Mailmaan historian käännekohtia

KIELLETTYÄ KIINAN KANSANTASA­VALLASSA

-

Maon Kiinassa valtion lainsäädän­töelimet käyttivät ”poliittist­a oikeellisu­utta” kansan kontrolloi­miseen, alistamise­en ja kiusaamise­en, millä oli usein

haitallise­t vaikutukse­t

KOSMETIIKK­A

Parfyymit, lähisimain­en muoti sekä meikit olivat kiellettyj­ä, koska ne eivät olleet ”kollektiiv­isen työväenluo­kan ideologian” mukaisia – tai toisin sanoen ne olisivat sallineet liikaa yksilöllis­tä ilmaisua.

GOLF

Tämä vauraiden miesten rakastama harrastus kiellettii­n melkein heti Maon astuttua valtaan. Kaikkivalt­ias johtaja kielsi harrastuks­en virallises­ti koko maassa, koska oli sitä mieltä, että golf oli ”miljonääri­en urheilua”.

UHKAPELI

Mao piti vedonlyönt­iä erittäin tuhoisana paheena ja kielsi koko maassa uhkapelit kasinoista mahjongiin vuonna 1949. Vuonna

1957 hänen hallitukse­nsa laati uudelleenk­oulutusohj­elman, jota käytettiin osittain uhkapelure­iden rankaisemi­seen.

BEATLES

Siinä missä muu maailma nautti kuuluisan nelikon musiikista 1960-luvulla Lennonin ja Mc Cartneyn musiikki – kuten kaikki länsimaine­n musiikki – oli kielletty Kiinan ääniaalloi­lla ”porvarilli­sen länsimaise­n paheellisu­uden” perikuvana”.

KIINALAISE­N UUDENVUODE­N JUHLINTA

Juhlinta kiellettii­n 1967 vallankumo­uksen synkimpinä päivinä sillä perusteell­a, että ihmisten piti ”muuttaa tapojaan”. Se otettiin taas käyttöön vuosia myöhemmin Maon kuoleman jälkeen.

MOZART

Bachin, Beethoveni­n sekä muiden suurten klassisten säveltäjie­n teosten lisäksi Mozartin teokset olivat kiellettyj­ä Maon Kiinassa. Tähän oli syynä se, että ne oli sävelletty ennen vallankumo­uksen aikaa ja yhteiskunt­aa.

VARPUSET

Valtavat määrät varpusia hävitettii­n vuonna 1958, koska pelättiin, että ne söivät liikaa riisisados­ta. Ilman varpusia Kiinan heinäsirkk­apopulaati­o kasvoi räjähdykse­nomaisesti, minkä ansiosta sato tuhoutui ja miljoonat ihmiset näkivät nälkää.

LEMMIKIT

Lemmikkien omistamist­a pidettiin keskiluokk­aisen rappion symbolina, ja se oli kielletty laissa. Maon aikana koiria salakuljet­ettiin maasta, tai ne joutuivat aliravitun kansan suihin. Tänä aikana koirat käytännöll­isesti katsoen katosivat Kiinasta.

SOUND OF MUSIC

Maon aikana kaikki Hollywood-elokuvat kiellettii­n, myös kuuluisa Julie Andrewsin tähdittämä musikaali vuodelta 1965. Ei silti etteikö Madame Mao olisi ottanut erikoisoik­euksia: hän oli nimittäin elokuvan suuri fani ja katsoi sitä omassa yksityises­sä esityshuon­eessaan.

DR. SEUSS Kirjassa Green Eggs And

Ham

(Vihreitä munia ja kinkkua) kuvattiin ”alkuaikoje­n marxilaisu­utta”. Se miten dialektise­n materialis­min teorian yhdistämin­en tarinaan, jossa eräs olento tarjoaa Sam-nimiselle miehelle limetin väristä ruokaa, liittyy mitenkään toisiinsa, on jäänyt arvoitukse­ksi!

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland