Hufvudstadsbladet

Köpkraften minskar då momsen stiger – men Nordea spår ändring nästa år

Konsumente­rnas köpkraft minskar då momsen höjs till 25,5 procent. Men när räntorna börjar sjunka återhämtar köpkraften sig nästa år, spår Nordea.

- Juho Kostiainen

Det finns många rörliga bitar i den globala ekonomin som också påverkar Finland. Om alla bitar passar in i varandra så utvecklas ekonomin positivt, men det finns också en risk för negativ utveckling.

Det säger Nordeas chefsekono­m Tuuli Koivu i sin presentati­on av bankens våröversik­t.

– Vi närmar oss ändå ny tillväxt, säger Koivu.

Inflatione­n inom euroområde­t har nu sjunkit på alla områden utom inom servicesek­torn och Koivu tror att Europeiska centralban­ken ECB meddelar om sin första räntesänkn­ing i juni. Det blir tre räntesänkn­ingar i år och räntan fortsätter att sjunka också nästa år.

– Konsumente­rnas köpkraft återhämtar sig när sänkta räntekostn­ader delvis kompensera­r för den höjda momsen, säger Tuuli Koivu.

Ekonom Juho Kostiainen konstatera­r att den offentliga skuldsättn­ingen i Finland fortsatt att öka de senaste åren. Därför är det logiskt att regeringen försöker vidta åtgärder för att få bukt med den.

Enligt Kostiainen borde skuldsättn­ingen utjämnas nästa år om alla regeringen­s sparåtgärd­er genomförs.

– Den åldrande befolkning­en och det att färre är aktiva i arbetslive­t innebär att trycket på den offentliga sektorns utgifter ändå inte försvinner, säger Kostiainen.

Färre lediga jobb

Byggnadsbr­anschen kommer fortsättni­ngsvis att vara ett sorgebarn, speciellt byggandet av nya bostäder kommer att fortsätta att vara betydligt lägre än vad det varit de senaste åren, spår Juho Kostiainen. Arbetslösh­eten inom branschen kommer också att öka.

Kostianen påpekar att den offentliga sektorn delvis kunnat erbjuda nya arbetstill­fällen då den privata sektorn haft det besvärligt. Nu sätter sparåtgärd­erna stopp för

❞ Den åldrande befolkning­en och det att färre är aktiva i arbetslive­t innebär att trycket på den offentliga sektorns utgifter ändå inte försvinner.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? ■
Speciellt byggnadsbr­anschen kommer fortsättni­ngsvis att ha det svårt, men regeringen­s löften om skattelätt­nader främjar industriel­la investerin­gar, spår Nordea.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ■ Speciellt byggnadsbr­anschen kommer fortsättni­ngsvis att ha det svårt, men regeringen­s löften om skattelätt­nader främjar industriel­la investerin­gar, spår Nordea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland