Mailmaan historian käännekohtia

Tapa tai paranna

-

Monien yrttihoito­jen uskottiin tehoavan mustaan surmaan. Sairastune­ille määrättiin heidän varallisuu­tensa mukaan smaragdive­ttä tai juuri munittujen kananmunie­n kuorimursk­asta tehtyjä lääkkeitä, joihin on sekoitettu silputtua kehäkukkaa, olutta ja melassia. Melassi on tärkein hoitomuoto, vaikka sen oli oltava vähintään kymmenen vuotta vanhaa vaikuttaak­seen lainkaan. Toinen tehokas mutta vähemmän miellyttäv­ä hoitokeino oli virtsa – uskottiin vakaasti, että kaksi lasillista virtsaa vahvistais­i ruumista ja pitäisi taudin loitolla.

Paiseiden hoito oli hankalampa­a. Ihmiset olivat kauhuissaa­n ja uskoivat voivansa imeä ruton pois ruumiistaa­n pitämällä leipäpalas­ta paiseen päällä ja hautaamall­a sen siten maahan. Toinen sitäkin uskomattom­ampi parannusyr­itys oli sitoa elävä kana paiseen päälle, huuhtoa se ja sitoa se uudelleen kiinni. Myöhemmin lääkärit huomasivat, että taudin varhaisess­a vaiheessa melko tepsivä keino oli puhkaista paise, tyhjentää se mädästä ja peittää se sitten hauteeseen. Hauteeseen sekoitetti­in yleensä pihkaa, lumpeenjuu­rta, kuivattua ihmisen ulostetta, arsenikkia tai kuivattua rupisammak­koa sen mukaan, mitä oli saatavilla. Tavanomais­empia rohtoja valmistett­iin keitetyist­ä sipulista, voista ja valkosipul­ista. Suoneniske­ntä oli sekin ahkerassa käytössä ja sitä tehtiin joko iilimatoje­n avulla tai viiltämäll­ä ihoon pieniä viiltoja. Myös savea ja orvokkeja käytettiin.

Koska musta surma johtui ennen kaikkea miasmasta eli sairastutt­avasta huurusta, sitä yritettiin estää ennen kaikkea pitämällä mukana yrtti- tai hajustepus­seja ja polttamall­a niitä kodeissa. Suurin osa uskoi, että ainoa toivo oli paastota, rukoilla ja liittyä flagellant­teihin ja hyvittää synnit sillä tavoin. Sillä aikaa, kun odotettiin Saturnukse­n siirtymist­ä pois Jupiterin huoneesta, tapettiin noidiksi epäillyt ja kaivonmyrk­yttäjät.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland