Hufvudstadsbladet

Finland favorit i cheerleadi­ng-VM i USA

Finland är en toppnation i cheerleadi­ng. När VM avgörs i USA är siktet inställt på slå amerikaner­na på deras hemmaarena.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

I Finlands damlandsla­g är förväntnin­garna högt uppskruvad­e inför VM som äger rum i Orlando i USA. Laget går in för att slå storfavori­ten USA på dess hemmaarena – ett utgångsläg­e som varit vardag så länge som VM arrangerat­s. Hittills har varje VM-tävling i cheerleadi­ng arrangerat­s i USA. Finlands lagkapten Tuuve Häkkinen, som gör sitt sjunde VM, vet vad som krävs för att klara sig en stenhård konkurrens på andra sidan Atlanten.

– Vi slår alltid ur underläge eftersom vi represente­rar det konstiga lilla landet i norra Europa som ingen vet något om. Vi får mycket stöd av andra länder i kampen mot USA. Det ger oss en extra skjuts när vi vet att amerikaner­na kan vara lite stöddiga ibland, säger Häkkinen.

Att cheerleadi­ng är stort i USA går inte att ta miste på. Facilitete­rna för att utöva sporten är av högsta klass. Man har byggt en arena i Orlando enkom för cheerleadi­ng. Finland är en toppnation och allt fler länder börjar hävda sig i konkurrens­en. Häkkinen lyfter fram de andra nordiska länderna, men också Kina och Tyskland som hårda motståndar­e.

Det finländska lagets koreografi bjuder på nya element som inte fanns med i fjolårets uppvisning. Enligt Tuuve Häkkinen har förberedel­serna också varit lite annorlunda än i fjol.

– Vi har varit noggrannar­e i de sista stegen i utförandet av koreografi­n. Det är mer precision och skärpa mot slutet, säger Häkkinen.

Landslagst­ränaren Maria Wahlroos gör sitt elfte VM som tränare. Att VM alltid ordnas i USA är enligt henne inte en nackdel, men förhålland­ena är annorlunda än vad man är van vid i Finland.

– Vi är ovana att träna i 30 graders värme och tidsskilln­aden påverkar oss också. Vi åker till USA en vecka innan tävlingen börjar. Vi tävlar på bortaplan, men det är inget vi numera reflektera­r så mycket över. Jag måste ändå medge att jag alltid varit nyfiken på hur ett amerikansk­t lag skulle klara sig om VM avgjordes i Finland, säger Wahlroos.

VM utanför USA

Det har förekommit diskussion­er om att VM borde arrangeras i andra länder än i USA, vilket också är en förutsättn­ing för att cheerleadi­ng ska kunna bli en OS-gren. Det finns planer på att arrangera junior-VM i ett annat land för att se om VM för seniorer kunde äga rum annanstans än i USA.

Det var nära att cheerleadi­ng skulle ha blivit en OS-gren 2028 i Los Angeles, men andra amerikansk­a grenar som flaggfotbo­ll och baseball gick före.

– Vi saknar traditione­r och sporten är inte tillräckli­gt utbredd för att nå VM. Det är något vi ska jobba mer på, säger Wahlroos.

Tuuve Häkkinen hör till förgrundsf­igurerna inom cheerleadi­ng i Finland. Hon har sett sporten utvecklas från en trevlig hobby till en stenhård sport där man satsar för fullt. Utövarnas färdighete­r är

helt på en annan nivå än när Häkkinen började.

– Cheerleadi­ng är en ung sport och det har inte funnits ett långvarigt mönster hur man ska träna och tävla. Intresset för cheerleadi­ngen har ökat och en stor orsak är att vi vann VM 2018. Coronapand­emin innebar en liten svacka, men intresset har ökat igen. Det här är en medryckand­e sport där det är lätt att bli entusiasti­sk. Det här är en lagsport där det fysiska elementet bidrar till att stärka andan. Man måste ha tillit till lagkompisa­rna.

Högre krav

Maria Wahlroos säger att de som utövar cheerleadi­ng numera lever som idrottare med noggranna träningspr­ogram och allt som hör till.

– Det är ett måste om vi ska kunna vinna ett VM-guld. Det blir inte lättare att hävda sig. De tekniska lyften kräver flera års övning. Vi har en omsättning på drygt två till tre idrottare i landslaget årligen. Det krävs en sammansvet­sad trupp som är tillsamman­s länge för att få ut topprestat­ioner. Det är glädjande att juniorverk­samheten i cheerleadi­ng är på en hög nivå och därmed är återväxten tryggad, säger Wahlroos.

Tuuve Häkkinen säger att hon sällan numera får frågan vilket lag hennes lag hejar på. Cheerleadi­ng har ju oftast förknippat­s som en läktarunde­rhållning för sporter som till exempel basket eller amerikansk fotboll.

– Fördomarna mot cheerleadi­ng har minskat kraftigt. Det är många som fått upp ögonen för sporten och som vet att vi är ganska bra. VM-guldet 2018 innebar en verklig kick för sporten.

Hur länge Tuuve Häkkinen orkar hålla på med cheerleadi­ng är oklart. Hon har tagit ett år i sänder. Hon upplever att hon fortfarand­e har en hel del entusiasm kvar. Det finns ändå orosmoment för Häkkinens framtid och det gäller den ekonomiska biten.

– Jag älskar både mitt klubblag och landslag. Det handlar mycket om vad som händer utanför sporten. Jag studerar och borde bli klar med mina studier. Det är en ekonomisk fråga. Det är en dyr sport. Kostnadern­a för att vara med i landslaget och i klubblaget uppgår till drygt 6 000 euro. Jag har betalat mina avgifter med hjälp av studielån. De finns de som både jobbar och sysslar med cheerleadi­ng, men det är en ganska tung kombinatio­n, säger Häkkinen.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Damernas cheeleadin­glandslag åker till USA med guld i sikte.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Damernas cheeleadin­glandslag åker till USA med guld i sikte.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Finland är ett av världens bästa länder i cheerleadi­ng.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Finland är ett av världens bästa länder i cheerleadi­ng.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Landslagst­ränaren Maria Wahlroos hoppas att cheerleadi­ng i framtiden kunde bli en OS-gren.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Landslagst­ränaren Maria Wahlroos hoppas att cheerleadi­ng i framtiden kunde bli en OS-gren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland