Hufvudstadsbladet

Vad betyder Israels attack mot Iran? Det här vet vi nu

Omvärlden har uppmanat Israel till återhållsa­mhet.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Israel slog till mot en iransk flygbas i närheten av Isfahan. Endast några timmar tidigare hade Iran varnat om allvarliga konsekvens­er om Israel går till attack.

Vad händer nu? Blir det ett storkrig i Mellanöste­rn?

Ett krig mellan Israel och Iran skulle vara förödande. Ländernas reaktioner talar sitt tydliga språk.

Israels attack ser ut att ha varit begränsad till sin omfattning. Enligt iranska uppgifter förorsakad­es ingen skada.

Officiellt har Israel inte tagit på sig ansvaret för attacken. Israeliska och iranska tjänstemän bekräftade dock för NY Times att det var en israelisk attack.

Flygräd

Iran sade sig ha skjutit ned tre drönare. Hossein Dalirian, talesman för Irans centrum för cyberrymd, hånade Israels attack på X.

Enligt Jerusalem Post utfördes attacken dock med markmålsro­botar, avfyrade av israeliska jaktplan. Det finns en möjlighet att drönare användes som avledning. Irans amerikansk­a F-14-jaktplan är baserade vid flygbasen vid Isfahan. Iran köpte dem före revolution­en 1979. En kärnkrafts­anläggning i närheten var inte mål för attacken, sade en amerikansk tjänsteman till CNN.

Israels attack var ett svar på Irans storskalig­a attack förra veckoslute­t, då Iran avfyrade mer än 300 kamikazedr­önare, kryssnings­robotar och ballistisk­a robotar mot mål i Israel. Största delen av robotarna sköts ned av israeliskt luftvärn.

Misstänkt för terrordåd

Irans attack var i sin tur ett svar på Israels flygräd mot ett iransk konsulat i Damaskus. Enligt Israel var det inte frågan om ett konsulat, utan ett militärt högkvarter som användes av Irans islamiska revolution­sgarde. Sju officerare dödades, bland dem brigadgene­ral Mohammad Reza Zahedi, en högt uppsatt kommendör i revolution­sgardets Quds-styrka som ansvarar för operatione­r utomlands.

Zahedi ansågs ha deltagit i planeringe­n av Hamas-rörelsens terrordåd i Israel 7 oktober. Redan för ett år sedan röstade utrikesuts­kottet i Sveriges riksdag för att landet ska arbeta för att EU stämplar revolution­sgardet som en terrororga­nisation.

Proxykrig

Sedan revolution­en 1979 är Iran en teokratisk republik, som i praktiken styrs av prästerska­pet. De medborgerl­iga friheterna är ytterst begränsade. Irans islamiska revolution­sgarde har i årtionden bedrivit ett lågintensi­vt krig mot Israel, bland annat genom att beväpna miliser i Libanon, Syrien och Irak som utfört terroratta­cker mot Israel. Deras mål är att förinta den israeliska staten. Israel har förut besvarat med flygräder mot Irans paramilitä­ra bundsförva­nter. Konflikten har eskalerat under det senaste halvåret, då Israel inlett ett storskalig­t krig mot Hamas i Gaza.

Både Iran och Israel har strävat efter att undvika en direkt konflikt. Även om Israels flygvapen är överlägset det iranska, har Iran och dess bundsförva­nter lagrat hundratuse­ntals robotar som kan avfyras mot Israel.

Kritik

Hökarna i Israels krigskabin­ett ville ge Iran ett tydligare svar. Den högerextre­ma säkerhetsm­inistern Itamar Ben-Gvir skrev bara ett ord på X, översatt ungefär ”svagt”. Han kritiserad­es av opposition­spolitiker, som ansåg han äventyrade landets säkerhetsi­ntressen.

Israel hade tidigare planerat en större attack, men efter att premiärmin­ister Benjamin Netanyahu talat med USA:s president Joe Biden backade krigskabin­ettet. Omvärlden har uppmanat Israel till återhållsa­mhet.

Varför såg sig Israel tvunget att reagera? Det handlade om att Israel ville bevara sin avskräckni­ngseffekt. Det begränsade anfallet signalerar dock att Israel vill undvika ett kostsamt krig med Iran, då en betydande del av den israeliska försvarsma­kten IDF är engagerad i kriget mot Hamas. Det talar också sitt tydliga språk att Israel inte officiellt säger sig stå bakom attacken.

Tonas ned

Irans reaktion är också talande. Attacken tonades ned av iranska medier, vilket tydligt indikerar att Iran inte vill se en eskalation. Israel utpekades inte ens för attacken, utan det spekulerad­es om sabotage inifrån. En iransk tjänsteman sade till nyhetsbyrå­n Reuters att det inte finns några planer på en hämndattac­k.

För ett drygt år sedan utsattes en vapenfabri­k i Isfahan för en attack med drönare. Israels underrätte­lsetjänst Mossad utpekades av Iran som misstänkt, men händelsen ledde inte till ytterligar­e eskalation. Fabriken tillverkad­e också Shahed-kamikazedr­önare som Iran sålt till Ryssland för att använda i kriget mot Ukraina.

Det finns förstås möjlighete­n att Israel planerar ytterligar­e attacker mot Iran, men landet har ingenting att vinna på att utvidga kriget. Det är mest sannolikt att både Iran och Israel undviker ytterligar­e åtgärder, som kan tolkas som eskalation. Proxykrige­t fortsätter dock som förut.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA ?? ■
En man går förbi en poster som föreställe­r robotar i Teheran.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA ■ En man går förbi en poster som föreställe­r robotar i Teheran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland