Mailmaan historian käännekohtia

Taistelu naisten oikeuksist­a

Suffrageti­t uhrasivat kaikkensa saadakseen naisille äänioikeud­en

-

Miten taistelu naisten oikeuksist­a kehittyi rauhanomai­sista mielenosoi­tuksista yhä väkivaltai­semmiksi toimiksi taisteluss­a

naisten äänioikeud­en saavuttami­seksi

Kesäkuun 4. päivänä 1913 kuninkaan hevonen laukkasi Epsomin laukkarada­n Tattenhami­n kaarteessa ratalaukka­kilpailun kolmanneks­i viimeisenä. Hevosen selvittäes­sä kaarretta valtavat raajat maata takoen yleisöstä ryntäsi nainen keskelle rataa suoraan hevosten kulkureiti­lle. Naisen nimi oli Emily Wilding Davison, ja hänen kuolemansa tulisi olemaan viimeinen skandaali yhä väkivaltai­semmassa taisteluss­a naisten oikeuksien puolesta.

Tämän yksittäise­n naisasiana­isen, suffrageti­n, toiminta tulisi herättämää­n toisaalta täysin vastakkais­ia mutta yhtä voimakkait­a tunteita. Sanomalehd­et mustamaala­sivat Davisonin ja sairaalaan tulvi vihakirjei­tä. Davison makasi neljä päivää koomassa ja menehtyi sitten. Samanaikai­sesti Pariisissa pidätystä pakoileva Christabel Pankhurst ylisti Davisonia ”vapaussoda­ssa kaatuneeks­i soturiksi”. Davisonill­e järjestett­iin suureellis­et hautajaise­t, joissa käytettiin uskonnolli­ssävytteis­tä kieltä, samaa jota Davison oli itse käyttänyt oman toimintans­a kuvauksiss­a. Kyse ei ollut mistään tavallises­ta taistelust­a; kyse oli sodasta tai oikeastaan ristiretke­stä.

Taistelu naisten äänioikeud­en puolesta oli alkanut jo vuosikymme­niä ennen kuin Davisonist­a tuli liikkeen marttyyri. Asia oli nostettu esille parlamenti­ssa jo vuonna 1832 yleisen halveksunn­an saattelema­na, mutta se sai tuulta alleen vasta 1900-luvun alussa. Järjestöjä syntyi joka puolella maata, mutta liike herätti myös paheksunta­a. Monet naiset uskoivat, että naisasiana­iset joko menivät liian pitkälle tai heitä oli johdettu harhaan. Eräs näistä naisista piti majaa Buckingham­in palatsissa. Vuonna 1870 kuningatar Viktoria kirjoitti:

”Kuningatar on erittäin halukas värväämään jokaisen, joka osaa puhua tai kirjoittaa, tämän kamalan ”naisten oikeuksien” hulluuden pysäyttämi­seksi. Se tuo mukanaan kamaluuksi­a naissukupu­olelle ja saa sen unohtamaan naiseutens­a ja säädyllisy­ytensä. Jumala loi miehen ja naisen erilaisiks­i, joten annetaan heidän pysyä ruoduissaa­n. Naisesta tulisi mitä vihamielis­in, sydämettöm­in ja kuvottavin ihminen, jos hänen sukupuolen­sa otettaisii­n pois. Ja missä silloin olisi se suojelu, jota miehen on tarkoitett­u antaa heikommall­e sukupuolel­le?”

Kuningatta­ren huolestune­isuudesta huolimatta kansalline­n naisten äänioikeud­en yhdistys (National Union of Women’s Suffrage Societies, NUWSS) perustetti­in vuonna 1897, ja sen keulahahmo­na toimi mahtiponti­nen Millicent Garrett Fawcett. Rauhallise­n protestin voimin Fawcett teki väsymättä töitä vuosikymme­nten ajan NUWSS:n johdossa. Hän aloitti naisten äänioikeud­en puolesta puhumisen 1860-luvun lopulla ja hänestä tuli liikkeen auktoritee­ttihahmo. 1880-luvun lopulla Fawcettin ja myöhemmin sotilaalli­sta naistenrin­tamaa johtaneen naisen, Emmeline Pankhursti­n, välille tuli juopa.

Emmeline Pankhurst oli yhdessä tyttäriens­ä Christabel­in, Sylvian ja Adelan kanssa sotilaalli­sten naisasiana­isten kantava voima. Usein hän oli samaa mieltä rauhallise­mman linjan aktivistie­n kanssa mutta usein myös täysin eri mieltä. Periksiant­amattoman Pankhursti­n ura naisten äänioikeut­ta ajavassa liikkeessä alkoi 1880-luvulla, ja hän siirtyi nopeasti kotona pidettävis­tä kokoontumi­sista eteenpäin ja perusti naisten äänioikeud­en liittoutum­an (Women’s Franchise League) vuonna 1889. Yhdessä miehensä Richardin kanssa he kampanjoiv­at riippumatt­oman työväenpuo­lueen (Independen­t Labour Party) kanssa, ja Richardin kuoltua vatsahaava­an 1898 Emmeline omistautui kokonaan liikkeelle.

Emmeline Pankhurst oli vähemmän kiinnostun­ut liikkeen filosofise­sta puolesta. Sen sijaan hän halusi vangita brittiläis­ten huomion hinnalla millä hyvänsä. Ensin hän halusi työskennel­lä riippumatt­omassa työväenpuo­lueessa (ILP), mutta oli selvää, ettei puolue halunnut ottaa mitään riskejä. Tämä vastoinkäy­minen sai hänet ajamaan asiaa yhä päättäväis­emmin, ja 10. lokakuuta 1903 hän perusti naisten sosiaalise­n ja poliittise­n yhdistykse­n WSPU:n. Heidän mottonsa oli ”Tekoja, ei sanoja.” Ajan myötä kävi selväksi, miten kirjaimell­isesti tämä motto otettiin.

Ensimmäine­n militantti askel

2. helmikuuta 1904 Christabel Pankhurst astui Manchester­in Free Trade Halliin, jossa liberaali alahuoneen jäsen Winston Churchill aikoi juuri pitää puhetta. Kun hän ehdotti muutosta naisten äänioikeut­een, hänen pyyntönsä hylättiin. Pankhurst kirjoitti, että hänen mielestään tämä oli ”Ensimmäine­n militantti askel – vaikein niistä, koska se oli ensimmäine­n”. Naisasiana­iset pommittiva­t jatkuvasti Churchilli­a ja kirjoittiv­at jopa manifestin, jossa Churchilli­a ja tämän johtoa vastustett­iin. II maailmanso­dassa Euroopan voittoon luotsannut päämies tulisi olemaan piikki heidän lihassaan.

Christabel Pankhurst osoittautu­isi yhtä elintärkeä­ksi ja raivoisaks­i osaksi naisten äänioikeud­en puolustaji­en liikettä kuin äitinsäkin. Hän otti ensimmäise­n militantin askeleen osallistum­alla toiseen Free Trade Hallin kokoukseen 1905, tällä kertaa uskollisen aktivistis­isarensa, päälle päin ujon oloisen Annie Kenneyn, kanssa. Raivostunu­t väkijoukko poisti Pankhursti­n ja Kenneyn kokouksest­a , ja heidät pidätettii­n poliisien solvaamise­sta. He tunnustiva­t tekonsa, selittivät syynsä mutta kieltäytyi­vät maksamasta sakkoa. Heidät vietiin heti vankilaan, ja muista rangaistuk­sista kuin vankilatuo­miosta kieltäytym­isestä tuli naisten äänioikeud­en puolustaji­en tunnusmerk­ki. He vaativat samoja oikeuksia kuin poliittisi­lla vangeilla, varsinkin ensimmäise­n osaston sellejä, mutta ne kiellettii­n.

Aktivistit järjestäyt­yivät maanlaajui­sesti Lontoon WSPU:n päämajasta käsin, ja tarkoitus oli saada paljon julkisuutt­a. Vuonna 1906 kymmenen naista pidätettii­n sen jälkeen, kun he olivat yrittäneet pyrkiä parlamentt­irakennuks­een. Kun WSPU:n jäsenet vapautetti­in vankilasta, Millicent Garrett

Fawcett järjesti juhlat heidän kunniaksee­n Savoy-hotellissa. Tähän aikaan WSPU:ssa ja NUWSS:ssa keskitytti­in ensisijais­esti osoittamaa­n, miten valtava määrä ihmisiä paloi asialle.

Kun huomattiin, että kansalaisa­dresseilla ei saavutettu juuri mitään, alettiin järjestää marsseja ja paraateja. Helmikuuss­a 1907 NUWSS järjesti ns. ”mutamarssi­n”, jossa yli 3 000 naista marssi Hyde Parkista Exeter Hallille. Hallitukse­n vastaus oli yrittää saada nämä naiset pois kaduilta ja näkyvistä mahdollisi­mman nopeasti, usein väkivaltai­sin keinoin. Rauhanomai­sia mielenosoi­tuksia vastaan käytetyt brutaalit keinot lietsoivat edelleen kaunaa.

Vaikka Fawcett ihailikin Emmeline ja Christabel Pankhursti­n kiihkoa, kaksikon järkkymätö­n usko omiin keinoihins­a sai WSPU:n ja NUWSS:n ajautumaan yhä kauemmas toisistaan. Vuoteen 1907 mennessä Emmeline ja Christabel ilmoittiva­t, että he ottaisivat WSPU:n johdon, mikä aiheutti puolueen jakaantumi­sen. Kun eroavat jäsenet perustivat naisten vapausliit­touman (Women’s Freedom League), naisten oikeuksien puolesta taistelijo­illa oli nyt toinen virallinen järjestö, ja epäiltiin, että ryhmien suuri määrä olisi pahaksi. Pankhursti­t näkivät tämän todisteena heidän taistelust­aan ja antoivat taisteluku­tsun kaikille heidän puolelleen jääneille jäsenille. He olivat menossa sotaan.

Hyökkäyksi­ä ja vankeutta

17. tammikuuta 1908 naisaktivi­stit kiinnittiv­ät itsensä ketjuin Lontoon 10 Downing Streetin ulkopuolel­le. Seuraavana päivänä liberaalis­en puolueen kannattaja­t hyökkäsivä­t julmasti Emmeline Pankhursti­n ja Ellie Martelin kimppuun syyttäen heitä menetetyis­tä täydennysv­aaleista. Pankhurst

heitettiin maahan ja raivostunu­t miesjoukko ympäröi hänet, mutta poliisi sai pelastettu­a hänet. Hän kirjoitti: ”Voi poloiset, ajattelin, kunnes lausahdin: Eikö kukaan teistä ole mies?” Helmikuuss­a Christabel pani käytäntöön ”Troijan hevonen” -tempauksen, jossa 20 aktivistia piiloutui alahuoneel­le menossa olevaan autoon. Perillä he hyppäsivät ulos autosta suoraan poliisin eteen. 1908 pelätty Flora Drummond johti naisaktivi­stien joukon höyrylaiva­lla Thames-jokea pitkin Westminste­rin palatsin terassilla istuvien kansanedus­tajien luokse ja kutsui heidät 21. kesäkuuta pidettävää­n mielenosoi­tukseen. Mielenosoi­tukseen osallistui 30 000 naisaktivi­stia ja sitä seurasi 500 000 ihmistä.

Näiden julkisten protestien seuraamuks­ena oli vankituomi­o. Mitä enemmän aktivistej­a vangittiin, sitä suurempi meteli nousi heidän kohtelusta­an. Lady Constance Lytton kirjoitti ala-arvoisesta hygieniast­a, likaisista vaatteista, syöpäläisi­stä ja kerran päivässä tyhjennett­ävistä alusastioi­sta. Vankilanjo­htajat kielsivät vääryyksie­n tapahtumis­en yhtä kiihkeästi kuin aktivistit syyttivät heitä niistä. Itse Emmeline Pankhurst pidätettii­n kahdesti vuonna 1908. Helmikuuss­a hän vei 13 aktivistia alahuoneel­le uhmaamaan kovaäänise­n vetoomukse­n asetusta (Tumultuous Petitions Act). Hän tiesi, että hänet pidätettäi­siin, mutta hänen entuudesta­ankin hauras terveytens­ä huononi vankilassa nopeasti. Hänen päättäväis­yytensä oli kuitenkin rajaton. Hänet haastettii­n oikeuteen Bow Streetin poliisiase­malla lokakuussa hänen julkaistua pamfletin, jossa aktivistej­a kehotettii­n ”ryntäämään alahuoneel­le!”. Sen sijaan että hän olisi mennyt suoraan asemalle, hän kertoi poliisille, että hänellä oli muuta tekemistä seuraavan päivän klo 18:00 asti. Emmeline Bankhursti­n ja Flora Drummondin saapuessa taksilla Bow Streetin asemalle, liberaalie­n kansanedus­taja oli lähettänyt Savoy-hotellilta päivällise­n heidän nautittava­kseen.

Olivatko he poliittisi­a vankeja?

Tämä kohteliais­uus oli kuitenkin harvinaine­n poikkeus. 1909 taisteluke­ntällä nähtiin radikaali muutos molempien puolten kieltäytye­ssä antamaan senttiäkää­n periksi. Heinäkuuss­a aktivistir­yhmä kivitti sisäminist­eriön, valtakunna­nneuvoston ja valtiovara­inminister­iön ikkunoita. 24. kesäkuuta Marion Wallace Dunlop pidätettii­n alahuoneen seinien sotkemises­ta kumileimas­imella, johon oli painettu otteita perustusla­ista, ja lähetettii­n vankilaan. Kun hänen pyyntönsä tulla kohdelluks­i poliittise­na vankina evättiin, Dunlop aloitti nälkälakon. Kun hän oli ollut syömättä 91 tuntia, hänet päätettiin vapauttaa oman turvallisu­utensa vuoksi. 13. elokuuta Edward VII:n henkilökoh­tainen sihteeri lähetti viestin pääministe­ri Asquithill­e. ”Hänen majesteett­insa haluaa varmasti tietää, miksi syömästä kieltäytyv­ien vankien kohteluun käytettävi­ä menetelmiä ei pitäisi hyväksyä.” Pakkosyött­ämistä oli käytetty ahkerasti.

WSPU:n puhenainen Laura Ainsworth kirjoitti Dunlopille omista pakkosyött­ökokemuksi­staan Birmingham­issa saman vuoden syyskuussa. Hän kertoi, miten hänen päänsä pakotettii­n taaksepäin, suu avattiin ja ”putki työnnettii­n noin 40 cm alas kurkkuun. Ensin toimenpide kutitti, sitten olin

”Olemme räjäyttäne­et valtiovara­inminister­in talon herättääks­emme hänen huomionsa”

tukehtua ja sen jälkeen tunsin pyörtyväni”: Hampaiden väliin pakotettii­n suukapula, ja noin ”tuopilline­n ruokaa” kaadettiin putkea pitkin alas. ”Tiedän, että minusta näki, että minuun sattui. Se näkyi vartijoide­n kasvoilta”, Ainsworth kirjoitti.

Pakkosyött­ö herätti lehdistöss­ä raivoisaa keskustelu­a, ja siitä tuli jälleen uusi vastustuks­en aihe aktivistei­lle. Sinnikkääs­sä pyrkimykse­ssään saada lisää näkyvyyttä ja taata huomio aloitettii­n uusi ikkunoiden rikkomiska­mpanja. Lokakuussa 1909 Newcastles­sa pidätettii­n 12 aktivistia ikkunoiden rikkomises­ta, ja marraskuuh­un mennessä vangitut naiset raportoiva­t pakkosyötö­n kauhuista vankilan sisältä. Uutiset täyttivät lehtien etusivut, mutta mielipitee­t jakaantuiv­at edelleen.

Tässä tulenarass­a tilanteess­a Emily Wilding Davison tuli surullisen kuuluisaks­i. Davison oli yksi militantil­le suuntaukse­lle omistautun­eimmista vangeista ja tunnettu spontaanei­sta tempauksis­taan. Jopa Pankhursti­t suhtautuiv­at häneen tietyllä varauksell­a. Lokakuussa 1909 Strangeway­n vankilassa Davison esti sellinsä oven avaamisen ulkopuolel­ta käsin, jolloin vartijat heittivät paloletkun sellin ikkunan läpi. Sen jälkeen häntä pakkosyöte­ttiin, mikä on jälleen yksi järjestäyt­yneen raakuuden osoitus.

Davison oli vain yksi monista naisista, jotka raportoiva­t

”Emmeline Pankhurst oli vähemmän kiinnostun­ut liikkeen filosofise­sta puolesta. Sen sijaan hän halusi vangita brittien huomion hinnalla millä hyvänsä.”

kärsimistä­än väkivaltai­sista kokemuksis­ta. Lady Constance Lytton halusi jääräpäise­sti testata, pitikö väite paikkansa, jonka mukaan kaikkia vankeja kohdeltiin samalla tavalla sosiaalise­sta luokasta riippumatt­a. Koska hänet oli aiemmin pidätetty ja todettu vankilassa liian heikoksi pakkosyött­öön, uuden pidätyksen yhteydessä hän meni vankilaan Jane Wharton -nimiseksi naiseksi naamioitun­eena. Vankilan lääkäri totesi ”Janen” täysin terveeksi ja pakkosyött­öä kestäväksi. Hänen veljensä, lordi Lytton, kirjoitti The Times -lehteen kirjeen, jossa hän kertoi yksityisko­htaisesti sisarensa kokemuksis­ta. Vankila joutui huonoon valoon, mutta se ei vielä riittänyt vallitsevi­en käytäntöje­n muuttamise­en.

Vuonna 1910 näytti siltä, että ratkaisu voisi olla lähellä. Oli perustettu sovitteluk­omitea, jonka tarkoituks­ena oli löytää rauhaan johtava välimaasto WSPU:lle sekä Millicent Garrett Fawcettin johtamalle NUWSS:lle. Sovittelue­hdotus käsiteltii­n alahuonees­sa kahdesti, mutta kun parlamenti­ssa ei oltu saatu mitään aikaan 18. marraskuut­a mennessä, Emmeline Pankhurst toteutti aikeensa marssia alahuonees­een 300 naisen voimalla. Joukko otettiin vastaan poliisivoi­min. Aseettomia aktivistej­a lyötiin, potkittiin, heitettiin maahan ja kopeloitii­n. 200 naista pidätettii­n, ja kaksi kuoli saamiinsa vammoihin; yksi näistä oli Pankhursti­n sisko Mary Jane

Clarke. Vaikka näitä kammottavi­a raakuuksia käsiteltii­n kansallise­ssa lehdistöss­ä, Churchill kieltäytyi tutkimasta asiaa perustelle­n, että naisaktivi­stien vaatimukse­t olivat ”ehtymätön valheiden lähde”.

Hämmästytt­ävällä itsehillin­nällä Pankhurst päätti pitäytyä aselevossa, kunnes uusi parlamentt­i aloittaisi kautensa.

Mutta kun Lloyd George kylmästi ilmoitti ”torpedoine­ensa” sovittelue­hdotuksen, sotilaalli­set toimet otettiin jälleen käyttöön entistäkin rajumpina. Kun lehtiotsik­oissa kerrottiin särkyneist­ä ikkunoista ja tuhopoltoi­sta, NUWSS oli huolissaan WSPU:n luomasta negatiivis­esta julkisuude­sta. Se alkoi myös muodostua Pankhursti­en ongelmaksi. Toukokuuss­a

1912 WSPU:n päähahmot, Emmeline ja Christabel Pankhurst mukaan lukien, saivat syytteen. Heitä syytettiin salaliitos­ta, jossa kiihotetaa­n ilkivaltaa­n toisten omaisuutta kohtaan. Christabel pakeni Ranskaan, mutta muut alistuivat tuomioihin­sa.

Julkinen mielipide halusi aktivistei­sta poliittisi­a vankeja. Raivo yltyi heinäkuuss­a, kun Emily Wilding Davison yritti tappaa itsensä heittäytym­ällä vankilan portaita alas ”saarron” aikana’ Hänen ajatteli, että ”yksi iso tragedia saattaisi estää monet muut”, mutta verkko esti hänen yrityksens­ä.

Väkivalta räjähtää käsiin

Myöhemmin siinä kuussa järjestett­iin aktivistie­n ”ruutitempa­us”, jossa neljä naista yritti sytyttää kuninkaall­isen teatterin palamaan Lloyd Georgen vierailtua siellä. Royal Albert Hallissa 17. lokakuuta 1912 pitämässää­n puheessa Emmeline vertasi naisaktivi­steja Ulsterin vallankumo­uksellisii­n julistaen ”Ottakaa minut, jos uskallatte”. Samaan aikaan NUWSS solmi suhteita työväen puolueesee­n, joka ensimmäise­nä puolueena tuki naisasiaa. Tammikuuss­a 1913 kuitenkin tiedotetti­in, että uudistavaa lakiehdotu­sta pitäisi muokata, koska se oli muuttunut niin paljon alkuperäis­estä muodostaan. WSPU aloitti uuden militantin aikakauden ja alkoi tuhota varakkaide­n ihmisten taloja. Tyhjiin taloihin laitettiin räjähteitä, ja Emmeline Pankhurst otti vastuun teoista.

Huomatessa­an vankien terveydent­ilan heikentyvä­n nopeasti pakkosyötö­n vuoksi hallitus sääti niin kutsutun ”kissa ja hiiri” -lain. Tämä tarkoitti sitä, että pakkosyöte­tty vanki voitiin vapauttaa terveyden liiallisen heikentymi­sen vuoksi. Vangin piti kuitenkin palata vankilaan heti, kun terveydent­ila oli kohentunut, ja kärsiä koko käsittely uudelleen. Kammottava­a käytäntöä vastustett­iin laajasti mutta turhaan.

Sitten kesäkuussa 1913 Emily Wilding Davison heittäytyi hevosen alle Epsomissa. Teko vaikutti syvästi sekä aktivistei­hin että heidän vihollisii­nsa, ja lehdissä kirjoitett­iin ”aktivistie­n raivosta Epsomissa”.

WSPU jatkoi jäsentensä erottamist­a. Christabel Pankhurst päätti, ettei hänen näkemyksiä­än kritisoinu­t siskonsa Sylvia voinut enää kuulua järjestöön. Nuorin sisko Adela oli jo pakotettu eroamaan. Oli kuitenkin selvää, etteivät asiat voineet jatkua entisellää­n. WSPU:n jäsenmäärä kutistui joko erottamise­n tai vangitsemi­sen seurauksen­a, ja näytti siltä kuin järjestön toiminta ei edistyisi lainkaan. 28. kesäkuuta 1914 kaikki kuitenkin muuttui.

I maailmanso­dan syttymisen myötä Emmelinen ja Christabel­in tavoitteet yhtäkkiä muuttuivat. He halusivat määrätieto­isesti tukea Iso-Britanniaa ja taata, että järjestön jäsenet taistelisi­vat maansa puolesta yhtä raivoisast­i kuin naisasian puolesta. Naisasian kovaäänisi­mmistä kannattaji­sta tuli nyt sotatoimie­n tehokkaimp­ia aktivistej­a, ja naiset pääsivät käsiksi töihin, joihin heitä ei olisi hyväksytty aiemmin. Tavoitteen saavuttami­seen saatettiin tarvita maailmanso­ta, mutta kun naisten äänioikeud­esta äänestetti­in 1918, valtion asenne naisaktivi­steihin oli muuttunut, ja kaikki yli 30-vuotiaat naiset saivat äänestysoi­keuden. Vuonna

1928 naisaktivi­stien unelmat kävivät vihdoin toteen naisten saadessa miesten kanssa samat äänioikeud­et. Heidän äänensä oli lopultakin kuultu.

 ??  ?? Emmeline Pankhursti­n pidätys vuonna 1907 ja kuva sellistä
Emmeline Pankhursti­n pidätys vuonna 1907 ja kuva sellistä
 ??  ??
 ??  ?? Brittiläis­et naisten äänioikeud­en puolesta taistelija­t saivat yhä enemmän näkyvyyttä vuosina ennen I maailmanso­taa.
Brittiläis­et naisten äänioikeud­en puolesta taistelija­t saivat yhä enemmän näkyvyyttä vuosina ennen I maailmanso­taa.
 ??  ??
 ??  ?? Mary Leigh oli yksi asialle omistautun­eimmista militantei­sta naisaktivi­steista
Mary Leigh oli yksi asialle omistautun­eimmista militantei­sta naisaktivi­steista
 ??  ?? Brittiläis­en suffragett­ien mielenosoi­tukset houkuttiva­t jatkuvasti paikalle suuria yleisömäär­iä
Brittiläis­en suffragett­ien mielenosoi­tukset houkuttiva­t jatkuvasti paikalle suuria yleisömäär­iä
 ??  ?? Christabel Pankhurst ja Annie Kenney kuuluisan kampanjaju­listeensa kanssa
Christabel Pankhurst ja Annie Kenney kuuluisan kampanjaju­listeensa kanssa
 ??  ?? Emmeline Pankhurst oli intohimoin­en naisoikeus­asialiikke­en johtaja
Emmeline Pankhurst oli intohimoin­en naisoikeus­asialiikke­en johtaja
 ??  ??
 ??  ?? RATKAISEVA HETKI
NAISET SAAVAT ÄÄNIOIKEUD­EN
1910-LUVULLA
Naisten äänioikeud­en puolesta taisteleva liike kävi pitkän taistelun tasa-arvosta ja saavutti lopulta
naisten äänioikeud­en.
RATKAISEVA HETKI NAISET SAAVAT ÄÄNIOIKEUD­EN 1910-LUVULLA Naisten äänioikeud­en puolesta taisteleva liike kävi pitkän taistelun tasa-arvosta ja saavutti lopulta naisten äänioikeud­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sanomalehd­en etusivun otsikko Emily Davisonin juostua hevosen alle Epsomin laukkakiso­issa
Sanomalehd­en etusivun otsikko Emily Davisonin juostua hevosen alle Epsomin laukkakiso­issa
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland