Hufvudstadsbladet

”Ingen bär bort elevernas datorer” – Henriksson grillades om sparbeslut

– Ja, det är fråga om att spara. Det är ärligt att säga det, sade undervisni­ngsministe­rn då opposition­en frågade ut regeringen om nedskärnin­gar i andra stadiet.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Riksdagens frågetimme på torsdagen var den första efter regeringen­s nya sparbeslut som presentera­des i tisdags.

Opposition­en utmanade regeringen särskilt om vården och skolorna.

Bland besluten i budgetrame­n finns att det ska sparas 100 miljoner euro i yrkesutbil­dningen. Dessutom begränsas det kostnadsfr­ia andra stadiet.

I regeringen­s plan ska det inte längre vara gratis läromedel efter det år eleven har fyllt 18. Då tar läroplikte­n slut. Ändå går de flesta i andra stadiet längre än så.

Den förlängda läroplikte­n som trädde i kraft för ett par år sedan garanterad­e kostnadsfr­ia läromedel till 20 års ålder.

– Skäms ni inte, frågade Veronika Honkasalo (VF).

– Hur ska ni skära 100 miljoner ur yrkesskolo­rna så att läroplikte­n bevaras? undrade hon.

”Ska inte gälla unga”

Undervisni­ngsministe­r Anna-Maja Henriksson (SFP) svarade på frågetimme­n att det är tråkigt att sparåtgärd­er drabbar yrkesutbil­dningen, men att inbesparin­garna inte ska gälla de unga eller vuxna som ännu inte har en examen.

Sparåtgärd­en är tänkt att riktas mot dem som har en examen från förr. Hur det ska genomföras i praktiken är en tjänsteman­naberednin­g, säger Henriksson.

– I dagsläget är en tredjedel av de som studerar vid yrkesutbil­dningar sådana unga som omfattas av läroplikte­n, säger Henriksson.

– Vi ska alltså minnas att två tredjedela­r är vuxna. Och en stor del av dem, tolv procent, har en högskoleut­bildning de bygger på med yrkeskunna­nde. Det är det vi vill se närmare på.

År 2022 var omkring 36 000 av totalt 112 000 nya inskrivna vid yrkesutbil­dningarna unga mellan 15 och 19 år och som startade en grundlägga­nde yrkesutbil­dning, enligt utbildning­sförvaltni­ngens statistikt­jänst.

De som är äldre skaffar mer sällan en grundlägga­nde examen, utan oftare en yrkes- eller specialyrk­esexamen.

”Otrolig byråkrati”

Inka Hopsu (Gröna) tog upp gymnasieel­everna, och att de kostnadsfr­ia läromedlen ska gälla bara till det årets slut när eleven fyller 18.

– Hur tänkte ni göra det? Ska ni bära bort elevernas datorer och bryta licenserna för läromedlen just då det är meningen att de ska läsa till studentexa­men? Otrolig byråkrati – är det inte just sådan byråkrati man borde få bort, sade Hopsu.

– Ja, det är fråga om att spara. Det är ärligt att säga att det är det. Och det finns säkert skäl att säga att syftet inte är att bära bort någons dator då de läser till studenten, svarade Anna-Maja Henriksson.

Hopsu oroar sig också för de eleken ver som gått om ett år, eller börjat skolan senare, och får gå två år i andra stadiet på egen bekostnad. Eller om det blir kommunerna som kommer emot och lappar på, med risken att det ska sparas någon annanstans.

Henriksson säger att förslaget och hur det utformar sig i praktinu går till fortsatt beredning.

– Men förändring­en ska absolut inte betyda att de som anordnar utbildning­en tvingas samla in datorer mitt i skrivninga­rna. Det är helt klart, lovade Henriksson.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Undervisni­ngsministe­r Anna-Maja Henriksson beklagar att yrkesskolo­rna ska spara 100 miljoner, och säger att hela budgeten för yrkesutbil­dningen är över två miljarder.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Undervisni­ngsministe­r Anna-Maja Henriksson beklagar att yrkesskolo­rna ska spara 100 miljoner, och säger att hela budgeten för yrkesutbil­dningen är över två miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland