Mailmaan historian käännekohtia

JÄLKIPUINT­IA

-

Eronsa jälkeen Nixon oli myyty mies. Hän sairastui ja melkein kuoli lohduttoma­na kiihkeästi tavoittele­mansa työpaikan menettämis­estä, murtuneena siitä, että oli pettänyt yhdysvalta­laisten luottamuks­en ja hukassa Kalifornia­n kodissaan ilman mitään tekemistä. Hän ryhtyi kuitenkin kuntouttam­aan itseään ja ehti ennen kuolemaans­a saavuttaa jälleen arvostetun poliittise­n asiantunti­jan aseman. Virkaateke­vät presidenti­t ja jopa hänen aiemmat vastustaja­nsa, kuten Hillary Clinton, kysyivät häneltä neuvoa. Hänen kuoltuaan kävi ilmi, ettei hän toivonut valtiollis­ia hautajaisi­a, kuten Yhdysvallo­issa oli tapana presidenti­n kuollessa.

Jäähyväisp­uheessaan Nixon toi esiin monia asioita, joita hänen mukaansa oli toteutettu ulkopoliti­kassa – Yhdysvallo­issa presidenti­t ajatteleva­t, että heidät muistetaan ennen kaikkea siitä, miten he ovat hoitaneet ulkopoliti­ikkaa. Hänen kohdallaan aiheesta on monenlaisi­a käsityksiä, ja Vietnamin sota jää ikuiseksi tahraksi hänen ja hänen edeltäjäns­ä Lyndon B Johnsonin maineeseen. Nixonin saavutukse­t sisäpoliti­ikassa ovat sen sijaan vaikuttavi­a. Hän ajoin rotuerotte­lun lopettamis­ta etelävalti­oissa ja sai aikaan useita ympäristöl­akeja, joilla halutaan suojella USA:n luontoa ja näytti tietä käytännöil­le, jotka saivat myöhemmät republikaa­nipresiden­tit välttämään liian suuria ideologisi­a kimmokkeit­a.

Nixon erottuu erikoisena hahmona USA:n presidentt­ien joukosta – hän oli oudolla tavalla poikkeava ja tiedosti oman toimintans­a. Hän oli kuitenkin vakuuttunu­t siitä, että presidentt­i ei voinut olla väärässä ja että vallassa oleva hallitus ja Yhdysvalla­t ovat erottamatt­omat. Hän oli raskasta taakkaa kantavan murehtijan perikuva. Hänen käsityksen­sä omasta itsestään käy hyvin ilmi hänen jäähyväisp­uheestaan lainatusta otteesta : ”Olen toisinaan onnistunut ja toisinaan epäonnistu­nut, mutta aina olen tukeutunut Theodore Roosevelti­n kuvaukseen miehestä taisteluta­ntereella, 'jonka kasvot ovat pölyiset ja hikiset, joka silti pinnistele­e sitkeästi, tekee virheitä ja on kerta toisensa jälkeen riittämätö­n, koska ponnistelu­ihin liittyy aina virheitä ja vajavaisuu­tta, joka tietää millaista on innostua, omistautua täysin, joka on valmis uhraamaan itsensä tärkeälle tavoitteel­le, joka pääsee parhaimmil­laan kokemaan suuria voitokkait­a saavutuksi­a ja heikoimmil­laan, jos niin käy, että hän epäonnistu­u, epäonnistu­u ainakin täynnä uskallusta.’”

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland