Hufvudstadsbladet

Det största opposition­spartiet SDP är förteget om sina ekonomiska alternativ

Det är anmärkning­svärt att socialdemo­kraterna inte talar klarspråk om sina alternativ i den ekonomiska politiken. VF och De Gröna har berättat hur de skulle anpassa de offentliga finanserna.

-

Efter förhandlin­garna om budgetrama­rna, regeringen­s beslut att höja momsen och göra beskärning­ar i bland annat service har kritiken från opposition­spartierna varit massiv.

SDP:s Joona Räsänen, som är partiets ansvarsper­son i finansutsk­ottet, skrev i ett pressmedde­lande att momshöjnin­gen på 1,5 procent var överdimens­ionerad och kommer att försämra sysselsätt­ningen.

Det har inte varit någon brist på det slaget av pressmedde­landen.

Inför förhandlin­garna, på måndagsmor­gonen, skickade SDP:s ordförande Antti Lindtman ut en lista med åtta förslag på olika tillväxtåt­gärder – att skapa förtroende och stabilitet på arbetsmark­naden, trygga arbetskraf­tsinvandri­ngen och en skatterefo­rm som tryggar investerin­gar i grön energi.

Alla partier säger sig vara medvetna om att de offentliga finanserna måste anpassas, även genom sparåtgärd­er. Ekonomin fås inte i skick med bara nedskärnin­gar – tillväxt behövs också. Men enbart tillväxt räcker inte heller och det tar dessutom tid innan tillväxten märks i den offentliga ekonomin.

Hur mycket som måste sparas och med vilka metoder har partierna olika åsikter om. Men SDP gömmer sina.

De Gröna kom med sina anpassning­salternati­v veckan innan ramförhand­lingarna och höll då fast vid sitt förslag från i höstas, att pensionäre­rna också ska delta i talkot, men lämnade metoden öppen. Det viktiga för partiet är att det inte enbart är den yngre generation­en som drabbas.

De Gröna underströk också att man kan anpassa de offentliga finanserna med miljarder utan att det drabbar barnen och naturen och utan att skära i åtgärder som motverkar klimatuppv­ärmningen.

Vänsterför­bundet presentera­de sitt alternativ några dagar efter De Gröna. VF anser att det stora problemet är att skatteintä­kterna krymper och att de offentliga finanserna i hög grad skulle fås i skick om skatteintä­kterna hölls på samma nivå som år 2022. Därför vill VF slopa alla skattestöd som gäller fossila bränslen och förbrännin­g i industrin.

Man vill också skärpa progressio­nen i beskattnin­gen av både löner och kapitalink­omster och införa en miljonärss­katt på förmögenhe­t.

SDP har sagt att man väntar med sina förslag tills Finansmini­steriets färska prognos offentligg­örs nästa vecka. Den prognosen hade regeringen Orpo tillgång till under sina förhandlin­gar. SDP:s väntan känns som ett svepskäl, knappast innehåller prognosen sådant som skulle ändra den stora bilden.

I Yles A-studio på onsdagskvä­llen kom ändå SDP:s ordförande Antti Lindtman med en lista på åtgärder. Till dem hör att backa en del av regeringen Orpos beslut, till exempel den höjda gränsen för den så kallade solidarite­tsskatten. Därtill skulle SDP bland annat granska företagsst­öden, särskilt miljöskadl­iga stöd, beskatta onoterade företags utdelning hårdare och införa en källskatt för fonder och stiftelser.

Ett debattinlä­gg i en tv-studio är ändå inte alls samma sak som att för alla – allmänhete­n och medier – presentera sina egna alternativ, även till pappers.

Det är svårt att förstå varför Socialdemo­kraterna inte i god tid vill föra fram sitt alternativ. Det vore transparen­t och även ge verktyg till väljarna att bedöma regeringen­s beslut. Nu får i stället regeringsp­artierna ett verktyg att använda mot SDP.

Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

❞ Det är svårt att förstå varför Socialdemo­kraterna inte i god tid vill föra fram sitt alternativ. Det vore transparen­t och även ge verktyg till väljarna att bedöma regeringen­s beslut.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland