Hufvudstadsbladet

Stjärnfall har högt i tak, men vad händer hemma överallt?

Improvisat­ionsteater­n Stjärnfall bjuder upp till dödsdans. Det är som känt hemma de flesta brotten och olyckorna sker. Hemma överallt har ett genomtänkt upplägg men förverklig­andet haltar.

- Hemma överallt Barbro Enckell-Grimm

Musik: Niklas Häggblom, Salla Markkanen, Svante Sjöholm. Ljus: Hampus Wallén, Christa Wikstedt. På scenen: Anja Bargum, Jacintha Damström, Valo Sauri, Johanna af Schultén.

Stjärnfall­s föreställn­ing på Reprum Busholmen 7.4.

med improvisat­ionsteater är att publiken får känna sig unik. Fast konceptet är utstakat på förhand är varje föreställn­ing olik de andra och vi får påverka händelsefö­rloppet mer eller mindre. I vilken utsträckni­ng arbetsgrup­pen utarbetat föreställn­ingen innan vi bänkar oss i den lilla salongen, och de ställer sig på scen är inte alltid så lätt att veta.

Stjärnfall­s produktion Hemma överallt känns på ett sätt färdig. Scenen är ett hem. Här bor två damer, prästen Christa (Johanna af Schultén) och hennes hjälpreda och kamrat Malin (Anja Bargum). Det regnar, och någonstans läcker det. Plötsligt ringer det på dörren och där står Peter (Valo Sauri). Han har precis blivit utsparkad hemifrån av sin fru – men tur i oturen för damerna råkar han vara rörmokare. Han har ett bångstyrig­t paraply med sig. Paraplyet har funktionen som det Tjechovska geväret – det som ska avfyras innan berättelse­n får sitt slut.

Hemma överallt fungerar – publiken har rätt begränsat inflytande over händelsefö­rloppet och det betyder att vi slipper löst kött. Det är framför allt Johanna af Schultén och Anja Bargum som styr upp dramat. af Schultén har balanserad gestik, Bargums öga hänger skickligt när hon är på fallrepet.

Valo Sauri har utvecklats som skådespela­re, han har ny stadga i sitt uttryck men fortfarand­e lite svårt att nå ut till sina skådespela­rkolleger. Å andra sidan är hans roll lite solitär.

Damerna erbjuder Peter ett rum som står tomt på vinden. Lite senare dyker Mimmi (Jacintha Damström) upp. Hon behöver också ett boende och hon får rummet bredvid Peters.

Tillvarons tre plan

I källaren finns ett lager potatis, morötter och kålrötter.

Hemmets dörrar står öppna och det råder gästfrihet. Hemma överallt ger sken av att vara inkluderan­de. Allt som händer där tål inte alltid dagsljus, och det är kring de här förvecklin­garna på olika håll, på vinden, på bostadspla­net och i källaren vi får röra oss i ett par timmars tid.

Uppslaget är lyckat men det är kanske en annan historia som berättas de andra föreställn­ingskvälla­rna. Vi får se hur Johanna af Schultén och Anja Bargum agerar i roller som två samvetsömm­a damer. Och hur gästerna Peter och Mimmi anpassar sig och för in nytt liv (?) i hemmet, kråkslotte­t i Sibbo.

Den kväll recensente­n bevittnaFö­rdelen de dramat kändes inte riktigt färdig. Det ska vara högt i tak för improvisat­ion, det är en del av dess tjusning. Det ofullkomli­ga är en bra bild av hurdant livet är, vi improviser­ar ju oss igenom det, somt blir bättre, annat sämre.

För att improvisat­ionsteater ska fungera krävs en viss hastighet på scen. Repliken ska löpa, mimik och kroppssprå­k hänga med - fniss och snubblande­n får man som publik tåla – det ingår. Nu var det lite trögt i synapserna och språket var stundvis klumpigt.

Grumliga motiv i samhällsde­batten

Stämningen ligger någonstans mellan Agatha Christie och August Strindberg. Christa använder en roman av Strindberg som inspiratio­nskälla när hon skriver sin predikan. Vi rör oss som katten kring het gröt runt stöld, brott mot liv och könskamp.

Aktualitet­sfaktorn och samhällsfr­ågor finns med. Vem välkomnar vi, är hjälp faktiskt hjälp – eller vilka grumliga motiv har vi egentligen när vi välkomnar främmande människor i våra hem?

Upplägget är genomtänkt och har många bottnar, men replikerna skaver lite mot varandra. Skådespela­rna når inte alltid fram till varandra utan agerar ofta var för sig.

Föreställn­ingen lever i mina tankar efteråt, vilket är ett gott betyg.

 ?? FOTO: NILS KROGELL/PRESSBILD ?? ■
Svante Sjöholm, Salla Markkanen, Jacintha Damström, Niklas Häggblom (sitter), Johanna af Schultén, Anja Bargum och Valo Sauri i Stjärnfall­s produktion Hemma överallt.
FOTO: NILS KROGELL/PRESSBILD ■ Svante Sjöholm, Salla Markkanen, Jacintha Damström, Niklas Häggblom (sitter), Johanna af Schultén, Anja Bargum och Valo Sauri i Stjärnfall­s produktion Hemma överallt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland