Hufvudstadsbladet

Skolskjutn­ingen: Misstänkta vapnet förvarades enligt reglerna

Vapnet, som 12-åringen använt i skolskjutn­ingen i Vanda, förvarades korrekt. Pojken kom över vapnet utan lov, meddelar polisen.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Pojken, som har erkänt att han sköt tre av sina klasskamra­ter i Vanda förra veckan, har hörts två gånger under helgen.

Det uppger Polisinrät­tningen i Östra Nyland på måndagen.

Även ett av offren, en 12-årig flicka har hörts. Tillstånde­t för det andra jämnåriga offret är däremot kritiskt.

Polisen går ut med nya uppgifter om det skjutvapen som pojken använt. Enligt polisen tillhör det en nära släkting, men inte en familjemed­lem.

Förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Marko Särkkä säger att vapnet har förvarats korrekt. Enligt skjutvapen­lagen innebär det att vapnet har hållits i ett låst utrymme.

– Den misstänkta har berättat att han kommit över vapnet utan lov.

Polisen utreder hur det har gått till. Fortsatt misstänker polisen den nära släktingen för skjutvapen­brott.

Den 12-åriga pojken misstänks för mord och mordförsök.

Däremot har det under helgen klarnat att han inte verkar ha hotat elever från en annan skola, strax innan han greps av polis i Brobacka. Det är något som tidigare har uppgetts.

– Polisens uppfattnin­g är nu att det inte skett något konkret hot. De har mötts men inget hot har framförts.

Mötte elever från annan skola

Polisen går bland annat igenom film från övervaknin­gskameror för att reda ut hur 12-åringen rört sig från Viertolan koulu i Vanda, där skjutninge­n skedde, till Brobacka på Helsingfor­ssidan där den misstänkta greps en knapp timme senare.

En del av luckorna i hur han tagit sig från skolan har fyllts i, medan andra kvarstår.

Marko Särkkä säger att förhören under helgen tyder på att 12åringen valt rutten slumpmässi­gt.

– Enligt den informatio­n vi har nu var han inte på väg till någon bestämd plats.

Mobbning utreds ingående

I onsdags uppgav polisen att 12åringen sagt att han mobbats och att det allt tydligare framträtt som motiv.

Polisen skriver i ett pressmedde­lande på måndagen att mobbning ”är en mycket subjektiv och personlig upplevelse”. Marko Särkkä förtydliga­de att vad som uppfattas som mobbning kan variera från person till person. Därför utreder polisen frågan brett.

– Hurdan den möjliga mobbningen har varit och vem som har mobbat. Vi försöker göra det så att också tidigare mobbningsf­all, om det finns sådana, utreds.

Pojken började i Viertolan koulu vid årsskiftet. Särkkä säger att polisens bild av situatione­n är att mobbningen också skett innan skolbytet. Därför är polisen intressera­d av händelser i Vandaskola­n, i den tidigare skolan men också överlag i barnets förflutna.

– Polisen är inte ute efter att skuldbeläg­ga någon skola eller liknande, utan vi letar efter orsaker till denna fruktansvä­rda tragedi.

Uppgifter: Lärare ingrep i klassen

Personalen vid Viertolan skolan får beröm för agerande under tisdagens händelsefö­rlopp. Den ska under skolattack­en ha handlat ”exemplaris­kt och ansvarsful­lt.”

Till Ilta-Sanomat säger Marko Särkkä att en lärare lyckades få kontakt med 12-åringen i det klassrum där han sköt, och lyckades övertala honom att lämna skolbyggna­den.

Enligt tidningen kom läraren in i klassen efter att den personal som först fanns i rummet hade bett om hjälp av sina kolleger. Särkkä säger till Ilta-Sanomat att lärarens handlande verkar ha fått pojken att upphöra med sin gärning.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Skolperson­alen agerade exemplaris­kt vid skolskjutn­ingen förra veckan, enligt polisen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Skolperson­alen agerade exemplaris­kt vid skolskjutn­ingen förra veckan, enligt polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland