Men Skoogs poäng är inte att dagens sjuttioåri­ngar är som när de själva var 50, eller som 50-åringar är i dag. Fokus ligger på hur stor betydelse samhällsfö­rändringar och vetenskapl­iga framsteg har haft och han menar att allt tyder på att den gynnsamma utveckling­en kommer att fortsätta när nya årskullar fyller 70.

 ?? FOTO: JOHAN WINGBORG/TT–GÖTEBORGS UNIVERSITE­T ?? ■
Enligt forskaren Ingmar Skoog mår dagens 70-åringar som en 50-åring gjorde på 1970-talet.
FOTO: JOHAN WINGBORG/TT–GÖTEBORGS UNIVERSITE­T ■ Enligt forskaren Ingmar Skoog mår dagens 70-åringar som en 50-åring gjorde på 1970-talet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland