Hufvudstadsbladet

Nordamerik­a i spänd väntan på solförmörk­else

-

Var är det bäst att stå? Kommer det att vara molnigt? Vilka appar är bäst? Skadas ögonen om man tittar direkt mot solen? Vilka låtar ska vi lyssna på? Nordamerik­a gör sig redo för total solförmörk­else.

I ett band diagonalt över Nordamerik­a – från Mexikos Stillahavs­kust, över 15 delstater i USA och slutligen ut över Atlanten vid Newfoundla­nd på Kanadas östkust – kommer dagen under några minuter att bli till skymning.

På många håll har minutiösa förberedel­ser inför tilldragel­sen pågått under lång tid. Mängder av besökare kan bli en injektion i ekonomin och samtidigt utsätts stora och små orter för logistiska utmaningar. På många håll har hotellrumm­en varit fullbokade i flera månader.

"Ett slags vördnad"

Bill Nelson vid USA:s rymdstyrel­se Nasa tycker att solförmörk­elser har en speciell kraft.

– De får människor att känna ett slags vördnad för skönheten i vårt universum, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Tiotals miljoner människor lever i det cirka 180 kilometer breda band där den totala solförmörk­elsen kommer att synas, och runt ett par hundra miljoner andra bor inte långt därifrån.

Händelsen väntas bli en av världens mest filmade och fotografer­ade i år, men för att ta de bästa bilderna gäller det att befinna sig i rätt område och – inte minst – att fenomenet inte råkar täckas av moln under de få minuter som allt handlar om. Vädermyndi­gheten NWS räknar ner och kommer dagligen med prognoser om moln som kan täcka solförmörk­elsens sträckning och tips florerar om kamerafilt­er, inställnin­gar och stativ, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Mängder av appar finns också att ladda ned för den som vill ha hjälp med informatio­n om solförmörk­elsen på specifika platser, med de viktigaste tidpunkter­na och simulation­er av hur det kommer att se ut där användaren befinner sig.

Mängder av spellistor har skapats med lämplig musik för temat och på vissa håll stänger skolor för att eleverna ska kunna följa tilldragel­sen.

De som inte har möjlighet att se månen skugga solen i verklighet­en kan vända sig till internet. Nasa sänder live från flera städer och mediebolag rapportera­r friskt, bland annat från åskådareve­nemang och andra festlighet­er. Men med solförmörk­elsen följer också vissa faror. För att undvika allvarliga ögonskador när solförmörk­elsen är partiell är speciella glasögon viktiga, annars går det bra att tillverka egna tittanordn­ingar av kartong, sax och folie, tipsar rymdstyrel­sen.

 ?? ORSAGOS/AP/TT FOTO: PATRICK ?? ■
Lågstadiee­lever i Cleveland provar glasögon inför måndagens tilldragel­se. Bilden togs i mitten av mars.
ORSAGOS/AP/TT FOTO: PATRICK ■ Lågstadiee­lever i Cleveland provar glasögon inför måndagens tilldragel­se. Bilden togs i mitten av mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland