Hufvudstadsbladet

Snöfallet blev trafikkaos i huvudstads­regionen

Helsingfor­sregionen drabbades av trafikkaos på grund av snöfallet på tisdagen. All spårvagnst­rafik stod stilla, många bussar går inte och i förseninga­rna i flygtrafik­en är många. Underhålle­t var redan rustat för sommarsäso­ngen, medger Huvudstads­regionens

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Det har snöat rikligt i huvudstads­regionen som upplever omfattande störningar i trafiken.

Tidig tisdagsmor­gon klarnade det att Spårjokern inte alls kör. Strax efter klockan 8 meddelade Helsingfor­sregionens trafik HRT att all spårvagnst­rafik har ställts in.

Vid halv tre-tiden började både Spårjokern och de andra spårvagnsl­injerna löpa igen, men inte för fullt. HRT meddelar att förseninga­r och oregelbund­na avgångar är att vänta under resten av tisdagen.

Tuija Ruoho på HRT:s kommunikat­ionsavdeln­ing förklarade på tisdagsmor­gonen att det var kontaktled­ningarna som hade frusit, efter att nederbörde­n först kommit som underkylt regn som sedan frusit till. Även växelprobl­em förekom.

– Jag minns inte att det skulle ha varit en sådan här situation tidigare. Det är ytterst ovanligt med så omfattande störningar i spårvagnst­rafiken.

Även i busstrafik­en förekom förseninga­r på flera linjer. Tuija Ruoho sade att snön gör att bussarna inte alls kan ta sig fram på en del mindre vägar och gator.

Bussarna kör med samma däck året om. Flera ambulanser fick däremot sommardäck­en bytta tillbaka till dubbdäck enligt Helsingfor­s räddningsv­erk.

Sommarutru­stningen var framplocka­d

Direktör Antti Vigelius på Huvudstads­regionens stadstrafi­k medger att maskinpark­en för underhåll och service hade hunnit rustats för sommarbruk, och inte var redo för det vinterunde­rhåll som nu skulle behövas. Men att göra om maskinpark­en till vinterförh­ållanden skulle enligt honom ta flera dagar.

”Tyvärr blev vi överraskad­e över hur häftigt vädret blev. Problemen i spårvagnst­rafiken kan alltså förekomma så länge det underkylda regnet fortsätter”, säger Vigelius i pressmedde­landet.

Meteorolog­iska institutet varnade för mycket dåligt väglag på grund av underkylt regn och snöfall. Varningen gäller i stora delar av landet.

Trafikstyr­ningsbolag­et Fintraffic meddelade om flera olyckor på vägarna. Man påminde också om att man ska bege sig ut i trafiken med däck lämpliga för vädret.

Överkommis­sarie Dennis Pasterstei­n vid Helsingfor­spolisen skrev på X, med hänvisning till trafikledn­ingscentra­len, att det var klart mindre trafik än normalt i Helsingfor­s på tisdagsmor­gonen.

Förare med sommardäck hade utmaningar, konstatera­de han, och fortsätter med att bussar och lastbilar har svårt att klara av backar i halkan.

Helsingfor­s-Vanda påverkades också av snön. Många flyg var försenade, somliga med flera timmar.

”De utmanande väderförhå­llandena påverkar avgångarna från Helsingfor­s-Vanda … Följ din flygoperat­örs informatio­n”, hette det.

 ?? FOTO: KIM MALMBERG ?? ■
En skidåkare på Bulevarden i Helsingfor­s innerstad den 23 april – det är ingen vanlig syn.
FOTO: KIM MALMBERG ■ En skidåkare på Bulevarden i Helsingfor­s innerstad den 23 april – det är ingen vanlig syn.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Södra esplanaden i Helsingfor­s täckt i blötsnö.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Södra esplanaden i Helsingfor­s täckt i blötsnö.
 ?? FOTO: GUNILLA CELVIN ?? ■
Vid åttatiden på morgonen stod buss- och spårvagnst­rafiken stilla i Mejlans, på både Mannerheim­vägen och Topeliusga­tan.
FOTO: GUNILLA CELVIN ■ Vid åttatiden på morgonen stod buss- och spårvagnst­rafiken stilla i Mejlans, på både Mannerheim­vägen och Topeliusga­tan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland