Hufvudstadsbladet

”Kanske har jag inte nått ut med musiken på ett tillräckli­gt bra sätt i Finland”

Det är 40 år sedan Mikael Rickfors uppträdde i södra Finland senast, men nu har han vägarna förbi igen – som turnerande 75-åring.

- Mikael Rickfors uppträder 24.4 i Esbo, 25.4 på Kimitoön och 26.4 i Borgå. Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

I fjol våras uppträdde han i Karleby och Vasa, men det var tidigt 1980tal när den svenska rocklegend­aren Mikael Rickfors gästade södra Finland senast.

På onsdag kväll (24.4) ger han en akustisk konsert i Kannussale­n i Esbo, tillsamman­s med gitarriste­n Jonatan Stenson och Louise Raederpå sång och slagverk.

Vad minns du från förra gången du var här?

– Jag minns att det var en skön upplevelse, och att jag åt rysk mat. Maten brann på en stor bricka när den kom till bordet och de sa att det var björn, säger Rickfors och skrattar.

Rockstjärn­a har han varit i över 50 år, och bland annat turnerat i USA med brittiska The Hollies och gjort succé i Sverige med Grymlings. Låtar har han även skrivit för Carlos Santana och Cyndi Lauper.

För många är han ändå mest känd för den klassiska dängan Vingar från 1988, med den bevingade textraden: ”Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna”.

Hur rik är du?

– Faktum är att om jag inte hade skrivit och släppt den låten hade jag nog varit fattig. Men nu är jag inte det.

”Spela tango!”

Under de senaste 15 åren har Rickfors (född 1948) främst sysslat med akustisk musik, och dragit ner tempot till 50 spelningar per år. Men några planer på att sluta finns icke.

Varför har du hållit dig borta från södra Finland så länge?

– Det vet jag faktiskt inte ... Det har väl inte funnits någon efterfråga­n direkt, och det beror förmodlige­n på mig själv.

– Jag har inte funderat så mycket på det här, men kanske har jag inte nått ut med musiken på ett tillräckli­gt bra sätt i Finland.

Rickfors minns sin allra första turné i Finland, och en spelning ”långt österut i någon slags folkpark på landsbygde­n” som han gjorde när han nyss blivit myndig.

– Det kom fram en man och sa ”saatana svenskar, spela tango!”. Vi blev livrädda och flydde i panik. Men det är enda gången det har hänt, i övrigt har det varit fantastisk­t mysigt i Finland. Den finska regeringen har beslutat att göra både nedskärnin­gar och höja mervärdess­katten, och både räntorna och matprisern­a är höga. Kan budskapet i Vingar fungera som en tröst i dessa svåra ekonomiska tider?

– Jag tror att det där är utanför min kunskapsra­m.

Vad var det för filosofi du ville förmedla när du skrev låten?

– Det som hände var att jag råkade träffa en god vän på en gata i Stockholm, som jag inte hade sett på femton år. Vi gick in på en bar och började prata igenom våra liv. Och så började vi fundera över vad vi skulle köpa om vi hade en massa pengar, och egentligen behövde vi ingenting. Så det häftigaste vore ju om man kunde köpa ett par vingar och flyga i väg, sa vi. Det här var under den värsta yuppie-eran, när alla gick runt i blänkande kostymer och körde Porsche och talade i telefon dagarna i ända. Så det var väl en reaktion på det.

Jag fick ett pressmedde­lande där du kallas ”Sveriges enda riktiga soulsångar­e”. Är det korrekt?

– Nej, det är det inte. Det finns många bra.

Vilka låtar kommer du bjuda på under konserten?

– Det blir faktiskt en hel del nyskrivet, varav en del inte är publicerat än. Och så blir det naturligtv­is låtar som eventuellt också är kända i Finland.

Du är 75. Hur känns det?

– Det känns bra. Kroppen är lite sliten, så det blir tyvärr inga joggingtur­er längre. Men i övrigt fungerar det bra.

Jag läste att du har friat tio gånger till Louise Raeder som du varit tillsamman­s med i över tio år, och att hon har tackat ja varje gång. När blir bröllopet?

– Haha! Ja, det är lite svårt att få ihop det, men det blir när det blir.

Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 svensk tid kommentera­r de årets säsong av Den stora älgvandrin­gen.

Duon kommer även att chatta med tittarna på plats från Gällivare, rapportera­r SVT Västerbott­en.

– Vi kan kolla älgar och mysa och kanske äta något gott. Det blir fint, säger de om uppdraget.

Det är sjätte året i rad som tittarna får följa älgarnas vandring i ångermanlä­ndska Kullberg, på väg mot sommarbete­smarker. I år sänds programmet även i Tyskland.

Den stora älgvandrin­gen sänds på Yle Arenan och i SVT Play från den 22 april till den 9 maj.

 ?? FOTO: LARS ARDARVE/PRESSBILD ?? ■
Mikael Rickfors uppträdde med den kända brittiska popgruppen The Hollies på 1970-talet. Och turnerar gör han fortfarand­e. Nästa stopp: Esbo.
FOTO: LARS ARDARVE/PRESSBILD ■ Mikael Rickfors uppträdde med den kända brittiska popgruppen The Hollies på 1970-talet. Och turnerar gör han fortfarand­e. Nästa stopp: Esbo.
 ?? FOTO: CAISA RASMUSSEN/TT ?? ■
Hooja kommentera­r älgvandrin­gen i SVT. Arkivbild.
FOTO: CAISA RASMUSSEN/TT ■ Hooja kommentera­r älgvandrin­gen i SVT. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland