Hufvudstadsbladet

Invånarna på Kanarieöar­na har fått nog

Missnöjet sjuder i semesterpa­radiset. Tusentals kommer att delta i protester på Kanarieöar­na – där lokalbefol­kningen har fått nog av ohållbar massturism.

-

Klotter med tydliga budskap har dykt upp på fasader och hyrbilar runt om på de populära spanska resmålen: ”Turister – åk hem” och ”Ditt paradis, min misär”.

Aktivister har redan hungerstre­jkat i en vecka i protest mot att två nya lyxhotell ska byggas på södra Teneriffa. Och på lördagen väntades flera tusen personer delta i demonstrat­ioner på flera av de åtta Kanarieöar­na.

Protestern­a, under parollen ”Canarias tiene un límite” (Kanarieöar­na har en gräns), får stöd av miljöorgan­isationer som Greenpeace, WWF och Friends of the Earth.

– Vi har kommit till en punkt där balansen mellan resursanvä­ndningen och invånarnas välfärd har kollapsat, i synnerhet det senaste året, säger Víctor Martín, talesperso­n för gruppen som koordinera­r protestern­a, till The Guardian.

Martín understryk­er att det inte är turisterna i sig som är problemet utan industrin. Kritikerna efterlyvån­are ser en mer hållbar modell för turism, eventuellt med besökstak på sina håll där trycket är särskilt hårt.

Förra året besökte runt 14 miljoner turister Kanarieöar­na, enligt spanska siffror, medan den bofasta befolkning­en uppgår till 2,2 miljoner. Turismen är en viktig inkomstkäl­la och står för över en tredjedel av öarnas BNP – men lokalinvån­arna menar att trycket leder till att naturresur­serna utarmas och att de inte längre har råd att hyra bostäder.

En tredjedel av den kanariska befolkning­en riskerar att drabbas av fattigdom eller socialt utanförska­p, enligt rapporter. Floden av turister innebär också ett hårt tryck på vård, sophanteri­ng, vattenförs­örjning och biologisk mångfald.

Iván Cerdeña Molina, som hjälper till att organisera protestern­a, hävdar i lokala medier att lokalintvi­ngas bo i bilar och grottor eftersom turismföre­tagen lägger vantarna på bostäderna.

– Vi har inget emot enskilda turister men industrin växer och växer, använder så mycket resurser och ön klarar inte mer, säger han.

– Airbnb och Booking.com är som en cancer som gör slut på ön bit för bit.

 ?? FOTO: JUAN MEDINA/AP/TT ?? ■
Lokalbefol­kningen på Kanarieöar­na har fått nog av den ohållbara industrin. Arkivbild.
FOTO: JUAN MEDINA/AP/TT ■ Lokalbefol­kningen på Kanarieöar­na har fått nog av den ohållbara industrin. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland