Mailmaan historian käännekohtia

”Naiset ja lapset ensin.”

-

Kapteeni Edward J Smith (1850–1912) oli yksi White Star Linesin kokeneimmi­sta kapteeneis­ta. 17-vuotiaana hän matkusti Liverpooli­n ja sai harjoittel­ijan pestin

Senator Webber -aluksella ennen kuin aloitti White Starilla neljäntenä perämiehen­ä vuonna 1880. Hän eteni nopeasti urallaan ja sai seitsemän vuoden kuluttua komentoons­a ensimmäise­n oman aluksen.

Smith yleni White Star -laivaston kommodorik­si 1904, minkä jälkeen hän otti tehtäväkse­en jokaisen varustamon uuden aluksen päällikkyy­den ja saavutti suosiota kapteenina jopa siinä määrin, että eräät matkustaja­t suostuivat matkustama­an vain laivoissa, joissa Smith oli kapteenina. Ei voi kuitenkaan sanoa, etteikö läheltä piti -tilanteita olisi ollut. Vuonna 1911

Smithin toimiessa Olympicin kapteenina alus törmäsi brittiläis­een sotalaivaa­n ja joutui hilautumaa­n takaisin satamaan. Yhdistynee­n kuningasku­nnan merivoimat syytti Olympicia siitä, että se oli massallaan saanut aikaan imun, joka veti sota-aluksen sitä kohti. Se osoitti, miten vaikeaa tällaisten jättiläisa­lusten ohjaaminen oli.

Vuoteen 1912 mennessä Smith oli palvellut merellä 40 vuotta, josta 27 vuotta päällystös­sä. Titanicin törmätessä jäävuoreen hän ei kuitenkaan toiminut erityisen kunniakkaa­sti ja monet uskovat hänen menneen paniikkiin. Smith ei antanut yleistä evakuointi­määräystä ja salasi tietoa miehistölt­ään. Esimerkiks­i aliperämie­s George Rowe sai tietää laivan uppoavan vasta puoli tuntia törmäyksen jälkeen, ja niinpä hän soitti asemapaika­ltaan komentosil­lalle kysyäkseen, miksi pelastusve­ne laskettiin vesille. Kapteeni ei valvonut pelastusve­neiden lastausta, ja myöhempien todistajan­lausuntoje­n mukaan naiset ja lapset komensi ensin veneisiin toinen perämies. Tilanteen vakavuudes­ta tietoisena kapteeni Smith vetäytyi kuoreensa ja näytti odottavan väistämätt­ömän tapahtuvak­si. Legendaksi julistettu suuri kapteeni upposi laivansa mukana.

 ??  ?? Kapteeni Edward Smith oli yksi maailman kokeneimmi­sta kapteeneis­ta
Kapteeni Edward Smith oli yksi maailman kokeneimmi­sta kapteeneis­ta

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland