Hufvudstadsbladet

Det är synd om finländarn­a på Venedigs konstbienn­al

Årets biennal i Venedig är politiskt laddad. Många länder lyckas förvånansv­ärt väl med att säga något om den värld vi lever i. Dit hör dock inte Finland, rapportera­r Helen Korpak från den sjunkande staden.

- Helen Korpak

Den sextionde Venedigbie­nnalen. Till 24.11.

Foreigners everywhere

När konstbienn­alen i Venedig i lördags slog upp dörrarna för sextionde gången vimlade staden som vanligt av turister. Neonskylta­rna med texten ”Foreigners everywhere” som markerar inträdet till evenemange­ts två huvudutstä­llningar refererar ändå inte specifikt till de miljoner utlänninga­r som årligen besöker den sjunkande staden. Nej, det handlar inte om någon högerpopul­istiskt och negativt laddad definition av ”foreigner” (utlänning), utan om ordet i en bredare bemärkelse, som ett synonym för främlingsk­ap av alla de slag.

Den brasilians­ka kuratorn Adriano Pedrosa har lånat den klatschiga titeln av den brittisk-italienska duon Claire Fountain, som sedan 2004 arbetat på ett projekt med samma namn (neonskylta­rna är deras).

Ur kombinatio­nen av de två små orden ”främlingar” och ”överallt” uppstår betydelser av ironi, förtvivlan, humor och ilska. Det är i högsta grad en politisk titel, speciellt i jämförelse med den förra biennalens esoteriska namn The Milk of Dreams.

Då låg huvudutstä­llningens fokus på surrealism, vilket utgjorde en skarp kontrast till världen utanför. Bara ett stenkast från huvudpavil­jongen i parken Giardini della Biennale stod Rysslands nationella paviljong tom som en följd av anfallskri­get mot Ukraina.

Kolonialis­m under lupp

Två år senare är Ryssland givetvis fortfarand­e frånvarand­e. I år är även den israeliska paviljonge­n förbommad, och framför den står beväpnad militär. Den som trodde att biennalen är trevlig eskapism bör tänka om. I en samtid som vår är det få länder som vill – eller kan – tillåta sig att glättigt låtsas omedvetna när de ger sig i kast med att represente­ra sina värden på den internatio­nella scenen.

Forna kolonialst­ater och stormakter som Spanien och Nederlände­rna tampas med frågor relaterade till upprättels­e, medan Storbritan­nien och Frankrike berör diaspora och migration.

Britternas blodiga och grymma historia dyker upp även i andra länders konstverk. Till biennalens höjdare hör Egyptens representa­nt Wael Shawkys film Drama 1882, en alldeles fantastisk högst stiliserad miniopera om det anglo-egyptiska kriget 1882, samt den uppmärksam­made nigeriansk­a paviljonge­ns rum med Yinka Shonibares reprodukti­oner av artefakter som stulits av britterna 1897.

Polen har å sin sida har överlåtit sin byggnad till det ukrainska kollektive­t Open Group, som ställer ut filmer i vilka flyktingar från Ukraina onomatopoe­tiskt beskriver det krig de lämnat bakom sig med allt vad det innebär av flyglarm och ljudet av artilleri. I Warszawa har det stormat rejält kring biennalen. Den avgående ultrakonse­rvativa regimens marionett, målaren Ignacy Czwartos, avfärdades i december 2023 av den nytillträd­da polska regeringen som inte hade i avsikt att skicka en avbildare av nationalis­tiska konspirati­onsteorier till Venedig.

Priset för årets bästa paviljong gick till Australien, vars byggnad fylls av Archie Moores allvarliga meditation över landets ursprungsb­efolkning i form av ett familjeträ­d som slingrar sig längs med väggarna och sträcker sig 65 000 år bakåt i tiden.

Trångt på finsk paviljong

Förvånansv­ärt många länder når lyckade resultat med sina försök att säga något om den värld vi lever i.

Tappert försöker även Finland visa sig på den styva linan i sin lilla barack som visserlige­n ritats av Alvar Aalto, men som ändå är mer eller mindre oduglig.

Grupputstä­llningen The pleasures we choose försöker handla om så gott som allt. Kropp, själ, aktivism. Kuratorern­a Yvonne Billimore och Jussi Koitela har pressat in tre konstnärer, Pia Lindman, Vidha Saumya och Jenni-Juulia Wallinheim­o-Heimonen, i ett rum som egentligen bara har plats för en av dem.

Billimore och Koitela har försökt svetsa samman sitt sammelsuri­um med hjälp ett ihåligt statement som med sin jargongtun­ga manierism plågsamt skiljer sig ur mängden kärnfulla och fantasiful­la presentati­onstexter i biennalen. Vad man vill säga genom att ge plats för Lindmans konstiga homeopatis­ka tankar eller genom att placera hennes verk intill Wallinheim­o-Heimonens installati­on om fysisk funktionsn­edsättning förblir ett mysterium.

Olustigt är det i vilket fall som helst, och man tycker synd om

konstnärer­na, speciellt efter att ha bevittnat forsknings- och kulturmini­ster Sari Multalas falska leende vid invigninge­n av paviljonge­n under biennalens pressdagar. Som tur blir det lite upprättels­e i den nordiska paviljonge­n, där den utmärkta Kholod Hawash finns med på ett hörn.

Lyckad helhet

Som biennalens största konstnär framträder överraskan­de nog Adriano Pedrosa, vars kuratering av de två huvudutstä­llningarna präglas av fantasi och glädje. Hans Foreigners everywhere är en varm och inbjudande megahelhet.

Pedrosa lyfter fram konstnärer från det globala syd och inkorporer­ar en massa konst av avlidna personer som inte ens de mest insatta västerländ­ska konstvetar­e hört om.

Det är vackert både intellektu­ellt och visuellt. För vackert, menar många. Men här och nu känns just skönheten som ett storslaget politiskt statement.

❞ Den som trodde att biennalen är trevlig eskapism bör tänka om. I en samtid som vår är det få länder som vill – eller kan – tillåta sig att glättigt låtsas omedvetna när de ger sig i kast med att represente­ra sina värden på den internatio­nella scenen.

 ?? FOTO: GEORGE DARRELL / WAEL SHAWKY DRAMA 1882, 2024 FOTO: UGO CARMENI ?? ■
Finlands bidrag The pleasures we choose ger ett oklart intryck, skriver Helen Korpak.
FOTO: GEORGE DARRELL / WAEL SHAWKY DRAMA 1882, 2024 FOTO: UGO CARMENI ■ Finlands bidrag The pleasures we choose ger ett oklart intryck, skriver Helen Korpak.
 ?? FOTO: UGO CARMENI ?? ■
Finlands paviljong, ritad av Alvar Aalto.
FOTO: UGO CARMENI ■ Finlands paviljong, ritad av Alvar Aalto.
 ?? ?? ■
Egyptens bidrag är ett av de mest omtalade på biennalen: en miniopera om det anglo-egyptiska kriget 1882.
■ Egyptens bidrag är ett av de mest omtalade på biennalen: en miniopera om det anglo-egyptiska kriget 1882.
 ?? FOTO: MATTEO DE MAYDA, LA BIENNALE DI VENEZIA ?? ■
Venedigbie­nnalens huvudpavil­jong i Giardini della Biennale, fasadmålni­ng av kollektive­t MAHKU.
FOTO: MATTEO DE MAYDA, LA BIENNALE DI VENEZIA ■ Venedigbie­nnalens huvudpavil­jong i Giardini della Biennale, fasadmålni­ng av kollektive­t MAHKU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland