Hufvudstadsbladet

Skolmatens kvalitet

-

Kvaliteten på skolmaten i huvudstads­regionen är ett viktigt ämne som borde diskuteras mer.

Jag har personlige­n fått mycket dålig respons från elever i olika skolor i huvudstads­regionen angående skolmaten: okokta potatisar, slemmiga såser, unket kött, larver i salladen. Detta är inte ens allt som barn i huvudstads­regionen blir serverade i skolan.

Jag tycker såklart att det är fint att skolor i Finland har gratis skolmat. Men kvaliteten på maten kunde vara bättre. Det känns som om de som planerar maten nog försöker göra maten aptitlig. Men när maten fryses ner och förvaras i skolans frys i en vecka smakar maten så gott som ingenting efter att den har värmts upp av köksperson­alen. Köksperson­alen får inte heller tillägga till exempel salt, peppar eller andra kryddor i maten för att mängden kryddor som är tillåten har redan tillagts i centralkök­et, men som sedan har hunnit tappa smaken. Såklart är skolmaten lyckad ibland, och nu menar jag inte bara när det är köttbullar och rostade potatisar, utan till exempel en kebabsås eller en batatsoppa kan också vara lyckad.

För att skolmaten skulle vara mer behaglig och tilltala eleverna kunde stora centralkök till exempel ta emot respons och önskemål från skolorna, eller kanske till och med kvalitetst­esta maten efter att den har blivit djupfryst och sedan uppvärmd. Centralkök­en borde kanske också göra lite energi- och näringsrik­are skolmat, och introducer­a en dag i veckan då skolan skulle endast servera vegetarisk mat.

I och med att maten inte passar i smaken för flera elever, leder det också till att en stor del elever inte äter i skolan, vilket faktiskt är ganska oroväckand­e i och med att de flesta skoldagar är upp till cirka 7 timmar långa. Om vi säger att en skoldag räcker från ca 8.30–15.00, är lektionsan­talet runt 6; två lektioner före lunch då man klarar sig på ett litet morgonmål, och sedan 4 lektioner efter lunchen. Om elever inte äter på lunchen, går de ofta till skolans närbutik och köper någonting billigt och ibland ganska ohälsosamt som man oftast inte klarar sig på resten av dagen.

Bra mat och goda prestation­er hör ihop! Rebecca Miettinen

högstadiee­lev, Helsingfor­s

 ?? ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ?? ■
Skribenten framhåller betydelsen av god skolmat.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ■ Skribenten framhåller betydelsen av god skolmat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland