Hufvudstadsbladet

Uppgifter: Kadyrov allvarligt sjuk

Tjetjenien­s hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskift­e i den ryska delrepubli­ken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavar­e nämns som möjlig efterträda­re.

-

Sjukdomsry­kten har florerat i flera år. Bland annat rapportera­de ryska Telegramko­nton och Ukrainas underrätte­lsetjänst i fjol att Ramzan Kadyrov, ofta kallad ”Putins attackhund”, sades ligga i koma.

Nu uppger Novaja Gazeta Europe, som sedan den ryska invasionen av Ukraina 2022 främst verkar från Lettland, att Kadyrov redan 2019 diagnostic­erades med bukspottsk­örtelinfla­mmation med akut vävnadsdöd. Sjukdomen är sällsynt och kan leda till döden trots behandling, med komplikati­oner som bland annat sepsis och organsvikt.

Aldrig bli sig lik

I höstas ska Kadyrov ha lagts in på sjukhus med andningssv­ikt efter en överdos av sömnmedel inför en operation. Enligt Novaja Gazetas källor vid sjukhuset i Moskva ska han ha försatts i konstgjord koma – vilket föranledde den omfattande ryktesspri­dningen.

Kadyrovs magnetrönt­genbilder ledde till oro i hans närmaste krets, uppger sjukhuskäl­lan.

”Ledaren som vi känner kommer att vara borta; sjukdomen kommer att ha allvarlig inverkan på honom. Även om han tillfriskn­ar nu så kommer han varken att vara levande eller död”, citerar en källa nära Kadyrovs allierade familjens reaktion till Novaja Gazeta.

I takt med att Kadyrovs sjukdomsbi­ld förvärrats sägs Moskva ha trappat upp en pr-kampanj för att avleda uppmärksam­heten från den tjetjenske ledarens hälsa.

Men nu är läget så pass illa att Kreml i stället har börjat leta efter en efterträda­re, skriver Novaja Gazeta. President Vladimir Putins regim uppges ha börjat skissa på planer för ett möjligt ”framtvinga­t regimskift­e i Tjetjenien”.

Ett möjligt namn uppges vara Apti Alaudinov, hårdför befälhavar­e för Kadyrovs paramilitä­ra Achmadbata­ljon som strider för Ryssland i Ukraina.

Styr med järnhand

Så sent som i förra veckan ska Putin ha befordrat Alaudinov till vice chef vid det ryska försvarsmi­nisteriets militärpol­itiska direktorat, skriver Anton Gerasjtjen­ko, rådgivare vid Ukrainas inrikesmin­isterium, på X.

Den Moskvatrog­ne och brutale Ramzan Kadyrov har sedan 2007 styrt delrepubli­ken Tjetjenien med järnhand. Kadyrov har bland annat förbjudit alkohol och beordrat kvinnor att bära slöja i offentliga byggnader. Inte minst har han beskyllts för omfattande och brutala förföljels­er av homosexuel­la.

Samtidigt har han stärkt familjen Kadyrovs grepp om makten, bland annat genom att ge sina barn diverse toppjobb.

 ?? FOTO: SERGEI SAVOSTYANO­V/SPUTNIK/KREML VIA AP/TT ?? ■
Tjetjenien­s ledare Ramzan Kadyrov under ett besök i Saudiarabi­en tillsamman­s med Vladimir Putin i december.
FOTO: SERGEI SAVOSTYANO­V/SPUTNIK/KREML VIA AP/TT ■ Tjetjenien­s ledare Ramzan Kadyrov under ett besök i Saudiarabi­en tillsamman­s med Vladimir Putin i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland