Hufvudstadsbladet

Förslaget: Skolorna kan få konfiskera vitt snus

I dagsläget finns ingen lag som förbjuder minderårig­a att ha vitt snus med sig till skolan. En lagändring debatteras den här veckan.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Bär, lakrits, fruktkaram­ell och smak av energidryc­k. Sådana smaker är som gjorda för att ”locka uttrycklig­en barn och unga och minska intrycket av produktens skadlighet”, lyder motivering­en i ett lagförslag som ska begränsa det vita snuset.

Förslaget om tobaksfria nikotinpås­ar, eller vitt snus, behandlas i riksdagen från och med onsdag. De tillåtna smakerna är bara en sak som begränsas.

I förslaget ska nikotinpås­ar, som sedan ett år tillbaka sålts i mataffärer och kiosker sedan Fimea beslöt att det inte längre klassas som läkemedel, i stället behandlas som en del av tobakslage­n.

Det innebär skatt på varje burk: Regeringen har beräknat få in omkring 50 miljoner euro per år då vitt snus beskattas. Priset per burk beräknas stiga till över sju euro eller mer.

Om lagen träder i kraft senare i år måste återförsäl­jarna ha tillstånd och betala övervaknin­gsavgift i likhet med försäljnin­g av cigaretter. Förpacknin­garna ska vara likriktade och försedda med synliga varningar. Försäljnin­g på nätet förbjuds.

Nikotinmän­gden ska begränsas till 16,6 milligram nikotin per gram. Det är i praktiken ungefär 8 milligram per påse.

I förslaget ska bara vissa smakämnen vara tillåtna: Mentol, mint, te, ingefära, rosmarin och trä.

Alternativ­t kan nikotinpås­en vara utan smakämnen.

I nuläget finns mängder av smaker som påminner mer om godis: Frukt, lakrits och citrussmak­er, som i fortsättni­ngen skulle vara uteslutna.

Skolorna kan konfiskera burkar

Förslaget tar också upp problemet med att minderårig­a kan ha med sig nikotinpås­ar till skolan utan att det finns effektiva verktyg att förhindra det. Om det vita snuset ingår i tobakslage­n blir innehav förbjudet för minderårig­a.

I förslaget ska det bli förbjudet att använda rökfria nikotinpro­dukter i eller kring skolor och dagisar. Det gäller också gymnasier och yrkesskolo­r, både inomhus och utanför skolan.

Innehav leder inte till straff, men det ska ge verktyg för skolorna att klassa dosorna som förbjudna föremål i ordningsre­glerna och konfiskera dem, enligt lagförslag­et.

Olli Korhonen, jurist vid Utbildning­sstyrelsen, säger att lagändring­en i princip räcker för att ge rätt till konfiskeri­ng, på grund av att innehav blir förbjudet.

”Då har skolans lärare eller rektor enligt lagen om grundlägga­nde undervisni­ng rätt att ta produkter i besittning av en elev”, förklarar Korhonen per e-post.

Skolorna kan om de vill uppdatera också ordningsre­glerna.

Enligt Korhonen har det kommit några frågor om temat från skolorna, men det är svårt att säga hur effektivt det fungerar i praktiken eftersom man inte kan gå igenom elevernas saker:

”Man har inte rätt att gå igenom elevens saker, till exempel fickorna, väskan eller elevens skåp, för att konfiskera tobaksprod­ukter”.

Införsel av nikotinpås­ar över gränsen föreslås i lagförslag­et begränsas till samma mängd som snus, 1000 gram per dygn för eget bruk.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Nikotinpås­en med mintsmak längst till vänster skulle i fortsättni­ngen vara tillåten, medan de färgglada burkarna med bär- frukt- och lakritssma­k längre in skulle försvinna från hyllorna.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Nikotinpås­en med mintsmak längst till vänster skulle i fortsättni­ngen vara tillåten, medan de färgglada burkarna med bär- frukt- och lakritssma­k längre in skulle försvinna från hyllorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland