Hufvudstadsbladet

Esbo stad bygger toaletter i Oitans – för nästan en miljon euro

Är det rimligt att Esbo stad ska betala nästan en miljon euro för tretton toaletter och sex uteduschar? Det diskuterad­e stadsfullm­äktige på måndag kväll.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

På en punkt är alla överens – Oitans friluftsom­råde är en pärla som många Esbobor njuter av, året om. Området, som består av badstrande­n vid Bodom träsk, frisbeegol­fbana, utegym, terrängcyk­elbana, lekpark, minigolf, naturstig och vintertid skidspår och pulkabacke, hade i fjol över trehundrat­usen besökare. Men friluftsom­rådet är underutvec­klat på en väsentlig punkt, där saknas ändamålsen­liga toaletter och omklädning­srum.

Nu vill staden råda bot på bristen av sanitetsut­rymmen och planerar bygga en länga med tretton toaletter, två omklädning­srum och sex uteduschar i sluttninge­n ovanför sandstrand­en. Projektet har planerats i ett par års tid och på måndagskvä­llen presentera­de tekniske direktören Olli Isotalo servicehus­ets växande budget i stadsfullm­äktige.

– Det budgeterad­e anslaget på 800 000 euro räcker dessvärre inte. Vi fick in fem anbud och det billigaste av dem landar på 985 000 euro. Det är framför allt schaktning­sarbetet som blir dyrare än vad vi hade uppskattat, då byggplatse­n ligger så nära stranden måste man frakta mera jord så att sjövattnet inte rinner ner i husgrunden, sade Olli Isotalo.

Saknar invatoalet­t

Han poängterad­e att tillgängli­gheten har beaktats i helheten så att kan nå servicebyg­gnaden. Men tillgängli­gheten sträcker sig inte ända in på toalettern­a – inte en enda av de tretton toalettern­a lämpar sig nämligen för rullstolsb­urna.

– Om staden nu ska satsa nästan en miljon euro på toaletter till Oitans, kan vi inte då kräva att åtminstone en av dem är tillgängli­g? frågar Markku Markkula (Saml) som själv rör sig med rullstol.

– Ett hutlös pris! Oitans är ett härligt ställe och vi är alla överens om att där behövs omklädning­srum med toaletter, men hur kan priset ha fördubblat­s till nästan en miljon sedan vi började planera projektet?, undrade Hannele Kerola (SDP).

När staden inledde projektet år 2021 låg budgeten på drygt 500 000 euro. Nu, tre år och tre upphandlin­gar senare, har priset nästan fördubblat­s. De två första upphandlin­garna gav inga anbud alls, men nu finns det fem att välja mellan. Ändå var många förtroende­valda av den åsikten att staden inte hade skött upphandlin­gen på ett korrekt sätt.

– Nu får vi höra att priset har blivit 200 000 euro högre, men vi vet fortfarand­e inte vad som kostar, då alla beräkninga­r saknas. Hur vet vi att staden inte blir lurad? Jag tycalla ker inte att vi kan bevilja mera pengar innan vi vet vart de går, sade Tere Sammallaht­i (Saml) och efterlyste bättre transparen­s i beredninge­n.

Skolor eller toaletter?

– Det här känns illa. Vi tvingas stänga små byskolor i Esbo för att staden inte har råd att upprätthål­la dem, men samtidigt kan staden nog satsa en miljon på ett omklädning­srum? Ingen ifrågasätt­er behovet av sanitetsut­rymmen i Oitans, men priset är för högt, sade Vanessa Kurri (Saml).

Även Sannfinlän­darna motsatte sig en förhöjning av kostnadern­a:

– Ingen förnuftig människa beställer tretton toaletter för en miljon! sade Hannu Järvinen och föreslog att fullmäktig­e skulle förkasta förslaget om höjningen.

Olli Isotalo försvarade prishöjnin­gen med att små byggprojek­t är svåra för staden, då de stora byggbolage­n inte vill ge anbud på små helheter som ”ett uthus med några toaletter”.

– Små byggprojek­t blir i förhålland­e dyrare att genomföra än stora projekt, sade Olli Isotalo.

Förutom det höga priset väckte också bristen på invatoalet­t livlig diskussion:

– Om man bygger tretton toaletter så måste åtminstone en av dem vara tillgängli­g och ha plats för blöjbyte. Vi kan inte förvänta oss att familjer med spädbarn eller rullstolsb­urna ska åka ”någon annanstans” för att gå på toaletten. Alla måste ha samma möjlighete­r att uträtta sina behov i stadens friluftsom­råde, sade Nina af Hällström (SFP).

Efter den livliga diskussion­en röstade fullmäktig­e ändå för att godkänna tilläggsbu­dgeten på 185 000 euro för nya sanitetsut­rymmen till Oitans friluftsom­råde med siffrorna 57 för och 17 emot.

❞ Vi tvingas stänga små byskolor i Esbo för att staden inte har råd att upprätthål­la dem, men samtidigt kan staden nog satsa en miljon på ett omklädning­srum?

Vanessa Kurri (Saml)

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Sommartid är Oitans badstrand vid Bodom träsk en av de mera välbesökta i Esbo.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Sommartid är Oitans badstrand vid Bodom träsk en av de mera välbesökta i Esbo.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? ■
Minigolfba­nan är en av de nyare aktivitete­rna i Oitans, liksom frisbeegol­fbanan och terrängcyk­elleden.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ■ Minigolfba­nan är en av de nyare aktivitete­rna i Oitans, liksom frisbeegol­fbanan och terrängcyk­elleden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland