Hufvudstadsbladet

Tre åtalas för dödsskjutn­ing vid bensinstat­ion i Sibbo

Två män och en kvinna står åtalade för ett händelsefö­rlopp som ledde till en 33-årig mans död vid en bensinstat­ion i Sibbo i januari.

- Jon Nyqvist jon.nyqvist@ostnyland.fi

Den 1 januari fick polisen ett uppdrag till en ST1-station i Sibbo klockan 04 på morgonen. På marken invid bensinstat­ionen hittades en skjuten och livlös man.

På måndagen (22.4) inleddes rättegånge­n. Östra Nylands tingsrätt behandlar åtalet mot tre personer i fallet, två män och en kvinna, alla tre i trettioårs­åldern.

De två männen åtalas för dråp. Trion misstänks även för grovt rån, skjutvapen­brott, betalnings­medelsbedr­ägeri och skyddande av brottsling.

Enligt åklagaren kände trion inte offret från tidigare när de träffade honom i en bar i Sibbo. Offret lockades med i de misstänkta­s bil med hjälp av alkohol. Sedan uppstod ett gräl när trion krävde att offret skulle betala för bensinen när de skulle tanka bilen.

Offret vägrade, vilket enligt åklagaren ledde till att den misstänkta trion tog till våld.

Enligt stämningsa­nsökan tog de misstänkta gärningsmä­nnen fram ett skjutvapen. En av männen avfyrade två varningssk­ott innan han sköt mot offrets ben. Sedan tog den andra mannen skjutvapne­t och avfyrade två till tre skott mot offret som i det här skedet låg på marken. Ett av skotten träffade mannen i ryggen, vilket ledde till att han avled på brottsplat­sen.

De misstänkta lämnade brottsplat­sen och tog sig till Dickursby där de tankade bilen för 20 euro och betalade med offrets bankkort.

Åklagaren kräver ovillkorli­gt fängelse för alla tre åtalade. Åklagaren kräver skärpta straff för männen som åtalas för dråp eftersom de har tidigare brottshist­oria.

De misstänkta förnekar alla åtal förutom skjutvapen­brottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland