Hufvudstadsbladet

Bästa knepen för att nobba snyggt

- Annika Carlsson nyheter@hbl.fi

Det kan göra ont att bli ghostad av en lovande Tinderkont­akt, likaså när en dejt tydligt visar att den inte längre är intressera­d. Alla kan bli nobbade, men personer hanterar det på olika sätt. Här är knepen som gör det lättare att komma över bakslaget och minska risken för onödig smärta.

Ett ord på tre bokstäver kan ha en förödande kraft.

Nej.

Det får ljuva framtidsdr­ömmar att sjunka ihop likt en misslyckad sufflé. Trista rester av spirande kärleksför­hoppningar ska skrapas ihop och slängas i soporna.

– Här fastnar många i grubbel. Gjorde jag något dumt? Sade jag något konstigt? Vad är det för fel på mig? säger Sofia Viotti, leg psykolog.

När ledsenhet, ångest, ilska och frustratio­n väller fram kan reflexen vara att trycka ned känslorna. Dels för att slipnpa som de väcker och dels för att de negligeras – det här var väl ingen stor sak? Det är väl bara att gå vidare.

– Annars kan det ta längre tid att komma över avvisandet och utgångsläg­et inför nästa dejtande kan bli sämre.

Samtidigt rekommende­ras att se på förlusten med realistisk­a ögon och undvika en idealisera­d bild.

– Det är lätt att tro att man har gått miste om det perfekta eftersom man inte har hunnit se den andra personens negativa sidor, säger Per Carling, professor i psykologi vid Stockholms universite­t.

Skuldbeläg­g inte

En fälla när dejtande inte leder vidare är att börja klanka på sig själv.

– Lägg inte skulden på dig själv, men inte heller på den andra personen. Då blir det lättare att ta ett nej. Tänk att det beror på dynamiken i relationen att den inte ledde vidare, säger Per Carlbring.

Självkriti­skt ältande om alla egna ”fel” kan i värsta fall påverka självbilde­n negativt.

– Vad den inre kritikern säger kan bli självuppfy­llande. Så gå inte och tänk att något var konstigt eller fel med dig, det handlade bara om att den andra personen inte var intressera­d, säger Sofia Viotti.

Däremot, om det finns ett mönster, som att detta var tionde gången som du blev dumpad vid tredje eller fjärde dejten, finns kanske anledning att tänka till.

– Är det kanske så att du inte visar att du är intressera­d av den andra, eller att du faller för personer som inte vill binda sig?

Den som nobbar har stora möjlighete­r att göra processen lättare för den som får nej. Klassikern ”det är inte du, det är jag” är ett exempel på uttryck som ska undvikas. Det lämnar lätt den andra personen

❞ Man behöver inte säga så mycket. Det kan räcka med att förklara att man inte är intressera­d på det sättet, och det är ju ofta sanningen.

Sofia Viotti leg. psykolog

med ett slags hopp om att den kanske är ”rätt”, men att den andra bara behöver lite mer tid, enligt Per Carlbring:

”Vara vänner” är en annan fälla. Upplägget kan förvisso fungera, men det finns en risk att den som har blivit nobbad hamnar i ett slags limbo där den förblir svävande med förhoppnin­gar som inte kommer att infrias.

– Ett annat råd är att inte komma med fakta-påståenden om hur den andra är som förklaring till att du inte vill gå vidare. Sådana kan lätt ifrågasätt­as och få personen att börja säga saker som ”att det kan jag ändra på”. Använd i stället ett tydligt jag-budskap om hur du känner, säger Per Carlbring.

Dåliga avvisninga­r kan, faktiskt, bero på omtanke, resonerar Sofia Viotti. Det är jobbigt att göra en person ledsen och det kan väcka skuldkänsl­or.

– Det är fint att vi bryr oss om andra, men det är bäst att vara så ärlig som möjligt och ge den andra personen chansen till ett avslut och att gå vidare. Det kommer att väcka jobbiga känslor hos båda, men det är inte farligt.

Var dock inte överärlig eller kom med brutala sanningar.

– Man behöver inte säga så mycket. Det kan räcka med att förklara att man inte är intressera­d på det sättet, och det är ju ofta sanningen, säger Sofia Viotti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland