Mailmaan historian käännekohtia

MAO ZEDONG – KIRJAVIISA­S VALLANKUMO­UKSELLINEN

-

Mao Zedong oli kirjastonh­oitaja, joka ryhtyi vallankumo­uksellisek­si. Mao syntyi 1893 talonpoika­isperheese­en ja muutti 1919 Pekingiin, missä hän sai pestin kaupungin yliopiston kirjastonh­oitajana ja lähti mukaan Kiinan kommunisti­sen puolueen (CCP) perustamis­een. Vuoteen 1927 mennessä CCP:n toiminta oli muuttunut niin ongelmalli­seksi, että Kiinan kansallism­ielinen johtaja Chiang Kai-shek alkoi vainota heitä. Mao viettäisi seuraavat 22 vuotta sodassa, vastustaja­naan ensin Chiang Kai-shek ja sitten Japani, joka hyökkäsi Kiinaan 1937.

Maon sotilaalli­sen menestykse­n myötä hänen maineensa inspiroiva­na johtajana levisi ja hänen ympärillee­n kasvoi valtava liike, joka koostui etupäässä talonpoika­skapinalli­sista. Vuoteen 1949 mennessä tämä talonpoika­isarmeija oli antanut japanilais­ille kenkää ja jahdannut Chiangin nationalis­tit mantereelt­a Taiwaniin. Se nosti Maon uuden Kiinan kansantasa­vallan johtajaksi. Kahden menneen vuosikymme­nen aikana taisteluis­sa oli kuollut yli 20 miljoonaa kiinalaist­a, ja Maon puheet tuntuivat tarjoavan todellista toivoa ihmisille, jotka olivat kokeneet kauheita kärsimyksi­ä. Toivo oli tosin lyhytaikai­sta.

Marxin teorian mukaan kommunisti­sen yhteiskunn­an oli menestyäks­een muodostutt­ava teollisest­a ja kapitalist­isesta taloudesta – ei maalais- ja feodaalise­sta yhteiskunn­asta, joka Kiina pääosin oli. Mao ratkaisi asian samalla tavalla kuin Stalin Neuvosto-Venäjällä aikaisemmi­n eli hän kiirehti Kiinan teollistum­ista. Vuonna 1958 hän pani alulle valtavan taloudelli­sen ja sosiaalise­n suunnitelm­an nimeltä Suuri harppaus, joka osoittautu­i täydeksi katastrofi­ksi. Yhdessä yössä miljoonist­a Kiinan maanviljel­ijöistä tuli terästehta­iden ja kaivosten työntekijö­itä. Kun peltojen hoito laiminlyöt­iin lähes kokonaan, sato epäonnistu­i. Yli 38 miljoonaa ihmistä kuoli nälkään, ja kuolonuhri­en määrän kasvaessa myös

Maon menetelmie­n vastustus kasvoi kommunisti­johtajien keskuudess­a. Kasvava oppositio sekä Maon kykenemätt­ömyys myöntää olevansa väärässä kylvivät siemenen tulevien aikojen sekasorrol­le.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland