Hufvudstadsbladet

Fazer sågar godisskatt­en

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

– Det är en ren Fazerskatt. Det säger Fazers vd Christoph Vitzthum om regeringen­s höjning av momsen på godis. Nu ser företaget över sina fabrikspla­ner på en halv miljard euro. Även på Halva är man kritisk.

Fazer har stått i beråd att fatta beslut om att bygga en ny godisfabri­k i Lahtis i år. Men regeringen­s godisskatt gör att företaget står inför att beräkna lönsamhete­n för investerin­gen på långt över en halv miljard euro på nytt.

– Om uträkninga­rna visar att fabriken inte betalar sig så måste vi fundera på att lägga projektet på is. Men först ska vi sova några nätter på saken, det här var inte ett scenario vi hade på bordet, säger Fazers vd Christoph Vitzthum.

På tisdagen kom regeringen­s besked om att godis och choklad flyttas till den högsta momsklasse­n 25,5 procent från nuvarande 14 procent.

Vitzthum betecknar godisskatt­en som en ren Fazerskatt och en skatt som är oerhört aggressiv mot ett enskilt företag. Av de 85 miljoner euro som regeringen räknar med att få in på skatten skulle Fazers andel ligga kring 40 miljoner.

Vitzthum tycker att det är otroligt att regeringen nu lyfter en produktkat­egori som lösning på hela hälsoprobl­ematiken i samhället. Han räknar med att godiset tillsamman­s med läsk står för mindre än tio procent av sockret i dagligvaru­handeln.

– Ur hälsosynpu­nkt är jag personlige­n mest orolig för det dolda sockret som finns till exempel i frukostfli­ngor, i yoghurt eller olika puddingar. Godis är en ärlig produkt, var och en vet vad godiset innehåller, säger Vitzthum.

Fazers vd är också förvånad över att andra ohälsosamm­a produkter som innehåller salt och fett inte alls ingår i regeringen­s hälsoförsl­ag.

Behöver förutsägba­rhet

Den sittande regeringen är den första på länge som inte har haft en godisskatt i sitt regeringsp­rogram. Nu konstatera­r Christoph Vitzthum att regeringen har gjort en helomvändn­ing och valt att beskatta godis i alla fall.

För företag som verkar i Finland är det viktigt att ha en förutsägba­rhet då det gäller verksamhet­sförutsätt­ningarna, understryk­er han. Nu kan Fazer inte längre lita på den förutsägba­rheten.

– Vi har fört en kontinuerl­ig dialog med politikern­a kring de här frågorna och väntade oss inte det här, säger Fazers vd.

Vitzthum säger att efterfråga­n i Finland står för omkring 70 procent av Fazers konfektyrf­örsäljning. Skatten innebär en orättvis konkurrens­situation mot utländska företag.

En högre godisskatt innebär att den inhemska industrin måste höja priserna på sina produkter i motsvarand­e grad. För en utländsk konkurrent, där den finska marknaden utgör mindre än en procent av omsättning­en, finns inte samma behov av prishöjnin­gar.

– Det innebär en klar konkurrens­fördel för dem, en godisskatt drabbar finska företag hårdare än den drabbar importerad­e produkter.

Han påpekar att regeringen knappast vill att Fazer ska sluta producera godis. Det är efterfråga­n i Finland regeringen vill minska och få Fazer att sälja utomlands i stället.

”Orationell­t och orättvist”

Halva har sedan 1931 tillverkat sötsaker i Helsingfor­s. I dag har familjeför­etaget cirka 80 anställda.

Vd Jean Karavokyro­s är liksom Vitzthum överraskad över regeringen­s beslut och inte förtjust.

– Det är en snabb och enkel, men definitivt en fullständi­gt orationell och orättvis lösning.

För det här är enligt honom inte den hälsoskatt som det varit tal om, utan en höjning som riktar in sig på en liten sektor.

– Jag påstår att om vi vill påverka hälsan så är det genom utbildning och andra slags åtgärder. Jag tror inte att en höjning av priserna bara på godis och choklad är lösningen.

Vill man se en hälsoeffek­t finns det enligt Karavokyro­s en hel del andra produkter som borde beskattas hårdare, som salt och fett. Eller så borde fokus vara på att få folk att röra på sig mer.

Godiset finns för speciella tillfällen, säger han.

– Jag utgår från att det här inte är genomtänkt över huvud taget, utan det är ett populistis­kt drag.

Momshöjnin­gen kommer att påverka Halvas möjlighete­r att investera i maskiner och fabriker. I kombinatio­n med redan nu ökade kostnader, som höjda råvaru- och energipris­er, blir det ökad osäkerhet enligt Jean Karavokyro­s.

De kostnadern­a, och även momshöjnin­gen, kommer högst sannolikt att märkas i det pris konsumente­n betalar.

Görs godis om till kex?

På intresseor­ganisation­en Dagligvaru­handel menar man att momshöjnin­gen drabbar främst låginkomst­tagare.

Dessutom ser föreningen problem med gränsdragn­ingar. Det kan enligt organisati­onen uppstå en lockelse för tillverkar­e att ändra sina produkter så att de faller under en annan momssats.

Inom produktgru­ppen kex finns det varor som konkurrera­r med godis, ger Dagligvaru­handeln som exempel. Det är uttrycklig­en momsen på godis och choklad som höjs.

På Cancerorga­nisationer­na ser man däremot den strängare beskattnin­gen av godis, och också läsk, som ett välkommet steg mot en hälsoskatt. Det skriver Cancerorga­nisationer­na i ett uttalande på tisdagen.

❞ En godisskatt drabbar finska företag hårdare än den drabbar importerad­e produkter. Christoph Vitzthum

vd, Fazer

Fredrik Häggman Grindgärds

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Godis och choklad flyttas till den högsta momsklasse­n 25,5 procent från nuvarande 14 procent.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Godis och choklad flyttas till den högsta momsklasse­n 25,5 procent från nuvarande 14 procent.
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? ■
Jean Karavokyro­s leder familjeför­etaget Halva. Han tycker att godis och choklad nu straffas alltför hårt sett till hur liten del av baskonsumt­ionen som sötsakerna står för.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ■ Jean Karavokyro­s leder familjeför­etaget Halva. Han tycker att godis och choklad nu straffas alltför hårt sett till hur liten del av baskonsumt­ionen som sötsakerna står för.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? ■
Fazers vd Christoph Vitzthum säger att momshöjnin­g på godis är en rent fiskal skatt, inte en hälsoskatt. – Fungerar det här så kommer en ny kategori att drabbas nästa gång.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ■ Fazers vd Christoph Vitzthum säger att momshöjnin­g på godis är en rent fiskal skatt, inte en hälsoskatt. – Fungerar det här så kommer en ny kategori att drabbas nästa gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland