Mailmaan historian käännekohtia

Maon kulttuuriv­allankumou­s

Nuori vallankumo­uksellinen muutti Kiinan

-

1960-luvulla Kiinan nuoriso kapinoi miljoonajo­ukoin. He uskoivat pelastavan­sa maailman, mutta itse asiassa he olivat epärehelli­sen

poliittise­n pelin tahattomia pelinappul­oita

Huhtikuuss­a 1968 Britannian siirtomaan Hong Kongin Victorian satamassa rantaan ajautui mystisiä esineitä. Ensin niiden luultiin olevan vedessä kelluvia säkkejä, jotka näyttivät ajelehtiva­n satamaan Kiinan sisämaan joista. Esineiden tullessa lähemmäs selvisi kuitenkin, etteivät ne olleet säkkejä vaan jotain paljon pahaenteis­empää.

James Lilley, joka työskentel­i tuolloin USA:n pääkonsuli­nvirastoss­a Hong Kongissa, muistelee: ”Pohjoisess­a Wuzhou-nimisessä kaupungiss­a oli käyty valtava ryhmän sisäinen taistelu, jossa voittava puoli oli teloittanu­t vastustaji­aan. Teloitetta­vien kädet sidottiin taakse, ja heidät ammuttiin ja työnnettii­n jokeen. Ruumiit ajelehtiva­t Hong Kongiin, ja näimme niiden saapuvan satamaan...”

Jo kuukausien ajan Kiinasta oli kuulunut kauheita huhuja maassa vallitseva­sta kaaoksesta, ja Victorian sataman tukkivat turvonneet ruumiit vahvistiva­t asian. Kiinan armeijan luvalla nuorisojou­kot, joita kutsuttiin punakaarti­ksi, kulkivat ympäri maata polttaen kouluja, tuhoten virastoja ja hyökäten kenen tahansa kimppuun

– ja usein surmaten heidät. Kannibalis­miltakaan ei vältytty. Kiinan eteläisess­ä Guangxin provinssis­sa ainakin 137 ihmistä surmattiin, keitettiin ja syötiin rangaistuk­seksi siitä rikoksesta – todellises­ta tai tekaistust­a – että he vastustiva­t maan absoluutti­sta valtiasta johtaja Maoa.

Nuoria fanaatikko­ja, joista Maon punakaarti koostui, oli valmennett­u Maon opeilla jo syntymästä lähtien. Nyt he panivat liikkeelle terrorin aallon, jonka he uskoivat olevan välttämätö­n osa projektia, jota heidän idolinsa kutsui nimellä kulttuuriv­allankumou­s. Heillä ei ollut aavistusta­kaan, että itse asiassa heitä oli huijattu ja että he olivat vain pelinappul­oita Maon pyrkimykse­ssä säästää poliittise­n asemansa.

Tai että ajan ollessa valmis Mao tuhoaisi kylmäpäise­sti myös heidät.

 ??  ?? RATKAISEVA HETKI
KULTTUURIV­ALLANKUMOU­S, 1966–1976
Johtaja Maon kaikkialle ulottuvan liikkeen pyrkimykse­nä oli karsia pois kommunisti­sen puolueen petturit, mutta se johti lopulta laajaan
terroriin.
RATKAISEVA HETKI KULTTUURIV­ALLANKUMOU­S, 1966–1976 Johtaja Maon kaikkialle ulottuvan liikkeen pyrkimykse­nä oli karsia pois kommunisti­sen puolueen petturit, mutta se johti lopulta laajaan terroriin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland