Hufvudstadsbladet

Tro inte att second hand är lösningen för klimatet

- Kalle Silfverber­g kalle.silfverber­g@hbl.fi

Begagnade kläder tar plats i finrummet. Men de räddar inte världen, hur gärna man än vill tro det.

Lump, begagnade kläder, vintage, pre-loved. Plagg som är inne på andra, tredje eller sista varvet har haft många benämninga­r genom åren. Namnföljde­n innehåller också en klassresa från låg till hög status.

Handelspla­tserna har gått igenom samma stadier. Från Narinken, ett sjabbigt torg i stadens utkant, via slitna affärsloka­ler till designade butiker i fashionabl­a köpcenter. Till och med Helsingfor­s-Vanda flygplats har en second hand-butik mitt bland de internatio­nella lyxmärkena.

Återvinnin­g har sedan länge blivit mycket annat än ideell verksamhet för u-länders eller frikyrkors bästa. Relove, Flea och Emmy överglänse­r UFF, Fida och Kierrätysk­eskus, men alla har kunder. Köer inför släppet av en ny kollektion är inte ovanliga.

Ja, man kan faktiskt tala om kollektion­er. De begagnade kläderna som säljs är allt nyare, moderiktig­are och mindre använda.

Samma fenomen syns i stadsdelar­nas återvinnin­gsgrupper på sociala medier. Att säljaren har dragit på sig plagget några få gånger, kanske bara till en enda fest, är inte ovanligt.

På ytan är vintagekul­turens framväxt en reaktion mot de allt kortare cyklerna i modebransc­hen. Det som tidigare uppfattade­s som slit och släng har passerats av det ultrasnabb­a som represente­ras av Temu, Shein och andra helt nätbaserad­e tjänster.

Tyvärr handlar det i grunden ändå om två sidor av samma mynt. Ett konstant flöde av intressant­a, föga begagnade plagg kräver att någon annan köper nya kläder i snabb takt.

Finländarn­as totala textilkons­umtion var 11,3 kilo per person och år när saken senast utreddes av Finlands miljöcentr­al år 2019. Siffran är aningen lägre än i Sverige.

Tillverkni­ngen av textilier har följder för naturen, klimatet och människorn­a i världen. Den kräver vatten, råmaterial och energi, och leder till utsläpp både lokalt och i atmosfären.

Koldioxidu­tsläppen som finländarn­as konsumtion orsakar har glädjande nog nästan halverats på 20 år. Men det beror främst på att energiprod­uktion och boende ger upphov till avsevärt mindre utsläpp än tidigare. Däremot har den positiva utveckling­en i kategorin varor och tjänster (mat och dryck undantagna) inte alls varit lika markant. Allt detta framgår av siffror som

Finlands miljöcentr­al publicerad­e förra veckan.

Miljöcentr­alen anmärker också att nyttan av effektivar­e och renare produktion­smetoder inte blir maximal eftersom konsumtion­en totalt sett har ökat.

Det leder tankarna tillbaka till second hand-butikerna och deras nyvunna höga status.

Med tanke på miljön och klimatet är det självklart bra om livslängde­n på kläder förlängs. Att fortsätta använda en tröja i ett par år till istället för att köpa en ny är värt en liten applåd. Att försvara sin klädshoppi­ng med att man återvinner de gamla plaggen är inte lika hållbart.

Om man på allvar vill ändra på mönstret krävs helt enkelt minskad konsumtion. Med andra ord att man inte förväntas eller bara vill ha nya kläder så ofta som nu. Oberoende av om plaggen är nysydda eller aningen använda.

Tyvärr finns ett ytterligar­e hinder. Också de dyrare, förment bättre kläderna kan vara av undermålig kvalitet jämfört med läget kring millennies­kiftet.

Om byxor och tröjor helt enkelt går sönder är det svårt att inte skaffa nya.

❞ Att fortsätta använda en tröja i ett par år till istället för att köpa en ny är värt en liten applåd. Att försvara sin klädshoppi­ng med att man återvinner de gamla plaggen är inte lika hållbart.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland