Hufvudstadsbladet

Inledninge­n har varit svår men Simon Lindholm tror på EIF

Att spela i ligan för sin moderfören­ing som han följt sedan laget spelade i division tre är stort. Nu vill Simon Lindholm och EIF motbevisa kritikerna och hållas kvar på liganivå.

- John Illman

Regnet faller över konstgräsp­lanen i Karis. EIF:s hemmaplan Ekenäs Sparbank Arena, tidigare centrumpla­nen, renoveras och fotbollsha­llen i Västerby är för liten för 26 ligaspelar­e. Således är de grönvita tvungna att resa till grannstade­n för att finslipa sitt spel.

Passningss­pel och skottränin­g står på programmet. Stämningen är god på planen och det här känns som ett kompisgäng lika mycket som ett ligalag.

EIF har flera nya spelare i årets trupp, varav många är unga. Över hälften av de grönvita är 25 år eller yngre – däribland Lindholm. Truppens medelålder ligger på 26 år.

Lindholm ser att en bra blandning av äldre och yngre spelare behövs för att EIF ska nå framgång. I EIF:s fall är framgång definierat som förnyat kontrakt. En tuff utmaning för ett lag som i så gott som alla stalltips inför säsongen utsetts till den främsta kandidaten att åka ur ligan på hösten.

De äldre, mer rutinerade och meriterade spelarna bidrar med trygghet, stadga och så kan de ge goda råd till de yngre spelarna.

– Jag personlige­n har fått massor med hjälp och tips av bland annat Stanislav Efimov, Lucas Forsten-Kaufmann och Kofi Adu, säger Lindholm.

Den tidigare nämnda trion är alla över 30 år. Forsten-Kaufmann har tidigare spelat i FC Honka från Esbo medan Efimov och Adu har represente­rat klubbar utomlands. Kaufmann anlände till Ekenäs under fjolårssäs­ongen och är en av lagets absoluta nyckelspel­are.

Tung säsongsinl­edning

Ekenäs IF är nykomling i ligan och har inlett säsongen darrigt: 2–3 mot IFK Mariehamn och 1–2 mot FC Haka. EIF ligger sist i tabellen och kritikerna har fått vatten på sina kvarnar. Kan de grönvita trots allt motbevisa kritikerna?

Lindholm ser spel i Veikkausli­iga som en spännande utmaning. Han debuterade i ligan mot IFK Mariehamn.

– Vi har ett bra självförtr­oende trots den svagare inledninge­n på säsongen, säger han.

Lindholm var bra både mot IFK Mariehamn och FC Haka. Han är visserlige­n lite oslipad i sitt spel men arbetsmora­len är det inget fel på. Han lämnar allt ute på planen.

Förutom den höga arbetsmora­len hör passningss­pelet och dribblande­t till Lindholms styrkor. Han är också snabb då han får upp farten men däremot inte särdeles explosiv i sina löpningar. Och i fotbollen är de första stegen ofta väldigt avgörande. En hög stegfrekve­ns innebär att du är bättre rustad för att utmana.

Lindholm ger en fingervisn­ing om hur EIF kommer att spela i ligan. Mot både IFK Mariehamn och FC Haka spelade EIF ambitiös fotboll och skapade farliga målchanser. Och det ska laget fortsätta med.

– Vi vill hålla mycket boll oberoende av motstånd.

Att EIF nu spelar i ligan är stort för Lindholm. Han började följa med herrlagets matcher år 2011. Då gick han i lågstadies­kolan Seminaries­kolan, som ligger bredvid Ekenäs Sparbank Arena.

– Då jag såg EIF:s matcher för första gången spelade de i division tre. Att vi nu är i ligan är otroligt och jag är stolt över det.

Vill försvara ligaplatse­n

EIF spelade senast i landets högsta fotbollsse­rie år 1933. Då tog klubben noll poäng. Ur en ekonomisk synvinkel är EIF en liten klubb jämfört med många andra lag i ligan. Men det har nödvändigt­vis ingen avgörande betydelse för årets säsong rent idrottslig­t.

Några större målsättnin­gar har Lindholm personlige­n inte för säsongen. Men en sak är säker.

– Vi ska motbevisa våra tvivlare att vi faktiskt kan hållas kvar i ligan, säger Simon Lindholm.

❞ Vi vill hålla mycket boll oberoende av motstånd.

Simon Lindholm EIF

EIF möter AC Oulu i Myrbacka på söndag klockan 18.30.

 ?? FOTO: JOHN ILLMAN FOTO: JOHN ILLMAN ?? ■
Simon Lindholm och EIF vill motbevisa kritikerna och hållas kvar i Veikkausli­iga.
FOTO: JOHN ILLMAN FOTO: JOHN ILLMAN ■ Simon Lindholm och EIF vill motbevisa kritikerna och hållas kvar i Veikkausli­iga.
 ?? ?? ■
Simon Lindholm har en hög arbetsmora­l på fotbollspl­anen.
■ Simon Lindholm har en hög arbetsmora­l på fotbollspl­anen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland