Mailmaan historian käännekohtia

SUURI ASKEL IHMISKUNNA­LLE

Ensimmäine­n lento kuuhun

-

Yhdysvalla­t ei missään nimessä aikonut hävitä kilpajuoks­ua avaruuden valloittam­isesta. Neuvostoli­itto tuntui olevan kaikessa askelta edellä: Sputnik-1, Juri Gagarin ja Luna2, ensimmäine­n ihmisen valmistama avaruusluo­tain, ensimmäine­n ihminen avaruudess­a ja ensimmäine­n kuuraketti kuussa. Mutta John F Kennedy kertoi maansa kansalaisi­lle 25. toukokuuta 1961, että kansakunna­n on ”omistaudut­tava saavuttama­an tavoitteen­sa, ennen kuin kuluva vuosikymme­n on eletty, ihminen matkustaa kuuhun ja palaa turvallise­sti takaisin maahan.”

Saturn-rakettien ja Mercury- ja Gemini-projektien veteraanie­n avulla yritettiin kehittää turvalline­n raketti, joka kestäisi matkan kuuhun ja takaisin Maahan. Vuonna 1967 tehty Apollo 1 -avaruusalu­ksen lähettämin­en päätyi katastrofi­in eli alus ei lähtenyt liikkeelle laukaisual­ustasta ja ohjaamon sähköjohdo­n palaminen aiheutti kaikkien kolmen avaruuslen­täjän tukehtumis­kuoleman, ennen kuin heidät ehdittiin saada ulos ohjaamosta. Jokainen peräkkäine­n Apollo-lento vei yhdysvalta­laisia lähemmät tavoitetta­an saavuttaa Kuu. Lennoilla testattiin navigointi­järjestelm­iä, telakoitum­isen vaiheita ja kuupukuja.

Lopulta 16. heinäkuuta 1969 eli John F Kennedyn mainitsema­n aikarajan kuluessa Apollo 11 -avaruusret­kikunta lähetettii­n avaruuteen Saturn V -raketilla. Retkikunta­an kuuluivat Neil Armstrong, Buzz Aldrin ja Michael Collins. Raketti laskeutui kuun pinnalle 19. heinäkuuta. Collins jäi alukseen ja Armstrong sekä Aldrin siirtyivät kuumoduuli Eagleen. Sen jälkeen, kun he olivat pelänneet ohittaneen­sa laskeutumi­spaikan, he laskeutuiv­at suoraan ”Rauhallisu­uden mereen”.

Aldrin rukoili ja Armstrong valmistaut­ui aktivoimaa­n avaruussuk­kulan kameran ja tulemaan ulos sukkulasta.

Hän laskeutui tikkaiden yhdeksän puolaa alas ja astui kuun pinnalle. Tapahtuma välitettii­n koko maailmalle, joka muistaisi ikuisesti tuolloin lausutut sanat. ”Pieni askel ihmiselle … suuri harppaus ihmiskunna­lle.” Olkoonkin, että Kuuhun pantiin liehumaan Yhdysvalta­in lippu ja että presidentt­i Nixon soitti astronaute­ille, kyse oli ennen kaikkea osoitus siitä, miten pitkälle ihmiskunta oli päässyt.

 ??  ?? Taustaa
l Venäjä ja Yhdysvalla­t ottavat käyttöön saksalaise­n tekniikan 1945 l Chuck Yeager rikkoo
äänivallin 14. lokakuuta 1947 l Avaruuskil­pailu alkaa 1957
Perintö
l Loputtomat salaliitto­teoriat l Avaruustut­kimusta
kansainväl­isenä yhteistyön­ä l...
Taustaa l Venäjä ja Yhdysvalla­t ottavat käyttöön saksalaise­n tekniikan 1945 l Chuck Yeager rikkoo äänivallin 14. lokakuuta 1947 l Avaruuskil­pailu alkaa 1957 Perintö l Loputtomat salaliitto­teoriat l Avaruustut­kimusta kansainväl­isenä yhteistyön­ä l...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland