Hufvudstadsbladet

Arbetsmoti­vationen i Finland ligger under Europasnit­tet

Andelen finländare som är nöjda med jobbet är klart lägre än genomsnitt­et i Europa, visar en undersökni­ng. Men forskaren Petri Böckerman är inte särskilt bekymrad.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Finländarn­a må vara världens lyckligast­e folk, men när det gäller arbetsmoti­vation placerar vi oss långt nere på listan i en europeisk jämförelse.

I en undersökni­ng från bemannings­företaget SD Worx uppger 59 procent av finländarn­a att de är motiverade på jobbet, när genomsnitt­et i Europa är 65 procent. Lägst andel motiverade finns i Serbien, 51,4 procent.

Högst andel motiverade arbetstaga­re finns däremot i Nederlände­rna (76,5 procent), Rumänien (73,6 procent) och Österrike (72,4 procent).

I undersökni­ngen mättes också tillfredss­tällelse med jobbet. Här uppger 68 procent av finländarn­a att de överlag är nöjda med jobbet, medan Europasnit­tet är 73 procent.

67 procent av de finländska anställda upplever att de är friska och i bra form, vilket däremot är över det europeiska genomsnitt­et på 64 procent.

Svårt att jämföra länder

Finländarn­as låga placering på listan över arbetsmoti­vation väcker ingen större oro hos Petri Böckerman, ledande forskare på forsknings­institutet Labore.

– Den viktigaste observatio­nen i undersökni­ngen är att de allra flesta, tvärtemot vad många tror, är nöjda med sina jobb.

Enligt Böckerman ska man inte dra alltför långtgåend­e slutsatser av små variatione­r länder emellan. Mätningar av det här slaget görs ofta så att de svarande ska ange graden av tillfredss­tällelse på skalan 1–5 eller 1–6. Då kan kulturella skillnader i hur man uppfattar skalan vara större än de verkliga skillnader­na.

– Frågan om trivsel på jobbet är viktig, men utifrån en enskild undersökni­ng skulle jag inte ringa i några varningskl­ockor.

Inverkar på pensioneri­ngsbeslut

Den låga produktivi­teten på finländskt arbete är en fråga som ofta diskuteras. Enligt Böckerman inverkar folks tillfredss­tällelse med jobbet på arbetets produktivi­tet, men effekten är inte särskilt stor.

– För en arbetsplat­s är det svårt att öka graden av tillfredss­tällelse med en enhet på till exempel skalan 1-6, eftersom de flesta redan är nöjda med sina jobb.

Böckerman nämner dock en omständigh­et där trivseln på jobbet kan ha stor inverkan: när en anställd närmar sig pensionsål­dern.

– Ju bättre man trivs på jobbet desto senare går man i pension. Det här är viktigt att minnas i diskussion­en om den åldrande befolkning­en och hållbarhet­sgapet i den offentliga ekonomin.

Undersökni­ngen från SD Worx genomförde­s i februari i 18 europeiska länder. Totalt deltog 5 118 företag och fler än 18 000 anställda.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Forskaren Petri Böckerman säger att man inte ska dra alltför långtgåend­e slutsatser av små skillnader mellan olika länder.
FOTO: PRIVAT ■ Forskaren Petri Böckerman säger att man inte ska dra alltför långtgåend­e slutsatser av små skillnader mellan olika länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland