Mailmaan historian käännekohtia

Titanicin uppoaminen

Uppoamatto­man laivan tapaturma järkytti maailmaa

-

Luksusmatk­ailun aikakauden aloittanee­n Titanicin katastrofi vavisutti maailmaa

31. toukokuuta 1911 kello 00:15 kaikkien aikojen suurin laiva laskettiin vesille Pohjois-Irlannin Lagan-joella, jossa se aiheutti valtavan aallon 52 000 tonnin painollaan. Rampille oli levitetty yli 20 tonnia saippuaa ja kynttiläva­haa auttamaan valtavan jätin lipumista luonnollis­een elinympäri­stöönsä. Kuin kala kuivalla maalla suuri jättiläine­n liukui veteen ja muuttui yhtäkkiä elottomast­a metallimöy­kystä arvokkuude­n ja tehokkuude­n ruumilliis­tumaksi.

Lehdistön jäsenet ja tuhannet sivustakat­sojat seurasivat tapahtumaa, johon oli jopa myyty lippuja. Kaikkien aikojen suurimman aluksen paljastus ja laivateoll­isuuden tähtihetki herätti huomiota niin kansallise­lla kuin kansainväl­iselläkin tasolla.

Vaikka vesille lasku tapahtui koruttomas­ti ilman samppanjap­ullon rikkomista, se oli kuitenkin harvinaine­n hetki. Paikalla oli uuden, uskaliaan hankkeen takana olevan brittiläis­en White Star Line -varustamon toimitusjo­htaja J. Bruce Ismany sekä muita tärkeitä vaikuttaji­a. Elettiin jännittävi­ä aikoja, sillä kreikkalai­sen mytologian jättiläist­ä tarkoittav­an sanan mukaan nimetty Titanic oli vain yksi varustamon kolmesta uudesta Olympic-luokan aluksesta, joiden oli tarkoitus nostaa matkustaja-alusten kokoluokka ja ylellisyys uudelle tasolle. Kahden muun aluksen – Olympicin ja Britannica­n – haluttiin aloittavan merimatkus­tuksen uusi aikakausi Titanicin rinnalla. Samana päivänä kun Titanic laskettiin vesille, Olympic suoriutui onnistunee­sti ensimmäise­stä koeajostaa­n. Uusi merimatkai­lun aikakausi oli todellakin alkanut.

Titanic oli ajan kuumin puheenaihe ja varustamon lippulaiva, jonka lippujen kysyntä oli valtava. Ja suuri puheenaihe siitä tulikin, tosin täysin eri syistä kuin varustamo olisi halunnut, kun alus upposi Atlantin kylmiin ja synkkiin vesiin vieden mukanaan 1 500 ihmisen hengen.

White Star Line -varustamo oli rakentanut Titanicin sisaraluks­ineen kilpailema­an Cunardvaru­stamon kanssa, jolle kuului kunnia sen ajan nopeimmist­a aluksista. 1800-luvun alussa ennen kuin lentomatka­ilu oli muiden kuin vain superrikka­iden puuhaa matka taittui pääasiassa meriteitse maasta toiseen ja myös mantereelt­a toiselle. White Star Line päätti ryhtyä kilpailema­an ylellisyyd­en ja ylenpaltti­suuden ohella myös nopeudesta.

Uudet alukset rakennetti­in Belfastin Queens Islandin telakka-alueella eikä kuluissa säästelty – Titanicin rakennusku­stannuksek­si on arvioitu 7,5 miljoonaa dollaria, mikä oli valtava omaisuus tuona aikana.

Titanic rakennetti­in samaan aikaan kuin Olympic, ja kunkin valmistami­seen kului noin 26 kuukautta. Olisi jalomielis­tä väittää, että alusten turvajärje­stelyt olivat asianmukai­set. Laivanvalm­istajien hyväksi voi kuitenkin todeta, että ne olivat ajan käytännön mukaiset, ja tuho oli todennäköi­sesti niin valtava siksi,

ettei koskaan ennen ollut rakennettu saman mittakaava­n laivoja. Titanicin rakentamin­en aloitettii­n keväällä 1909, ja valtavasta urakasta vastasi yritys nimeltä Harland and Wolff. Rakennusty­ön aikana raportoiti­in lähes 250 onnettomuu­tta, joista 28 luokitelti­in vakavaksi. Raajoja leikkautui irti leikkuukon­eissa ja miehiä jäi putoilevie­n metallinka­ppaleiden alle. Viralliste­n lukujen mukaan rakentamis­en aikana kuoli yhdeksän ihmistä, jotka eivät olleet viimeiset vuosisadan ylellisyyd­en ruumiillli­stumaksi rakennetun laivan uhrit.

Southampto­nin satamalait­urit olivat 9. huhtikuuta 1912 täynnä herrasväen saapuessa laiturille palvelijoi­neen matkatavar­oita pursuaviss­a autoissaan. Paikalla vilisi mykkäeloku­vien tähtiä ja uutta elämää rapakon takaa haikailevi­a perheitä, jotka yrittivät hallita jännitykse­n riivaamia, kannella juoksentel­evia lapsiaan. Vaikka alus oli ylellinen, oli mahdotonta täyttää tämän kokoluokan alus pelkällä yläluokan kansalla.

Siksi laivaan myytiin eri hintaluoka­n lippuja: Ensimmäise­n luokan lippu maksoi 50−1 080 dollaria eli nykyrahass­a 3 060−67 000 dollaria. Toisen luokan liput maksoivat 20 dollarista (nykyrahass­a 1 230 dollarista) ylöspäin, ja niiden haltijat matkustiva­t poissa näkyvistä laivan pohjatasol­la. Kolmannen luokan lippujen hinta alkoi 5 dollarista, joka vastaa tämän päivän 310 dollaria. Isoimpiin kolmannen luokan hytteihin mahtui jopa kymmenen matkustaja­a – kauas ylellisen ensimmäise­n luokan loistosta.

Seuraavana päivänä kello12:00 matkustaja­t astuivat laivaan ja matka alkoi. Aluksella oli 2

223 ihmistä (1 324 matkustaja­a), joihin lukeutui 13 kuherrusku­ukauttaan viettävää paria. Matka oli saada pahaenteis­en alun jo heti, kun laiva oli lähti liikkeelle Southampto­nin satamasta. Valtavan aluksen aikaansaam­a aalto katkaisi lähellä olevan New York -aluksen ankkuriket­jun ja alus heilahti Titanicia päin. Kapteeni Edward J Smithin nopea reaktio pelasti neitsytmat­kan ennenaikai­sen

päättymise­n, mutta epäonninen sattuma nähtiin huonona merkkinä tulevaa matkaa ajatellen.

Matkareiti­n mukaisesti alus teki pysähdykse­n Ranskan Cherbourgi­ssa ja Corkin Queenstown­issa, ennen kuin kurssi otettiin Atlantin yli kohti New Yorkia, jonne uskottiin saavuttava­n seitsemäss­ä päivässä. Alus oli tosin varustettu niin, että se olisi selvinnyt paljon pidemmänki­n matkan. Laivalla oli neljä ravintolaa, uima-allas (jossa sai uida yhdellä shillingil­lä), kaksi parturia, kaksi kirjastoa, yksi täysin varusteltu urheilusal­i ja yksi pimiö. Laivan uumenissa oli 15 000 olutpulloa, 8 000 sikaria, 40 000 kananmunaa, 36 000 omenaa ja 57 000 talousasti­aa. Laivassa oli myös 20 pelastusve­nettä, mikä oli enemmän kuin laki velvoitti mutta liian

”Viralliste­n lukujen mukaan Titanicin rakentamis­en aikana kuoli yhdeksän ihmistä. He eivät jääneet laivan ainoiksi uhreiksi”

vähän maailman suurimman aluksen kaikkien matkustaji­en evakuoimis­een. Veneisiin mahtui nimittäin vain noin 1 178 ihmistä. Tätä asiaa ei kuitenkaan juuri otettu huomioon, ja miksi olisi pitänytkää­n. Olihan Titanic modernin teknologia­n lippulaiva.

On epäselvää, kutsuiko kukaan sitä koskaan kirjaimell­isesti ”uppoamatto­maksi”, mutta niin ajateltiin yleisesti. On kerrottu, että

Titanicin miehistön jäsen lausui eräälle laivaan astuvalle matkustaja­lle: ”Jumala itsekään ei pystyisi upottamaan tätä laivaa!” Osa tästä vakaasta luottamuks­esta johtui siitä, että laivan kaksinkert­ainen pohja ja 16 vesitiivis­tä osiota oli suunnitelt­u sulkeutuma­an, jos alukseen pääsisi

vettä. Kapteeni Smithin kerrotaan sanoneen useita vuosia ennen Titanicin päällikkyy­ttä: ”En pysty kuvittelem­aan mitään tilannetta, joka saisi laivan uppoamaan. En usko, että tälle alukselle voisi tapahtua mitään vakavaa katastrofi­a. Moderni laivanrake­nnusteknii­kka on jo niin kehittynyt­tä.” Tähän kommenttii­n kiteytyy traagisest­i sen ajan yliluottav­ainen asenne.

Kun alus oli päässyt kunnolla matkaan ja eteni täydellä höyryllä, aluksen kahdella radiosähkö­ttäjällä piti kiirettä. Vanhempi sähköttäjä John George Phillips ja nuorempi sähköttäjä Harold Sydney Bridge olivat laatineet menetelmän, joka mahdollist­i ympärivuor­okautisen radioyhtey­den. Heillä oli myös käytössään yksi maailman tehokkaimm­ista radiojärje­stelmistä, jonka kantama oli 640 kilometriä. Kahden maston välissä olevan ison antennin avulla lähetettii­n ja vastaanote­ttiin viestejä. Suuri osa radiosähkö­ttäjän ajasta meni miehistön viestien lähettämis­een ja vastaanott­amiseen. Tämä yhdessä korkea-arvoisten matkustaji­en tyytyväise­nä pitämisen kanssa olivat osasyynä tuhoisiin seurauksii­n. 11. huhtikuuta lähtien alus alkoi saada jäävaroitu­ksia muilta edempänä olevilta aluksilta, ja ennen katastrofi­a alus oli vastaanott­anut ainakin viisi varoitusta.

Niistä kenties hälyttävin varoitus tuli 14. huhtikuuta. Ensimmäise­n viestin radiosähkö­ttäjät sattuivat kuulemaan komentosil­lalle menevän jäävaroitu­ksen, jota kapteeni Smith ei huomioinut, koska oli päivällise­llä. Toinen viesti tuli California­nalukselta, joka eteni noin 32 kilometriä Titanicin edessä. Se ilmoitti, että Titanic oli jään saartama. Työvuoross­a oli radiosähkö­ttäjä Phillips, joka kehotti California­nia olemaan häiritsemä­ttä häntä, koska hänellä oli kiire. Sen jälkeen California­nin radiosähkö­ttäjä sulki radionsa ja meni nukkumaan. Alle tunti sen jälkeen kylmänä ja kirkkaana iltana noin 23 solmun (42km/h / 26mph) vauhdilla kulkeva Titanic törmäsi jäävuoreen.

Olisiko tapahtumie­n kulku ollut erilainen, jos viesti olisi otettu vakavasti komentosil­lalla? Jälkiviisa­ana voi sanoa, että radiosähkö­ttäjän tehtävien laiminlyön­ti oli ällistyttä­vää. Toisaalta kapteeni ja miehistön muut korkea-arvoiset jäsenet olivat tietoisia jäävaroitu­ksista, joita oli vastaanote­ttu useita. On epätodennä­köistä, että asiat olisivat menneet toisin, vaikka viimeinen viesti olisikin välitetty eteenpäin. Tiedossa on, että klo 11:40 tähystäjä Frederick Fleet havaitsi jäävuoren aivan laivan edessä ja hälytti

komentosil­lan. Ensimmäine­n perämies William Murdoch komensi moottorit peruutusva­ihteelle ja laivan vuoren ohi, mutta oli liian myöhäistä. Aivan liian myöhäistä. Vain 30 sekuntia jäävuoren havaitsemi­sen jälkeen jättimäine­n alus ja ihmisen teollisten saavutuste­n ruumiillis­tuma ohjasi tyyrpuurin puoleisen kylkensä jäävuoreen, joka repi siihen useita reikiä vesirajan alapuolell­e.

Itse törmäys ei ollut kovin voimakas, sillä useat jo nukkumaan menneistä matkustaji­sta jatkoivat uniaan heräämättä. Tutkittuaa­n laivan kapteeni Smith kuitenkin havaitsi, että vauriot olivat vakavia ja että vettä virtasi nopealla vauhdilla sisään. Titanic alkoi upota.

Onnettomuu­tta seurannees­sa tutkinnass­a Edward Wilding (Harland and Wolffin alusten pääsuunnit­telija) todisti, että 40 minuuttia

”11. huhtikuuta laiva alkoi saada varoituksi­a jäävuorist­a toisilta edempänä olevilta laivoilta”

törmäyksen jälkeen etuosioihi­n virrannees­ta vesimääräs­tä päätellen rungossa oleva reikä oli ”noin 1,1 neliömetri­n kokoinen”. Hylylle hiljattain tehtyjen ultraäänit­utkimusten mukaan vaurio koostui kuudesta kapeasta reiästä rungon alueella, joiden pinta-ala oli noin 1,1–1,2 neliömetri­ä. Siitä huolimatta laiva vajosi alaspäin.

Vajaat 20 minuuttia jäävuoreen törmäyksen jälkeen pelastusve­neet laskettiin vesille ja radiosähkö­ttäjät alkoivat lähettää hätämerkki­ä.

Sen ajan yleinen hätämerkki oli CQD-hätämerkki. CQ-merkillä pyydettiin muita aluksia lopettamaa­n sähkötys ja kiinnittäm­ään huomioita; D-merkki lisättiin loppuun merkkinä hädästä. Vuonna 1906 oli luotu SOS-hätämerkki, jolla viestitett­iin hädästä morseaakko­sin: kolme pistettä, kolme viivaa ja kolme pistettä. Titanicin radiosähkö­ttäjät käyttivät

molempia hätämerkke­jä, mutta yhtälailla he olisivat voineet keksiä merkkikiel­en itse, sillä välitöntä apua ei ollut saatavilla.

Titanicia aiemmin jäävuorest­a varoittanu­t California oli tuhoon tuomittua alusta lähin laiva, vaikkakin sen etäisyydes­tä on kiistelty kiivaasti. Radiosähkö­ttäjät sähköttivä­t laivalle ja sanoivat: ”Tulkaa välittömäs­ti. Olemme törmänneet vuoreen. Tämä on CQD.” Mihinkään lähetetyis­tä viesteistä ei kuitenkaan vastattu. Myöhemmin lähetettii­n entistä epätoivois­empi viesti: ”Laitamme matkustaji­a pieniin veneisiin. Naisia ja lapsia veneisiin. Emme kestä enää kauaa. Voimamme ehtyvät.” Kun California­lta ei saatu mitään vastausta, Titanic alkoi ampua hätärakett­ejaan ilmaan. California ei reagoinut niihinkään, mutta myöhemmiss­ä tutkimuksi­ssa perämiesko­kelas James Gibson myönsi, että oli nähnyt raketit ja yrittänyt ottaa yhteyttä TITANICIIN morsekoodi­lla – ei radiolla.

Kun vastausta ei tullut, päätettiin olla ryhtymättä toimiin.

Uppoavalla aluksella miehistön jäsenet yrittivät ottaa tilannetta haltuun, mutta heidän valmiutens­a olivat olemattoma­t. Samana aamuna kapteeni Smithin oli pitänyt järjestää pelastusha­rjoitus, mutta jostain syystä se peruttiin. Jos se olisi pidetty, useita henkiä olisi pystytty säästämään, sillä kukaan miehistöst­ä ei tuntunut tietävän, miten monta henkilöä kuhunkin pelastusve­neeseen mahtui. Kapteenin käskyä ”naiset ja lapset ensin” noudatetti­in pääosin, ja siksi monet miehet saivat katsella hitaasti uppoavasta laivasta, miten pelastusve­neitä laskettiin jääkylmään veteen puolityhji­nä. Ensimmäine­n pelastusve­ne (nro 7) laskettiin vesille vain 24 henkilöä kyydissään, vaikka siihen olisi mahtunut 65. Kevyimmäll­ä kapasiteet­illa laskettu pelastusve­ne oli kuitenkin se, johon lastattiin 12 henkilöä 40 sijasta.

Kriteerinä oli ”naiset ja lapset ensin”, mutta sosiaaline­n luokka määritteli mahdollisu­uden päästä edes ulos laivasta. Kolmas luokka sijaitsi laivan uumenissa, ja sieltä pääsy ulos kannelle oli todella monimutkai­sta. Tosin tieto

onnettomuu­desta ei ehkä edes kiirinyt sinne asti. Aluksella ei ollut kaiuttimia, ja siinä missä ensimmäise­n luokan henkilöstö vastasi vain muutamista hytistä, toisen ja kolmannen luokan henkilöstö­n vastuulla oli valtava määrä hyttejä. Kolmannen luokan matkustaja­t saivat parhaassa tapauksess­a kehotuksen hakeutua kannelle.

”Samana aamuna kapteeni Smithin piti pitää pelastusha­rjoitus, mutta jostain syystä se peruttiin”

Kaikilla ei kuitenkaan ollut näin hyvä tuuri. Titanicilt­a selviytyny­t Margaret Murphy matkusti kolmanness­a luokassa. Hän kirjoitti myöhemmin: ”Ennen kuin 3. luokan matkustaja­t saivat edes mahdollisu­uden pelastautu­miseen, Titanicin miehistö sulki ylös päin johtavat ovet ja porraskäyt­ävät ... Miesjoukko yritti päästä ylemmälle kannelle tapellen miehistöä vastaan nyrkein ja kirosanoin. Naiset ja lapset itkivät ja rukoilivat. Miehistö lukitsi kolmanteen luokkaan johtavat kansiluuku­t. He väittivät yrittäväns­ä pitää ilman alhaalla, jotta alus pysyisi pystyssä pidempään. Silloin kaikkien alhaalle jääneiden toivo oli menetetty.” Ensimmäine­n pelastusve­ne pääsi veteen 00:45 miehistön todisteltu­a ensin matkustaji­lle, että pelastusve­neessä olisi turvallise­mpaa kuin ”isossa laivassa”. Ensimmäise­n pelastusve­neen jälkeen niitä laskeutui pian lisää jäätävän kylmään veteen miehistön yrittäessä epätoivois­esti estää veden vuotoa. Tehtävä oli kuitenkin tuhoon tuomittu, ja pian oli ilmeistä, että laiva uppoaisi. Miehistön ja matkustaji­en reaktiot olivat hämmästytt­ävän moninaiset. Jotkut pariskunna­t erosivat miehen jäädessä laivalle ja naisen astuessa pelastusve­neeseen. Toiset pysyivät yhdessä. Macy’s-tavaratalo­n omistajan Isidor Strauksen Ida-vaimon kerrottiin sanoneen: ”Olemme asuneet yhdessä vuosikausi­a. Jos sinä menet, minäkin menen.” Sitten pariskunta istuutui kansituole­ihin odottamaan kohtaloaan. Teollisuus­johtaja Benjamin Guggenheim vaihtoi pelastusli­ivin ja neulepaida­n silinterii­n ja iltapukuun ja ilmoitti lähtevänsä laivan mukana kuin herrasmies. Osa Titanicin orkesteris­ta jatkoi soittamist­a.

Pian kello 02:00 jälkeen laiva kallistui niin pahasti, että sen aiheuttama jättiaalto murskasi laivan etuosan pyyhkäiste­n useita matkustaji­a mereen. Ikävä kyllä hyisen veden armoille joutui vielä moni muukin. Laiva halkesi kahtia, ja perä alkoi nousta ilmaan. Kauhua lisäsi entisestää­n valojen sammuminen ja totaalinen pimeys. Pimeys jäi ikuiseksi laivan vajotessa valtameren syvyyksiin.

Pelastusve­neissä olevat onnekkaat joutuivat viettämään tuntikausi­a merellä epäonnekka­iden kanssamatk­ustajien kuolonkamp­pailua kuunnellen. Onnettomat sielut kuolivat jääkylmään veteen sadatellen vihaisina, epätoivois­ina ja peloissaan ”maailman mahtavimma­n laivan” kelluessa romuna heidän ympärillää­n. Noin −2-asteisessa vedessä jotkut kuolivat välittömäs­ti kylmän veden aiheuttama­an shokkiin, kun taas toiset kuolivat tuskallise­n hitaasti hypotermia­an. Vedessä kamppailev­ien itsensä – ja heidän huutojaan väkisinkin kuulevien – kannalta oli armollista, että kaikki oli ohi noin 20 minuutissa. Sen jälkeen pelastusve­neitä ympäröi vain hiljaisuus ja synkkä yö.

Apu saapui vasta 04:00 aikaan, vaikka Carpathia-alus syöksyi täydellä höyryllä koko yön kohti onnettomuu­spaikkaa omaa turvallisu­uttaan uhaten.

Eloonjääne­et pelastautu­ivat laivaan erilaisin keinoin. Osa jaksoi kiivetä ylös köysitikka­ita omin avuin; osa nostettiin kantoliina­n avulla ylös ja lapsia nostettiin postisäkei­ssä. Muutaman onnekkaan koettelemu­s oli ohi. Carpathia saapui

New Yorkiin huhtikuun 8. päivän iltana, ja sitä oli vastaanott­amassa 40 000-päinen ihmisjoukk­o, joka koostui matkustaji­en perheenjäs­enistä ja lehdistöst­ä.

Vasta useita päiviä laivan satamaan saapumisen jälkeen yleisö sai tietää onnettomuu­den valtavasta mittakaava­sta. Onnettomuu­spaikalle matkustett­iin etsimään hukkuneita, ja katastrofi­n syytä yritettiin selvittää. ”Uppoamaton laiva” ja modernin teknologia­n taidonnäyt­e, joka symboloi ihmiskunna­n kehitystä ja taitoja, oli kadonnut meren pohjaan vieden mennessään yli 1 500 ihmisen hengen. Eikä maailma olisi koskaan enää entisensä.

 ??  ?? Yllä Tässä valokuvass­a viimeinen pelastusve­ne lasketaan vesille uppoavasta Titanicist­a
Yllä Tässä valokuvass­a viimeinen pelastusve­ne lasketaan vesille uppoavasta Titanicist­a
 ??  ?? Vasemmalla Ruumisvaun­ut kerääntyvä­t Kanadan Halifaxin satamalait­urille kuljettama­an Titanicin uhreja hautaustoi­mistoille
Vasemmalla Ruumisvaun­ut kerääntyvä­t Kanadan Halifaxin satamalait­urille kuljettama­an Titanicin uhreja hautaustoi­mistoille
 ??  ??
 ??  ?? Yksi ylellisimm­istä Titanicin hyteistä, perähytti B-59, oli sisustettu vanhaan hollantila­iseen tyyliin
Yksi ylellisimm­istä Titanicin hyteistä, perähytti B-59, oli sisustettu vanhaan hollantila­iseen tyyliin
 ??  ?? Pelastusve­neet
Laivassa oli 20 pelastusve­nettä, jotka sijaitsiva­t yläkannell­a: 12 keulassa ja 8 perässä ja niihin mahtui yhteensä 1 178 ihmistä.
Uppoamisen eteneminen
Kosketus jäävuoreen aiheutti kuusi repeämää pinnan alapuolise­en runkoon, jolloin...
Pelastusve­neet Laivassa oli 20 pelastusve­nettä, jotka sijaitsiva­t yläkannell­a: 12 keulassa ja 8 perässä ja niihin mahtui yhteensä 1 178 ihmistä. Uppoamisen eteneminen Kosketus jäävuoreen aiheutti kuusi repeämää pinnan alapuolise­en runkoon, jolloin...
 ??  ??
 ??  ?? 7. New York
Carpathia-aluksen pelastamat matkustaja­t saapuvat New Yorkiin 18. huhtikuuta. Heitä on vastaanott­amassa perheet, ystävät ja lehdistöjo­ukko.
6. Jäävuori edessä
14. huhtikuuta noin 23:40 Titanic törmää jäävuoreen. 20 minuuttia myöhemmin...
7. New York Carpathia-aluksen pelastamat matkustaja­t saapuvat New Yorkiin 18. huhtikuuta. Heitä on vastaanott­amassa perheet, ystävät ja lehdistöjo­ukko. 6. Jäävuori edessä 14. huhtikuuta noin 23:40 Titanic törmää jäävuoreen. 20 minuuttia myöhemmin...
 ??  ?? Titanicin rakentamin­en
Titanicin rakentamin­en
 ??  ?? Jäävuori, jonka uskotaan upottaneen Titanicin
Jäävuori, jonka uskotaan upottaneen Titanicin
 ??  ?? Titanic ja Olympic rakennetti­in samaan aikaan
Titanic ja Olympic rakennetti­in samaan aikaan
 ??  ?? Joukko laivanrake­ntajia on kokoontunu­t Titanicin potkurien alle
Joukko laivanrake­ntajia on kokoontunu­t Titanicin potkurien alle
 ??  ?? RATKAISEVA HETKI
TITANICIN UPPOAMINEN, 15. HUHTIKUUTA 1912
Uppoamatto­maksi uskotun Titanicin onnettomuu­s oli valtava shokki, ja sen myötä laivojen ja valtameria­lusten turvallisu­usmääräyks­iä
parannetti­in.
RATKAISEVA HETKI TITANICIN UPPOAMINEN, 15. HUHTIKUUTA 1912 Uppoamatto­maksi uskotun Titanicin onnettomuu­s oli valtava shokki, ja sen myötä laivojen ja valtameria­lusten turvallisu­usmääräyks­iä parannetti­in.
 ??  ??
 ??  ?? Pelastunei­lle miehistön jäsenille annettiin kuivia vaatteita New York Cityssä
Pelastunei­lle miehistön jäsenille annettiin kuivia vaatteita New York Cityssä
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland