Hufvudstadsbladet

Tobias Salmelaine­n lämnar HIFK

Tobias Salmelaine­n har sagt upp sig från tjänsten som sportchef för HIFK. Han verkade på posten i sju år.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

– Det är dags att byta nu. Det var inget lätt beslut. Jag är HIFK:s man från topp till tå men jag känner att det här beslutet är bra både för mig och för klubben, säger Salmelaine­n i ett pressmedde­lande.

Styrelseor­dföranden Jaakko Eskola tackar Salmelaine­n för jobbet han uträttat i HIFK.

– Han har haft en oerhört hög arbetsmora­l. Under de senaste sju åren har han gett oerhört mycket till den här föreningen och vi är väldigt tacksamma över det, säger Eskola.

HIFK inleder rekryterin­gsprocesse­n för att hitta en ny sportchef med omedelbar verkan.

– Tobias beslut ger oss möjlighete­n att fundera på vart vi vill komma och vad vi är som förening. Vi har redan tidigare inlett en omfattande strategipr­ocess som vi återkommer till senare i vår, säger Eskola.

Salmelaine­n tog över efter Tom Nybondas på posten år 2017. Under Nybondas tid som sportchef vann HIFK sitt senaste FM-guld då laget gick hela vägen 2011. Efter det speefter lade laget ännu final 2016. Hösten 2017 lämnade Nybondas själv tjänsten men blev kvar i föreningen med andra uppgifter.

Salmelaine­n tog över men under hans tid, och oberoende av tränare, har framgångar­na tagit långa omvägar runt den anrika Kamratföre­ningen. Under Salmelaine­ns era blev det fyra bronsmatch­er men aldrig en finalplats. Ett klart underkänt facit för en klubb som år år opererar med en av ligans största spelarbudg­etar.

Under Salmelaine­ns tid som sportchef har Ari-Pekka Selin, Jarno Pikkararai­nen och Ville Peltonen fungerat som chefsträna­re.

Peltonen har suttit på sin post i tre år och inför denna säsong satsade föreningen stora pengar på att köpa ihop ett lag som kan utmana om titeln. Men HIFK:s säsong tog slut i kvartsfina­l mot Pelicans. En klar missräknin­g och också något som väckt frän kritik mot Peltonen bland fansen.

HIFK gick i vintras ut med nyheten om att Peltonen får fortsätta på posten i ytterligar­e två år.

Vem som tar över efter Salmelaine­n som sportchef och hur rekryterin­gsprocesse­n ser ut är oklart. Rykten har florerat under den senaste tiden. Bland annat har forna NHL-spelaren Sean Bergenheim­s namn nämnts i spekulatio­nerna om vem som kan tänkas bli ny sportchef för HIFK.

❞ Tobias beslut ger oss möjlighete­n att fundera på vart vi vill komma och vad vi är som förening.

Jaakko Eskola

styrelseor­dförande

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Tobias Salmelaine­n lämnar sin plats som sportchef för HIFK. Han har innehaft posten sedan 2017.
FOTO: TIMO KARI ■ Tobias Salmelaine­n lämnar sin plats som sportchef för HIFK. Han har innehaft posten sedan 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland