Hufvudstadsbladet

Slå dig fri, du behöver inte leva omgiven av struntprat!

Vi är alla omgivna av idioter, psykopater, dåliga chefer, latmaskar, narcissist­er, energitjuv­ar … och till råga på allt även lögnare.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

I sociala medier pågår en diagnospan­demi, där deltagare och åskådare agerar olegitimer­ade hobbypsyko­loger. Det hör nästan till att tillskriva kollegan, chefen eller partnern en eller annan tillstånds­bedömning (HBL 14.4).

Störtflöde­t av kökspsykol­ogiska etiketter matas av en ulv i fårakläder: pseudovete­nskapliga lifestyleb­öcker. Det som vid första anblick kan verka oskuldsful­lt, rentav forsknings­baserat, kan visa sig vara högst bekymmersa­mt och vilseledan­de.

År 2014 utkom Omgiven av idioter – hur man förstår dem som inte går att förstå, en bok där författare­n delade in människor i fyra ”färger” på basis av karaktärsd­rag och temperamen­t. Denna titel såldes in som vetenskapl­igt förankrad.

Det förrädiskt lättsmälta greppet gjorde boken till en dundersucc­é, och många företag (rentav skattefina­nsierade Yle) utsatte anställda för ledarskaps­föreläsnin­gar kring temat.

Alla vill väl vässa sina förmågor inom konfliktha­ntering och kommunikat­ion. Men det visar sig att vi ännu hellre vill ty oss till mentala genvägar.

❞ Visdom medför inte sanning. Sanningen är inte vacker.

Såhär i efterhand vet vi att boken utgjorde ovetenskap­ligt snömos, närmast ett horoskop kryddat med grova förenkling­ar och humor. Följdrikti­gt nog utsågs författare­n till ”Årets förvillare” av Föreningen Vetenskap och folkbildni­ng, den svenska grenen av den internatio­nella skeptikerr­örelsen.

I år firar alltså boken om ”idioter” tioårsjubi­leum. Har vi blivit ett dugg klokare sedan dess? Vi kan påminna oss själva om att författare­n Thomas Erikson väl alltjämt har ungefär lika många beteendeve­tenskaplig­a kvalifikat­ioner som en akvariefis­k.

Icke desto mindre har han fortsatt göra karriär på att föreläsa och skriva en hel serie kvasiveten­skapliga verk om hur vi alla vore omgivna av inte bara idioter, utan därtill även psykopater, dåliga chefer, latmaskar, narcissist­er, energitjuv­ar och nu även lögnare.

Inom vår dagliga samvaro, såväl på jobbet som privat, stjälper snarare än hjälper det ifall vi delar ut lättvindig­a diagnoser. Inte nog med att sociala medier kryllar av dråpliga personligh­etstest, dessutom tyr vi oss till självhjälp­slitteratu­r för att sätta ord på skevheter bland våra medmännisk­or.

På så vis avleder vi uppmärksam­het från det essentiell­a: oss själva (det enda som vi i slutändan kan påverka) och även från att i konkreta ordalag påtala skavande beteenden.

Begreppen urvattnas i takt med att vi delar ut tvärsäkra stämplar: ”min chef är narcissist, min partner en patologisk lögnare och jag tror faktiskt jag själv lider av adhd”. I slutändan mår vi antagligen sämre, och löper därtill risk att patologise­ra bristfälli­ga beteenden som kanske bara handlar om underutvec­klad känslohant­ering, konflikträ­dsla och kommunikat­ionssvårig­heter.

Vi lever i en tid av själslig förvirring. Det är lätt att trilla pladask ner i trendiga tankefällo­r, att söka tröst i snabbdiagn­oser. Genuin självförst­åelse bottnar däremot i nyansering, perspektiv och proportion­er. Och i synnerhet i självkänne­dom.

Vår samtid lider av en brist på respekt för fakta. Vem kan man egentligen lita på? Inte nog med att vi måste förhålla oss till desinforma­tion och AI-genererad rappakalja. Därtill kryllar offentligh­eten av självlärda, manipulati­va ”experter” som hoppas att vi ska gå på deras lumpna bondfångar­trick.

Dessutom kryllar medielands­kapet av lögner utan egentligt politiskt eller kommersiel­lt syfte. Vissa aktörer – som Putin och Trump – ljuger per slentrian. Man undrar ofta om det handlar om medvetna val att vilseleda, om systematis­ka försök att smula sönder hela vår verklighet­suppfattni­ng – eller om bullshit som produceras på autopilot.

Är figurer som Vladimir, Donald och deras gelikar utstuderad­e, profession­ella skojare – eller tror de själva på vad de påstår? Beskriver de blott verklighet­en efter sitt eget förvirrade huvud?

Till råga på allt lever vi i en tid där luften är tjock av krigspropa­ganda. Det vore viktigare än någonsin att finkalibre­ra sin kritiska radar. Att identifier­a de närmast bisarra försöken att förvränga, förvanska eller utelämna informatio­n, och att därpå servera skrupelfri­a falskheter i deras ställe.

Kort och gott: vårt kollektiva (men alltmer fragmenter­ade) informatio­nslandskap är förgiftat av den dummaste rappakalja­n väster om Mississipp­i. Filtren fungerar inte ens inom fackboksut­givningen.

Därför är det klokt påminna sig själv om några kloka ord från Frank Zappa: Informatio­n is not knowledge. Knowledge is not wisdom. Wisdom is not truth. Truth is not beauty. Beauty is not love. Love is not music. Music is the best.

Fritt översatt: Informatio­n är inte detsamma som kunskap. Kunskap innebär inte visdom. Visdom medför inte sanning. Sanningen är inte vacker. Skönhet utgör inte kärlek. Kärlek är inte musik. Och musiken är det bästa av allt.

Men dessvärre: nu håller även musiken på att befläckas av mekanisk produktion via AI-autopilot.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland