Hufvudstadsbladet

Ikonen vald till bildningsd­irektör – tredje gången gillt?

Kyrkslätt har fått en ny bildningsd­irektör.

- Annica Lindström annica.lindstrom@hbl.fi

Efter många om och men har pedagogiem­agister Eeva-Kaisa Ikonen utsetts till ny bildningsd­irektör i Kyrkslätt.

Beslutet klubbades av kommunstyr­elsen i Kyrkslätt i måndags. Frågan är en riktig långkörare som inleddes 2023. Det är tredje gången Ikonen officiellt utses till bildningsd­irektör i kommunen.

Sammanlagt 20 personer ansökte om tjänsten den här gången. På målrakan fanns två bekanta namn för alla som följt med processen: Eeva-Kaisa Ikonen och Grankulla stads bildningsd­irektör Mikael Flemmich.

Flemmich jobbade som tf bildningsd­irektör 2021 då tjänsten ursprunlig­en lediganslo­gs. Han förs fram som den främsta kandidaten av dåvarande kommundire­ktören Tarmo Aarnio, men kommunstyr­elsen väljer ändå EevaKaisa Ikonen. Flemmich överklagad­e fallet, men kommunen beslöt sig ändå för att tillsätta Ikonen på posten. Två år senare, hösten 2023, river Förvaltnin­gsdomstole­n ändå upp beslutet.

Nya kommundire­ktören Virpi Sailas föreslog hösten 2023 att Ikonen skulle fortsätta på posten. Politikern­a gav grönt ljus. Men när

Mikael Flemmich meddelade att kommundire­ktören måste anses som jävig revs beslutet upp och hela rekryterin­gsprocesse­n började från början. Det är den här rekytering­sprocessen som nu resulterar i att Ikonen väljs till bildningsd­irektör.

Enligt förslaget valdes Ikonen den här gången utifrån en helhetsbed­ömning där hon uppfyllde behörighet­skraven bäst, samt har arbetserfa­renhet och utifrån de personliga egenskaper som kom fram under rekryterin­gsprocesse­n. I beredninge­n framgår det att Ikonen också har visat färdighete­r i båda inhemska språken.

Ikonen har varit bildningsd­irektör i snart tre år. Under den tiden har bildningss­ektorn i kommunen gjorts om i grunden. Bland annat har den svensksprå­kiga bildningss­ektionen blivit en del av den finska. Före omgörninge­n hade en svenska utbildning­en samt småbarnspe­dagogiken ett eget resultatom­råde. Under hösten ville kommunen också spara bort modersmåls­undervisni­ng i de svenska skolorna för att de skulle ligga på samma nivå som i de finskspråk­iga skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland