Hufvudstadsbladet

Duplantis satte nytt världsreko­rd

Stavhoppar­en Armand Duplantis satte nytt världsreko­rd med 6,24 – en putsning av hans tidigare rekord med en centimeter. – Jag är jätteglad och visste att jag är i bra form, säger svensken till SVT.

-

Armand Duplantis avslutade fjolårets Diamond League-säsong med att sätta nytt världsreko­rd på höjden 6,23 i Eugene, USA.

När årets upplaga av Diamond League inleddes med tävling i Xiamen, Kina, satte den svenska friidrotts­stjärnan nytt rekord igen.

”Mondo” klarade enkelt 6 meter och när amerikanen Sam Kendricks rev ut sig på samma höjd var segern i tävlingen säkrad. Men det slutade inte där. Duplantis gjorde sedan ett försök på världsreko­rdhöjden 6,24 och lyckades direkt. Med god marginal seglade den 24-årige superstjär­nan över ribban.

”Jag kan inte klaga”

Efteråt var glädjen stor:

– Jag kan inte klaga! Världsreko­rd igen. Jag visste att jag var i bra form och det kändes som att jag hade lite ”fire” i mig från inomhussäs­ongen. Inomhus är inte riktigt vad jag vill göra, så jag visade det i dag, säger han.

Duplantis satte världsreko­rd för första gången i februari 2020. I Torun, Polen, hoppade han 6,17 och tog därmed över rekordet från fransmanne­n Renaud Lavillenie. Sedan dess har Duplantis förbättrat rekordet successivt. Lördagens hopp i Xiamen var den åttonde gången som han satte världsreko­rd.

Hur det känns att hoppa högre än vad någon tidigare har gjort? Som en blackout, menar Duplantis och utvecklar vidare:

– Det känns som att det är ingenting som händer i huvudet. Man blir galen och man skriker. Det känns inte som att det har hänt, varje gång som jag gör det. Det är en overklig känsla.

Drömstart på utomhussäs­ongen

Duplantis kommer närmast från en inomhussäs­ong där han vann VM-guld i Glasgow. Nu har utomhussäs­ongen 2024 alltså inletts på bästa tänkbara sätt.

För Duplantis väntar härnäst ännu en Diamond League-tävling i Kina, den 27 april. I augusti stundar säsongens stora mål – OS i Paris där ”Mondo” har en guldmedalj från Tokyo 2021 att försvara.

En annan svensk deltog i lördagens Diamond League-gala: Andreas Kramer som blev femma på 800 meter på tiden 1.44,81.

 ?? FOTO: TINGSHU WANG/REUTERS/TT ?? ■
Duplantis gjorde det igen. Stavhoppar­en satte nytt världsreko­rd på 6,24 i Xiamen, Kina.
FOTO: TINGSHU WANG/REUTERS/TT ■ Duplantis gjorde det igen. Stavhoppar­en satte nytt världsreko­rd på 6,24 i Xiamen, Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland