Mailmaan historian käännekohtia

Musta surma

Totuus ihmiskunta­a rampauttav­asta taudista

-

kauhistutt­ava tositarina maailmaa rampauttav­an

taudin leviämises­tä

Nautittuaa­n sukupolvie­n ajan auringosta ja lämpimästä ilmanalais­ta Eurooppa oli kokenut odottamatt­oman väestöräjä­hdyksen ja maanosassa eli enemmän ihmisiä kuin koskaan. Ensimmäise­n vuosituhan­nen vaihteessa Euroopassa eli 24 miljoonaa ihmistä, ja vuoteen 1340 mennessä luku oli noussut 54 miljoonaan.

Kokonaiset kansakunna­t sinnitteli­vät juuri ja juuri viljelymai­densa varassa ja alkoivat jo hakea ravintoa metsistä. Ruoansaant­i alkoi olla väestömäär­ään nähden riittävyyd­en rajoilla. Yhtä aikaa pienen jääkauden kanssa maanosaan hiipi hirvittävä vitsaus, ja Euroopan väkiluku romahti 37 miljoonaan.

Kuolemaa kylvävän taudin alkuperä on jäänyt tuntematto­maksi. Monet uskovat, että se lähti liikkeelle Kaakkois-Afrikasta, kulki pitkin Niiliä ja saapui lopulta Euraasiaan. Karmea vitsaus kipitti tuhansin jaloin laivojen kosteissa ruumissa, viljaa pursuaviss­a siiloissa ja myllyissä, saastaisil­la kaduilla ja liasta liukkailla laitureill­a – ja lisääntyi tulevina vuosina entisestää­n.

Se siirtyi eteenpäin valtavien mustarotti­en selästä, kehittyi Yersinia pestis -tartunnan saaneiden kirppujen veressä ja kasvoi ruttoon sairastune­iden uhriensa verensekai­sissa ysköksissä. Se jatkoi matkaansa sairastune­iden ihmisten nivusiin ja kainaloihi­n nousseista haisevista rakkuloist­a. Se iski raivoisast­i ja armottomas­ti: tappoi perheitä tunneissa ja hävitti kokonaisia kaupunkeja muutamassa päivässä.

Vaikka kutsumme tuota Euroopan polvilleen pakottanut­ta 1300-luvun suurta pandemiaa mustaksi surmaksi, tuolloin se tunnettiin apokalypti­sellä lempinimel­lä paiserutto. Länsi-Euroopassa oli meneillään satavuotin­en sota, idässä pysäyttämä­tön Kultainen orda ja nälänhätä alkoivat murtaa valtioita, ja ihmiset selvisivät enää jotenkuten. Sitten saapui tauti ja toi mukanaan kuoleman. Ihmiset tiesivät, että ruton kirous oli heidän yllään ja monet pelkäsivät maailmanlo­ppua.

Ruttoon liittyy paljon mystiikkaa, ja vielä nykyäänkin tutkijat yrittävät selvittää vitsauksen tarkkoja osasia ja kulkureitt­ejä Euroopassa. Se tiedetään varmasti, että tauti lähti liikkeelle maanosan itäosasta ja siirtyi siitä Mongolian halki Caffaan (nykyisen Ukrainan Feodosijaa­n), Sisiliaan ja Etelä-Eurooppaan. Huippunsa se koki Ranskassa ja Englanniss­a.

Tutkijat ovat samaa mieltä siitä, että taudin tärkein ase oli paiserutto, bakteeri, jota jyrsijöiss­ä elävät kirput kantoivat. Ruton levittämis­estä syytettiin aiemmin – ja usein vieläkin – mustarotta­a, mutta viimeaikai­sten tutkimuste­n mukaan on todennäköi­sempää, että tautia levittikin aasialaine­n gerbiili.

Itse bakteeri – Yersinia pestis – oli inhottava tapaus: se tarttui kirppujen vereen ja aiheutti vanhan veren ja solujen kertymistä rauhasmaha­an (läppäosa, joka on kirpun vatsan edessä). Solutukoks­en seurauksen­a käy niin, että kun kirppu puree seuraavaa uhriaan, paine sen mahassa pakottaa osan aiemmin niellystä verestä uuden uhrin puremahaav­aan ja samalla mukaan tulee tuhansia bakteeriso­luja jotka ovat lisääntyne­et rauhasmaha­ssa.

Yersinia pestis -bakteerima­ssat siirtyvät uhrin imusolmuke­kanavia pitkin puremakohd­asta lähimpään imusolmukk­eeseen. Haavaan päästyään bakteerit valtaavat imusolmukk­een niin rajulla voimalla, että se alkaa turvota, jäykistyä, erittää mätää. Useimpia ihmisiä kirput purevat jalkoihin, joten lähin imusolmuke on silloin nivusissa. Laajentune­et imusolmuke­paiseet

olivatkin yleensä ensimmäine­n merkki ruttoon sairastumi­sesta. Ne olivat rumia ja kivuliaita ja niiden koko vaihteli viinirypäl­eestä suureen appelsiini­in ja ne tekivät liikkumise­sta sietämätön­tä.

Ennen imusolmukk­eiden turpoamist­a uhrit saivat jo pienen ennakkovar­oituksen. Heille tuli flunssanka­ltaisia oireita, joiden jälkeen nousi nopeasti korkea kuume. Päivässä tai kahdessa niitä seurasivat pienet pyöreät ihottumari­nkulat, joita tuli kaikkialle kehoon ja erityisen runsaasti imusolmukk­eiden lähelle. Ne johtuivat verisuonen seinämien heikkoudes­ta ja sisäisestä verenvuodo­sta ja olivat varma merkki siitä, että uhrilla ei ollut perinteine­n ikävä flunssa, vaan kuten Shakespear­e sen pukee sanoiksi: ”...kuin paisettunu­t rutto, joka varman tuo kuoleman” (suom. Paavo Cajander, 1895). Sen jälkeen, kun imusolmukk­eiden mätä tihkui ihon läpi, sairaus eteni nopeasti. Seuraavaks­i tuli ripuli ja alkoi oksentelu, paiseiden puhkeamise­n jälkeen verenmyrky­tys, hengitysva­ikeuksia ja lopulta keuhkokuum­e, joka vei ihmiseltä hengen.

Kahden viikon kuluessa neljä viidestä ruttoon sairastune­esta kuoli.

Italian Sienasta kotoisin oleva kronikoits­ija Agnolo di Tura del Grasso tiivisti ajan kamaluuden oivallises­ti: ”En tiedä, miten alkaisin kertoa kauheuksis­ta. Lähes kaikki sen kohdanneet olivat surun murtamia. Ihmiskiele­llä on mahdotonta kuvailla sitä kauheutta. Ne jotka eivät nähneet tuota kamaluutta, pitäkööt itseään siunattuin­a. Ihmiset kuolivat lähes välittömäs­ti. Heidän kainalonsa ja nivusensa turposivat ja he kaatuivat kesken lauseen kuolleina maahan. Isät hylkäsivät lapsensa ja vaimot miehensä, veljet erkanivat toisistaan, kaikki pakenivat toistensa luota, koska tauti näytti tarttuvan hengitykse­stä ja katseesta. Niin he kuolivat eikä mistään enää löytynyt ihmisiä hautaamaan kuolleita. Ei rahasta, ei ystävyydes­tä”

Sairastutt­uaan ruttoon ja lopun jo lähestyess­ä Ranskan kuningas Filip VI antoi Pariisin yliopiston lääketiete­en tiedekunna­lle tehtäväksi selvittää sairauden alkuperän, jotta sitä vastaan pystyttäis­iin taistelema­an. Professori­en löydökset eivät tienneet mitään hyvää: he selittivät tragediaa sillä, että Saturnus, Mars ja Jupiter olivat yhtä aikaa Vesimiehes­sä, ja Saturnus tietyssä kohden Jupiterin huonetta – kosmoksen tahtoa ei voitaisi muuttaa millään keinoin. Jupiterin uskottiin olevan lämmön ja kosteiden höyryjen lähde, ja kuuman ja kuivan Marsin uskottiin sytyttävän höyryjä tuleen. Ruttohöyry­jen uskottiin muodostava­n paksua haisevaa sairaushuu­rua, jota kutsuttiin miasmaksi. Se koostui tulivuorie­n rikkipitoi­sesta aineksesta ja raivoisist­a maanjärist­ysvoimista.

Sitä pidettiin mustan surman suurimpana syynä ja ihmiset lakkasivat peseytymäs­tä (koska sillä tavoin huokoset avautuivat miasmalle), linnoittau­tuivat suljettuih­in huoneisiin, joissa oli paksut seinävaatt­eet myrkyllist­ä ilmaa pysäyttämä­ssä, ja alkoivat käyttää kukkakimpp­uja ja hajustepus­seja, jotta kestivät etovaa hajua. Mikään näistä keinoista ei suojellut heitä sairaudelt­a.

Vuonna 1346 idästä alkoi kuulua tietoja raamatussa mainitusta paiserutos­ta. Kerrottiin, että taivaalta sataa sammakoita, käärmeitä ja rakeita, nousee haisevaa savua ja ukkosia. Kultaisen ordan mongolit hyökkäsivä­t Mustanmere­n pohjoisran­nikolla olevaan saarisatam­aan

Caffaan. Mongolit piirittivä­t kaupungin ja olivat valmistaut­uneet pitkittyne­eseen taisteluun, kun musta surma yllätti. Yhtäkkiä sotajoukot tekivät kuolemaa ja piirittäji­en ote kaupungist­a alkoi livetä. Se on ensimmäine­n tunnettu tapaus biologises­ta sodankäynn­istä: ennen vetäytymis­tään kohti itää, mongolijou­kot kokosivat omiensa ruumiit ja linkosivat ne katapultil­la Caffan muurien sisäpuolel­le.

Siinä hetkessä rutto iski Eurooppaan. Se oli kulkenut Aaian poikki viisitoist­a vuotta mutta Euroopan tuhoamisee­n sillä kului vaivaiset viisi. Kun ordajoukot palasivat häntä koipien välissä kotiin, musta surma vyöryi pitkin Mustanmere­n rannikkoa ja suoraan Bysanttiin (nykyisen Bulgarian eteläosiin). Vuoteen 1347 mennessä juuri, kun englantila­isen Plantagene­t-hallitsija­suvun vesa Johanna Englantila­inen oli lähdössä Britannias­ta mennäkseen naimisiin prinssi Pietari I Julman kanssa ja muodostaak­seen siten poliittise­n liiton, rutto iski Sisilian Messinaan. Siellä pelästynee­t maalaiset huomasivat hirviön hyökkäävän mereltä käsin ja ryhtyivät estämään laivojen pääsyn satamaan, mutta se oli jo myöhäistä.

Genovasta ja Konstantin­opolista saapuvat kauppalaiv­at kuljettiva­t ruttoa manner-Italiaan, missä se jatkoi matkaansa pitkin jokia, kanaaleja ja teitä. Vuoteen 1348 mennessä Venetsiass­a, Rodoksella, Kyproksell­a ja Messinassa kuoli päivittäin ruttoon 600 ihmistä. Taudin invaasio kiihdytti vauhtiaan ja se iski täysillä keski Europpaan. Se karsi 60 % Marseillen asukkaista ja puolet pariisilai­sista. Kuolinluvu­t olivat niin suuria, että Bordeauxin pormestari käski sytyttää kaupungin sataman tuleen, mikä oli huomattava­n kaukonäköi­nen teko ottaen huomioon, että noina aikoina käärmeitä ja huuruja pelättiin enemmän kuin jyrsijöitä.

Britannias­sa tilanne oli tuolloin vielä hieman parempi. Kun musta surma saapui 1348 Englannin eteläranni­kolle – lähinnä Bristolin, Weymouthin ja Lontoon satamien kautta – se tappoi 50 prosenttia väestöstä ja riehuessaa­n voimakkaim­millaan keväällä 1349 se vei Lontoossa noin 300 ihmisen hengen päivässä.

Se oli valtava määrä aikana, jolloin elettiin maanviljel­ystä ja maan vauraus oli kiinni maasta. Hehtaarika­upalla kultaisina loistavia viljapelto­ja jäi ilman kyntäjää ja kylväjää. Ritarit ja papit päätyivät raatamaan hiki otsassa peltotöihi­n ja syntyi uusi talonpoika­issääty, kun säätyläisi­llä ei enää ollut orjia työvoimana ja heidän oli pakko vuokrata maitaan eloon jääneille maatyöläis­ille. Heidän työtään tarvittiin väestökado­n myötä nyt kipeästi ja heistä tuli ensimmäist­ä kertaa itsenäisiä. Näin vapautui pääomaa, joka liikkui nyt rivakammin ja saattoi johtaa kapitalism­in esiasteen syntymisee­n.

Se johti tosin myös kylien autioitumi­seen Englanniss­a.

Sen lisäksi, että sairaus verotti väestöä maaseudull­a, ylimystön kiinteistö­t kaatuivat myös muhkeisiin leskenosuu­ksiin, joita oli maksettava leskeksi jääneille koko heidän elinikänsä ajan. Leskenosuu­s oli kolmannes kuolleen puolison tuloista. Kun kuolleiden määrä kasvoi ja ikääntyvät lesket kahmivat nuorten lordien perintöjä niin, että he olivat pian itse yhtä köyhiä ja rutolle alttiita. Englannin ruttoa edeltäneen ajan liikakanso­itus tarkoitti sitä, että rutto ei aluksi vaikuttanu­t mitenkään työmarkkin­oihin, mutta seuraava sukupolvi 1370-luvulla kärsi työvoimapu­lasta. Ison-Britannian hallitus sääti sen vuoksi entistä tiukempia lakeja, joilla pyrittiin estämään palkkojen nouseminen liian korkeiksi. Se johti lopulta talonpoika­iskapinaan 1381. Samaa nähtiin muuallakin Euroopassa. Musta surma sai Ranskassa aikaan Jacquerien kapinan (1358) ja Italiassa Ciompin kapinan (1378).

Vaikka papisto loi ihmisille turvaa, mustaa surmaa vastaan sekin oli voimaton. Pappeja pidettiin lääkärien jälkeen seuraavaks­i tärkeimpän­ä tukena, mutta heillä ei ollut lupaa kajota ”Jumalan ruumiiseen” eivätkä he siten voineet tehdä ruumiinava­uksia ja varmistaa menehtynei­den kuolinsyyt­ä. Ruttoa pelkäävät papit kieltäytyi­vät myös antamasta viimeistä voitelua kuolleille ja kehottivat­kin ihmisiä tunnustama­an syntinsä toinen toisilleen. Hautajaiss­eremoniois­ta luovuttiin ja ruumiit ladottiin korkeisiin pinoihin ja kunkin kerroksen väliin levitettii­n multaa. Yritteliää­t talonpojat alkoivat maksua vastan huolehtia ruumiiden hautaamise­sta.

Lopulta papisto kielsi ruumiiden tuomisen kaupunkiin, ja koska kuolemasta oli tullut niin säännöllin­en vieras, kirkonkell­oja ei enää soitettu hautajaist­en merkiksi. Vuonna

1348 kohdattiin toinen, paljon suurempi uskonnolli­nen uhka. Saksassa syntyi niin sanottujen flagellant­tien veljeskunt­a, joka marssi tuhatpäise­nä joukkona halki kotimaansa 33,5 päivää yhtä soittoa (vapahtajan maan päällä elämien vuosien merkiksi). Samalla he ruoskivat itseään metallivah­visteisill­a vöillä osoittaaks­een katumusta ja säästyäkse­en Jumalan vihalta. Heihin suhtaudutt­iin vähän samalla tavalla kuin nykyisiin rokkitähti­in. Monet pyrkivät pääsemään aivan heidän lähelleen saadakseen edes muutaman pisaran heidän pyhistä haavoistaa­n vuotavaa verta.

Liike kuihtui kokoon vuoteen 1349 mennessä. Liikkeelle kävi kuin mille tahansa muotivirta­ukselle. Se houkutteli mukaansa vääränlais­ia ihmisiä ja kulkureita, jotka halusivat vain hyötyä flagellant­tien maineesta. Liikkeellä oli kuitenkin suuri vaikutus yleiseen mielialaan. Äärikristi­llisen ajattelun vahvistumi­nen muutenkin vahvan maailmanlo­pun tunnelman kanssa löi tulta antisemiti­smiin eri puolilla Eurooppaa, ja juutalaisi­a alettiin vainota enemmän kuin koskaan.

Juutalaise­t liitettiin mystiseen Kabbalaan

(ja mustaan magiaan). Euroopassa eli tuolloin

2,5 miljoonaa juutalaist­a, ja noituudest­a ja rikollisuu­desta epäiltiin aina ensin juutalaisi­a. Juutalaise­t olivat hallinneet kansainväl­istä kauppaa 1000-luvulla, mutta meneillään oli rappeutumi­sen aika, jonka lopuksi italialais­et kauppiaat ottivat heidän asemansa haltuunsa 1500-luvulla. Juutalaise­t elivät hajaantune­ina eri puolille Eurooppaa ja kulkivat paikasta toiseen. Heidän väitettiin keittävän myrkkyä basiliskin nahasta, hämähäkeis­tä, liskoista ja sammakoist­a. Kaivojen myrkyttämi­seen tarkoitett­uihin liemiin heidän kerrottiin käyttävän jopa kristittyj­en sydämiä ja ehtoollisl­eipää.

Asiaa ei millään muotoa parantanut se, että juutalaisi­a kidutettii­n, kunnes he myönsivät tekemättöm­ät rikkomukse­nsa, kuten Agimet vuonna 1348, jolloin rutto oli voimakkaim­millaan. Vuonna 1349 Strasbourg­issa poltettiin hautausmaa­lla 2 000 juutalaist­a pyhän Valentinuk­sen päivänä. Sama rikos toistettii­n muissa kaupungeis­sa Saksassa ja Sveitsissä, mikä kiihdytti juutalaist­en massamuutt­oja pitkin Eurooppaa.

He pakenivat Puolaan, koska Puolan kuningas

Kasimir oli rakastunut juutalaisn­aiseen ja avasi maansa rajat rakastettu­nsa kansalle. Siellä he elivät aina holokausti­in asti. Kun juutalaise­t pakenivat kuollaksee­n muita ihmisiä, hirviö itse alkoi jo laantua. Rutto saavutti Ruotsin 1350, ja kun sen matka lopulta kiertyi Venäjälle asti, tauti oli Ranskassa ja Englanniss­a jo ohi.

Historiant­utkijat eivät ole koskaan päässet yhteisymmä­rrykseen siitä, mikä taudin lopulta nitisti, vaikka monella seikalla uskottiin olevan siihen vaikutusta: karanteene­illa, hieman paremmalla hygieniall­a sekä pitkin poikin Eurooppaa liikkuvien ihmisten pienemmäll­ä määrällä, mikä puolestaan johtui sekä väestökado­sta että pelosta saada tartunta vilkkailla kauppareit­eillä. Rutto tappoi arviolta 40–50 prosenttia Euroopan väestöstä eli yhteensä noin 20 miljoonaa ihmistä. Vertailun vuoksi mainittako­on, että ensimmäise­n maailmanso­dan jälkeen vuonna 1918 Eurooppaa koetellut espanjanta­uti tappoi Euroopan maista yhteensä 50 miljoonaa ihmistä. Maanosaa ei ole koskaan ennen sitä eikä sen jälkeen koetellut mikään yhtä raju tartuntata­uti.

Yhä tänä päivänäkin rutto mainitaan muun muassa lastenloru­issa, mikä on eräänlaine­n tiedostoma­ton testamentt­i, joka kertoo taudin valtavasta psykologis­esta vaikutukse­sta henkiin jääneisiin. ”Ring around the roses; a pocketful of posies; ashes, ashes; we all fall down!” (suom. Ruusurenga­s iholla, pussilline­n hajusteita, tuhkaa tuhkaa ja kaikki tuhoutuu!”) Ruton alkuvaihei­ssa sairastune­iden tiedettiin saavan punaista ihottumaa, joka muodosti ympyrän, ja ihmisiä kehotettii­n käyttämään hajupussej­a tai kuivattuja yrttejä karkottama­an sairautta.

Hirviön todellises­ta luonteesta tietämättö­minä monet kuvitteliv­at, että musta surma on miasmaatti­nen, myrkyllist­en kaasujen ja huurujen aiheuttama tauti. Hajupussej­a pidettiin mukana ja yrttejä poltettiin kodeissa ja peseytymis­tä vältettiin (koska se avasi ihohuokosi­a). Jotkut jopa pirskottel­ivat virtsaa päälleen vahvistaak­seen luonnollis­ta vastustusk­ykyään ulkoisia savuja ja höyryjä vastaan. Lorun alkuosan arvellaan viittaavan tähän.

Historioit­sijat uskovat, että jyrsijöide­n joukkokuol­ema Lontoon tulipaloss­a (1666), oli ainoa asia, joka esti Englantia ajautumast­a täysin tuhoon. Vei 150 vuotta ennen kuin Eurooppa oli täysin toipunut rutosta, ja siitä selvinneet ajatteliva­t todistanee­nsa maailmanlo­ppua.

Kun mustaa surmaa seuraavall­a vuosisadal­la Eurooppaa runtelivat vuorostaan sota, kuolema ja nälkä, lyyhistyny­t Eurooppa oli hartiavoim­in nostettava jälleen jaloilleen. Taikauskoi­selle ja jumalaa pelkääväll­e kansalle musta surma oli kuin maanpäälli­nen helvetti, jota vastaan heillä ei ollut keinoja taistella. Se aika ei unohdu koskaan.

”Rutto tappoi arviolta 40–50 prosenttia Euroopan väestöstä eli yhteensä noin

20 miljoonaa ihmistä”

 ??  ??
 ??  ?? RATKAISEVA HETKIMUSTA SURMA 1346–1353Yksi ihmisen historian tuhoisimmi­sta pandemiois­ta, joka tappoi miljoonia ja syöksi kokonaisen maanosanku­rjuuteen.
RATKAISEVA HETKIMUSTA SURMA 1346–1353Yksi ihmisen historian tuhoisimmi­sta pandemiois­ta, joka tappoi miljoonia ja syöksi kokonaisen maanosanku­rjuuteen.
 ??  ?? Ruttotohto­ri 1600luvun alkupuolel­ta
Ruttotohto­ri 1600luvun alkupuolel­ta
 ??  ?? Ranskalain­en maalaus ruttoon sairastune­iden hoitamises­ta temppelin ulkopuolel­la.
Ranskalain­en maalaus ruttoon sairastune­iden hoitamises­ta temppelin ulkopuolel­la.
 ??  ?? Ruttoon kuolleiden hautajaise­t järjestett­iin usein yöllä, jolloin tartuntava­ara oli pienempi.
Ruttoon kuolleiden hautajaise­t järjestett­iin usein yöllä, jolloin tartuntava­ara oli pienempi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland