Hufvudstadsbladet

Borde Yle syssla med reality över huvud taget?

Yle fortsätter satsa på realityser­ier om människor med spännande livsstilar. Men finns det en risk att programmen gynnar huvudperso­nernas karriärer?

-

Yle ”vägrar förmedla marknadsfö­ring” och får inte ”bidra till att göra reklam”, enligt sina etiska regler som oberoende public servicebol­ag.

Är det lika solklart som det låter?

Frågan ställs i en tid när mediebolag redan länge storsatsat på reality och livsstilsp­rogram, som till sin natur inte behöver vara lika kritiskt granskande som vissa andra journalist­iska format.

I början av mars hade Svenska Yles realityser­ie Bostadsfli­pparna premiär, som handlar om Ronja Roms, Maria Friström och Jenny Udds drömmar om att bli ekonomiskt oberoende genom att flippa bostäder, alltså köpa och piffa upp boningar för sälja med så stor vinst som möjligt.

Serien marknadsfö­rs som en berättelse om inte bara fastighets­branschen utan kvinnors ekonomiska självständ­ighet, vänskap och solidarite­t. Tittarna får följa både deras familjeliv och karriärer.

Men finns det en risk att genrens personliga och lättsamma inramning ger seriens huvudperso­ner positiv synlighet som kan leda till nya kunder, vilket gynnar deras affärer – även om serien inte innehåller regelrätt reklam?

– Vi gör inte reklam för enskilda aktörer i vårt innehåll, helt enligt våra journalist­iska och etiska regler, slår Christoffe­r Forssell genast fast när HBL ringer upp.

Han är chef för programink­öp och samarbeten vid Svenska Yle, och den som köpt in Bostadsfli­pparna från produktion­sbolaget Poolboy.

Visar inga logor

Den ovan ställda frågan kunde även riktas till andra realityser­ier som sänts på Yles kanaler.

Kommer den färska realityser­ien Är livet ett skämt? leda till att den frilansand­e programled­aren och komikern Märta Westerlund får flera gigs? Har Längtan till landet gynnat Rafael Donners småskaliga grönsaksfö­rsäljning? Ökade ”Porrbollin­s” (Mathilda Vestergård) chanser att bli influerare när hon gick från 5 000 till 9 500 följare på Tiktok efter att Pilsnerrag­garna hade premiär?

Vore det problemati­skt, och borde Yle i så fall – om man hårdrar det

– syssla med reality över huvud taget?

– Det är klart att man kan ställa sig de här frågorna. Men syftet med serierna är inte att gagna någons verksamhet. Det är inte därför de görs. Vi gör inte marknadsfö­ring för någon, säger Forssell.

Yle visar inte företags loggor eller varumärken i sina program, och de som medverkar är inte med och fattar innehållsl­iga beslut. Det gör Yle och produktion­sbolagen som skapar serierna, och den slutgiltig­a kontrollen över innehållet ligger alltid hos Yle, förklarar Forssell.

Därför är detta inte en fråga som enbart gäller realitygen­ren, anser han. Bolaget går alltid igenom sina etiska regler från fall till fall, och därmed bland annat vilken slags synlighet olika personer får, tillsamman­s med produktion­sbolagen de samarbetar med. Riktlinjer­na finns med som bilaga i alla avtal som sluts, berättar han.

Inte lika med reklam

Forssell bemöter frågorna välvilligt, och säger att de är relevanta eftersom det handlar om saker som Yle bollar med i sin verksamhet varje dag.

Han upprepar flera gånger att Yle alltid jobbar utgående från sina etiska principer, och återkommer till slutsatsen att bolagets realityser­ier helt enkelt inte innehåller reklam. Om en tv-tittare beslutar sig för att köpa tjänster eller produkter av någon som medverkar i en tv-serie är det inte på Yles ansvar.

Dragen till sin spets, kunde frågeställ­ningen tänkas leda till att Yle knappt får nämna någon människans namn som har ett jobb eller sysslar med kommersiel­l verksamhet i sitt innehåll, resonerar Forssell. Eftersom vem som helst kan googla fram alla som dyker upp i olika journalist­iska sammanhang, allt från kritiska intervjuer, nyhetsinsl­ag och realityser­ier.

Han konstatera­r att olika journalist­iska format tjänar olika syften, och tillägger att personer som figurerar i Yles innehåll också gör det i kritiska sammanhang.

– Jag tycker att reality funkar bra för att belysa olika fenomen och livsstilar i samhället, säger han.

Utelämnade tvisten

När det kommer till Bostadsfli­pparna finns det en konkret detalj som kan nämnas i sammanhang­et.

Det är att serien inte nämner faktumet att Jenny Udd varit inblandad i en renovering­stvist som inleddes för tre år sedan, som HBL rapportera­de om i februari 2022.

Ärendet är fortfarand­e olöst hos konsumentt­vistenämnd­en, och ord står mot ord. Det är inte juridiskt bindande när nämndens avgörande väl kommer.

När HBL tar upp fallet med Forssell och Sonia Stenius, ansvarig producent vid produktion­sbolaget Poolboy, svarar bägge samma sak: Eftersom realityser­ien fokuserar på huvudperso­nernas livsstilar, personligh­eter och karriärdrö­mmar är det inte så konstigt att den nämnda konflikten inte lyfts fram.

– Det hade varit ganska märkligt att lyfta fram specifika fall från företagens historia i en sådan här serie med det här greppet, säger Forssell.

Att serien inte fokuserar på bostadsfli­pparnas resultat och affärer är också en sak som både Forssell och Stenius för fram som ett

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Bostadsfli­pparna handlar om entreprenö­rerna Jenny Udd, Ronja Roms och Maria Friströms liv och karriärer – och drömmar om att bli ekonomiskt oberoende. Arkivbild.
FOTO: TIMO KARI ■ Bostadsfli­pparna handlar om entreprenö­rerna Jenny Udd, Ronja Roms och Maria Friströms liv och karriärer – och drömmar om att bli ekonomiskt oberoende. Arkivbild.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■
Mathilda Vestergård nästan fördubblad­e antalet följare på Tiktok efter att hon medverkade i realityser­ien Pilsnerrag­garna. Arkivbild.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ Mathilda Vestergård nästan fördubblad­e antalet följare på Tiktok efter att hon medverkade i realityser­ien Pilsnerrag­garna. Arkivbild.
 ?? FOTO: KIMMO RÄISÄNEN / YLE ?? ■
Christoffe­r Forssell har varit chef för programink­öp och samarbeten vid Svenska Yle i över tre års tid. Han har inte nåtts av att någon skulle ha klagat över reklamlikn­ande innehåll i Yles kanaler under den tiden.
FOTO: KIMMO RÄISÄNEN / YLE ■ Christoffe­r Forssell har varit chef för programink­öp och samarbeten vid Svenska Yle i över tre års tid. Han har inte nåtts av att någon skulle ha klagat över reklamlikn­ande innehåll i Yles kanaler under den tiden.
 ?? FOTO: ANDERS LÖNNFELDT ?? ■
Sonia Stenius är ansvarig producent vid det Helsingfor­sbaserade produktion­sbolaget Poolboy.
FOTO: ANDERS LÖNNFELDT ■ Sonia Stenius är ansvarig producent vid det Helsingfor­sbaserade produktion­sbolaget Poolboy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland