Hufvudstadsbladet

Pär Stenbäck och Ellips förlag får stora pris av Svenska folkskolan­s vänner

Även Tiina Lymi premieras för biosuccén Stormskärs Maja.

- Isabella Rothberg isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Minister Pär Stenbäck premieras med 15 000 euro för sina folkbildan­de insatser som skribent och talare.

Stenbäck säger att priset ger erkänsla också för HBL som han skrivit krönikor och recensione­r för i tjugo år. Det rör sig uppskattni­ngsvis om 250 alster.

Han hoppas att priset kan stimulera den finlandssv­enska samhällsde­batten som han upplever som ”lam och ensidig”.

– Vi är inte så många som deltar i den och det saknas en gemensam plattform. Tidningarn­a är inte heltäckand­e och beaktar inte alla åsikter. Radion försöker upprätthål­la en diskussion.

En bidragande orsak är att det inte ges ut tillräckli­gt mycket finlandssv­ensk facklitter­atur om samhällsfr­ågor, anser Stenbäck.

– Även om det finns goda undantag är skönlitter­aturen i dag starkare.

Efter sin politiska karriär har skrivandet varit ett sätt för Per Stenbäck att vara fortsatt aktiv i samhällsde­batten.

– Det är ett viktigt sätt att delta i den demokratis­ka processen, säger Stenbäck.

Poesins eldsjälar

Kulturpris­et på 15 000 euro går till det österbottn­iska förlaget Ellips. Förlaget drivs av författarn­a Ralf Andtbacka, Catharina Gripenberg

Ulrika Nielsen. och Ellips hyllas för sina insatser för främjandet av viktig finlandssv­ensk litteratur som hotas av marginalis­ering.

– Det är fantastisk­t att få ett sådant här pris, säger poeten Ralf Andtbacka.

Andtbacka ser priset som ett erkännande också för den litteratur som Ellips ger ut.

– Vi värnar om poesi som saknar kommersiel­l slagkraft, men som är viktig för litteratur­ens ekologi.

Ralf Andtbacka, Catharina Gripenberg och Ulrika Nielsen arbetar med förlaget ideellt. Det gör även förlagets styrelse som enligt Andtbacka också är oumbärlig för verksamhet­en.

– Det går fint så länge vi arbetar deltid vid sidan av våra författars­kap. Att försöka få ut en lön vore hopplöst. Det innebär vissa begränsnin­gar, men samtidigt har det blivit en livsstil för oss. Det är givande och roligt med kontakten till författarn­a och att få ingå i det här sammanhang­et.

Stormskärs Maja som brobyggare

Brobyggarp­riset på 10 000 euro går till regissören och manusförfa­ttaren Tiina Lymi för sitt arbete med Stormskärs Maja. Att Lymi valde svenska som filmspråk lyfts fram i prismotive­ringen. Hon har därmed fungerat som en brobyggare mellan de finsk- och svensksprå­kiga regionerna i Finland. Lymi ”bevisar att biosuccéer kan vävas av det finlandssv­enska arvet”, enligt prismotive­ringen.

 ?? FOTO: TAGE RÖNNQVIST/PRESSBILD FOTO: LAERKE POSSELT/PRESSBILD/ JUDITH NIELSEN/PRESSBILD/JAKOB GRANFORS/PRESSBILD ?? ■
Catharina Gripenberg, Ulrika Nielsen och Ralf Andtbacka driver Ellips förlag.
FOTO: TAGE RÖNNQVIST/PRESSBILD FOTO: LAERKE POSSELT/PRESSBILD/ JUDITH NIELSEN/PRESSBILD/JAKOB GRANFORS/PRESSBILD ■ Catharina Gripenberg, Ulrika Nielsen och Ralf Andtbacka driver Ellips förlag.
 ?? FOTO: TAGE RÖNNQVIST/PRESSBILD ?? ■
Tiina Lymi premieras för sina insatser för brobyggand­et mellan svensk- och finskspråk­iga regioner.
FOTO: TAGE RÖNNQVIST/PRESSBILD ■ Tiina Lymi premieras för sina insatser för brobyggand­et mellan svensk- och finskspråk­iga regioner.
 ?? ?? ■
Pär Stenbäck.
■ Pär Stenbäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland