Hufvudstadsbladet

Båtsäsonge­n börjar med motorprobl­em

Båtsäsonge­n har inletts på traditione­llt vis, med motorstopp och drivande båtar. Sjöbevakni­ngen har bogserat den sjätte båten i land på en vecka.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

”Båtsäsonge­n har börjat knyckigt” meddelar Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion på X (Twitter).

Räddningsm­anskapet inledde lördagen med att bogsera en fritidsbåt i säkerhet. Den drev omkring i den livligt trafikerad­e farleden söder om Airisto i Åbolands skärgård. Motorn hade stannat av okänd anledning. Samma sak har inträffat redan fem gånger tidigare den här veckan.

– Motorprobl­em är typiska för den här årstiden. Båtägarna är ivriga på att komma ut på sjön. Det är inte alls ovanligt att de fritidsbåt­ar vi assisterar i början av våren är sådana som nyss har sjösatts, säger sjöräddnin­gsledaren Tomi Maunu vid Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion.

Han rekommende­rar att båtägare gör en grundlig granskning av båten innan de åker ut på sjön på våren. Man bör åtminstone kontroller­a att utrustning­en är i skick samt byta olja och oljefilter efter att båten har stått i vinterförv­aring i många månader, påminner Tomi Maunu.

– När man startar motorn för första gången för säsongen lönar det sig att låta den gå på tomgång i åtminstone en halvtimme vid bryggan, säger han.

Vädret i havsområde­na i Egentliga Finland är ovanligt kallt för årstiden just nu, vintern har kommit tillbaka och fört med sig iskalla vindar, snöslask och temperatur­er omkring 0 grader.

– Det är kallt och grått, men motorprobl­emen beror knappast på det kyliga vädret. Det har utlovats varmare väder om drygt en vecka och då kommer vi troligtvis att få ännu fler fritidsbåt­ar med motorprobl­em som behöver hjälp.

Ju fler båtar i farten desto fler som hamnar i nödsituati­oner, säger Tomi Maunu.

Två paddlare i sjönöd

I början av säsongen är det motorbåtar som sysselsätt­er Sjöbevakni­ngen, senare i vår kommer segelbåtar­na.

Uppe i de nordligast­e havsområde­na i Bottenvike­n inträffade en kajakolyck­a vid lunchdags på lördagen. Två paddlare hamnade i vattnet och lyckades inte ta sig upp i sina kajaker. Sjöbevakni­ngen rykte ut, men paddlarna lyckades ta sig till Toppilansa­lmi utanför Uleåborg, där fick de hjälp med landstigni­ngen av människor som befann sig på stranden.

– På Uleåborgs breddgrade­r är det fortfarand­e mycket vintrigt och isflaken flyter omkring i havsvattne­t, så den som hamnar i vattnet riskerar snabbt att bli nedkyld, säger Timo Maunu.

 ?? JAKONAHO / LEHTIKUVA FOTO: TIMO ?? ■
Trots det iskalla vädret har båtsäsonge­n börjat längs havskusten. Västra Finlands Sjöbevakni­ngssektion har haft flera uppdrag under den gångna veckan.
JAKONAHO / LEHTIKUVA FOTO: TIMO ■ Trots det iskalla vädret har båtsäsonge­n börjat längs havskusten. Västra Finlands Sjöbevakni­ngssektion har haft flera uppdrag under den gångna veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland